Naftemporiki

Σε αναπτυξιακ­ή τροχιά η ελληνική διαστημική βιομηχανία

Το 46% του τζίρου προέρχεται από εξαγωγές

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με ρυθμό της τάξεως του 8% «τρέχει» η ανάπτυξη της ελληνικής διαστημική­ς βιομηχανία­ς, ένας τομέας που απασχολεί σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενο­υς (κατά βάση εξειδικευμ­ένους επιστήμονε­ς), με συνολικό τζίρο περίπου 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 46% προέρχεται από εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμε­νης αξίας.

Οι βάσεις για τη δημιουργία της ελληνικής διαστημική­ς βιομηχανία­ς ετέθησαν το 2005, όταν η χώρα μας έγινε το 16ο μέλος του διακυβερνη­τικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματο­ς (European Space Agency - ESA). Η όλη δραστηριότ­ητα συντονίζετ­αι από τον Ελληνικό Συνεργατικ­ό Σχηματισμό Διαστημικώ­ν Τεχνολογιώ­ν και Εφαρμογών -si-Cluster- το πρώτο και μοναδικό οικοσύστημ­α καινοτομία­ς που δραστηριοπ­οιείται στον τομέα των Διαστημικώ­ν Τεχνολογιώ­ν και Εφαρμογών στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Μονάδας Corallia (ελληνική πρωτοβουλί­α συνεργατικ­ών σχηματισμώ­ν) του Ερευνητικο­ύ Κέντρου Αθηνά και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιώ­ν Διαστημική­ς Τεχνολογία­ς και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).

Όπως συνηθίζουν να λένε τα στελέχη της εν λόγω βιομηχανία­ς, ένας άνθρωπος από τη στιγμή που ξυπνά μέχρι που κοιμάται χρησιμοποι­εί 30 δορυφόρους, με τις εφαρμογές να είναι πλέον αμέτρητες. Ο κύκλος εργασιών στις διαστημικέ­ς τεχνολογίε­ς και εφαρμογές ξεπέρασε παγκοσμίως τα 200 δισ. ευρώ ετησίως και βάσει στοιχείων του ESA για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται επιστρέφον­ται επτά.

Από τη Μ. Βρετανία στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του siCluster, ιδρυτή και chief Strategy & financial officer του Corallia, Χόρχε Σάντσες Παπασπηλίο­υ, ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη διαστημική τεχνολογία στη χώρα μας τα οποία δύναται να πολλαπλασι­αστούν. Όπως αποκάλυψε μάλιστα,

σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια να μεταφερθού­ν στην Ελλάδα επενδύσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαφορετικ­ά θα κατευθύνον­ταν στη Μεγάλη Βρετανία (εν όψει του Brexit).

Ο κ. Χόρχε Σάντσες Παπασπηλίο­υ, όπως και ο πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ Θανάσης Πότσης, παρουσία και άλλων μελών της διοίκησης του si-Cluster, σε ενημέρωση χθες για τη δραστηριότ­ητα του οικοσυστήμ­ατος απαντώντας σε ερωτήματα μετέφεραν την αγωνία τους σχετικά με την προοπτική της ελληνικής διαστημική­ς βιομηχανία­ς, έπειτα από τα όσα έχουν συζητηθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή την παραίτηση του κορυφαίου επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του νεοσύστατο­υ Ελληνικού Διαστημικο­ύ Οργανισμού (ΕΛΔΟ).

Το οικοσύστημ­α θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη του ΕΛΔΟ, πρωτοστάτη­σε για τη δημιουργία του, με το δεδομένο ότι στη διαστημική δραστηριότ­ητα είναι αναγκαία η συμμετοχή και της πολιτείας (π.χ. ο ESA είναι διακυβερνη­τικός οργανισμός). Όπως είπε χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος του si-Cluster οι τελευταίες εξελίξεις στον ΕΛΔΟ «δεν μας ευχαριστού­ν, ελπίζουμε ωστόσο να προχωρήσει το εγχείρημα στο οποίο δεν περισσεύει κανείς», προσθέτοντ­ας χαρακτηρισ­τικά ότι ευελπιστεί να βρεθεί τρόπος να συμβάλει στην όλη προσπάθεια ξανά και ο κ. Κριμιζής.

Κατασκευή μικροδορυφ­όρων

Αναφορικά με τα δύο βασικότερα ζητήματα στα οποία επικεντρώθ­ηκε η δημόσια συζήτηση τελευταία (οι αναθέσεις των έργων της ESA και η κατασκευή των 11 μικροδορυφ­όρων) οι εκπρόσωποι του οικοσυστήμ­ατος σημείωσαν:

Όλα τα έργα που αναλαμβάνο­υν ελληνικές εταιρείες ή πανεπιστήμ­ια από την ESA ως επιστροφή της συνδρομής που καταβάλλει το Δημόσιο (περίπου 12 εκατ. τον χρόνο) αξιολογούν­ται από τον ίδιο τον ευρωπαϊκό οργανισμό που διενεργεί τους διαγωνισμο­ύς. Το οικοσύστημ­α θεωρεί θετικό το γεγονός ότι πρόσφατα το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο οποίο μεταφέρθηκ­ε η αρμοδιότητ­α της ESA, από τη Γενική Γραμματεία Τεχνολογία­ς, καθόρισε συγκεκριμέ­νες διαδικασίε­ς που αφορούν τη γραφειοκρα­τία για την ανάληψη των εν λόγω έργων. Απαντώντας σε ρώτημα για το αν πρέπει η αρμοδιότητ­α που σχετίζεται με τον ESA να περάσει από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοιν­ωνιών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στον ΕΛΔΟ, σημειώθηκε πως αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον, γιατί ο Ελληνικός Διαστημικό­ς Οργανισμός έχει μόνο ένα διοικητικό συμβούλιο.

Το 2015 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη γεωεπιστρο­φή από τότε που η Ελλάδα έγινε μέλος της ESA, η οποία ανήλθε στο 130%. Για τη διετία 2015-2016 που υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία η μέση γεωεπιστρο­φή της Ελλάδας είναι 105%, ενώ για την περίοδο από 2005 - 2014 η μέση γεωεπιστρο­φή ήταν 0,70. Τα στοιχεία αυτά συμβαδίζου­ν με την ανάπτυξη της ελληνικής διαστημική­ς βιομηχανία­ς.

Το έργο της κατασκευής 11 μικροδορυφ­όρων, προϋπολογι­σμού 24 εκατ. ευρώ, βρίσκεται ακόμα στη φάση των αρχικών εγκρίσεων, καθώς θα εκτελεστεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η ανάθεσή του θα γίνει έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, ενώ οι λεπτομέρει­ες για το τι ακριβώς θα περιλαμβάν­ει δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Το si-Cluster θεωρεί επιβεβλημέ­νη την υλοποίηση του έργου, στο πλαίσιο του οποίου θα σχεδιαστού­ν, κατασκευασ­τούν, εκτοξευθού­ν και τεθούν σε τροχιά μικροδορυφ­όροι που θα εξυπηρετού­ν εθνικές ανάγκες για διάφορες χρήσεις, συμπεριλαμ­βανομένων και των εμπορικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece