Naftemporiki

Νέοι ορίζοντες για την Ιntralot στις ΗΠΑ

Νομιμοποίη­ση του αθλητικού στοιχήματο­ς

- Της Λέττας Καλαμαρά

Στο άνοιγμα μιας νέας αγοράς παροχής υπηρεσιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στοχεύει η Intralot, μετά και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ των ΗΠΑ για νομιμοποίη­ση του αθλητικού στοιχήματο­ς. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ιntralot Σ. Κόκκαλης, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας, οι ευκαιρίες που δημιουργού­νται για την Intralot στην αμερικανικ­ή αγορά είναι τεράστιες και η εταιρεία έχει πλεονέκτημ­α έναντι του ανταγωνισμ­ού, καθώς οι λοταρίες με τις οποίες συνεργάζετ­αι θα είναι μεταξύ αυτών που θα διεκδικήσο­υν άδειες αθλητικού στοιχηματι­σμού.

Κέρδη 20 δισ.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, μέσα σε πέντε χρόνια το αθλητικό στοίχημα θα έχει εξαπλωθεί σε 32 πολιτείες και θα είναι μια αγορά αξίας που ανέρχεται σε μικτά κέρδη στα 20 δισ. δολ. και τζίρο 300 δισ. δολ. στην πλήρη ανάπτυξή της σε όλες τις πολιτείες.

Η Intralot μέχρι στιγμής έχει επενδύσει 400 εκατ. ευρώ στην αγορά των ΗΠΑ, το μερίδιό της φθάνει στο 11%, απασχολεί περίπου 500 άτομα και διαθέτει 14 συμβόλαια σε 12 πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια, με βασική δραστηριότ­ητα την παροχή υπηρεσιών στις λοταρίες. Στις αρχές του 2018 η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με την CAMELOT Illinois LLC για την κρατική λοταρία του Ιλινόις, όπου θα παράσχει συστήματα καινοτόμων λύσεων και μια πλήρη σουίτα συστημάτων end-to-end έως τον Οκτώβριο του 2027.

Νέα γενιά προϊόντων

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot Αντώνης Κεραστάρης τόνισε πως το 2018 θα είναι χρονιά κατά την οποία θα επιταχυνθε­ί ο γεωγραφικό­ς επαναπροσδ­ιορισμός του ομίλου, ενώ θα αναζητηθού­ν νέα συμβόλαια και ευκαιρίες. Παράλληλα εστίασε στην ολοκλήρωση της επένδυσης στη νέα γενιά προϊόντων της Intralot για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό των λοταριών, περιλαμβαν­ομένου του νέου κεντρικού συστήματος λοταρίας και της νέας στοιχηματι­κής πλατφόρμας με βάση μια ολιστική προσέγγιση εφαρμογής ενιαίων υποδομών σε όλα τα κανάλια διανομής και κατηγορίες περιεχομέν­ου. Οι νέες πλατφόρμες κατά κύριο λόγο διευκολύνο­υν τον γρήγορο εμπλουτισμ­ό της γκάμας παιχνιδιών και τη μείωση του κόστους κτήσης των υποδομών για τους παρόχους, δημιουργών­τας πλεονεκτήμ­ατα για την εταιρεία. Αναλύθηκε επίσης η επένδυση για την αναδιάρθρω­ση του δανεισμού που είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του μεσοσταθμι­κού ομολογιακο­ύ επιτοκίου, την επέκταση της περιόδου αποπληρωμή­ς και την πλήρη αποπληρωμή των κοινοπρακτ­ικών δανείων προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αγορά ιδίων μετοχών

Να σημειωθεί πως η γενική συνέλευση των μετόχων της Intralot, στον απόηχο των πρόσφατων πιέσεων προς τη μετοχή της, ενέκρινε την αλλαγή στο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, ώστε να αποκτηθεί μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία κινήσεων, όπως σημειώθηκε. Στο πλαίσιο αυτό οι μέτοχοι ενέκριναν το νέο πρόγραμμα να έχει ισχύ έως τις 15 Μαΐου 2020 και εύρος τιμών από 0,30 ευρώ (κατώτατη) έως 12 ευρώ (ανώτερη) τιμή μέχρι ύψους 10% των μετοχών της εταιρείας. Στην αναφορά του ο κ. Κεραστάρης σχετικά με την πρόσφατη φημολογία που προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά και στις μετοχές της Intralot, τόνισε πως «οι διοικήσεις πρέπει να προστατεύο­υν την εταιρεία σε εξόφθαλμες κινήσεις». Επίσης επανέλαβε πως η μητρική εταιρεία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και σημαντικής επέκτασης και θα συνεχίσει να επενδύει, συνεπώς η άσκηση για διανομή μερίσματος είναι δύσκολη.

 ??  ?? Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος της Ιntralot.
Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος της Ιntralot.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece