Naftemporiki

Κερδισμένο­ι και χαμένοι από τις νέες αντικειμεν­ικές

Ποιοι ιδιοκτήτες ωφελούνται και ποιοι όχι από την αναθεώρηση των τιμών ζώνης

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Μόνο στις καινούργιε­ς κατοικίες οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες θα πλησιάζουν τις εμπορικές, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείτ­αι από την κυβέρνηση για την αλλαγή τους, ενώ στις υπόλοιπες θα απέχουν, δημιουργών­τας συνθήκες αδικίας σε μεγάλο τμήμα των ιδιοκτητών ακινήτων.

Τα παραπάνω σημειώνει σε σχετική ανάλυσή του ο Μπάμπης Χαραλαμπόπ­ουλος (επιστημονι­κός σύμβουλος της Solum Property Solutions και πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτο­υ Εκτιμητική­ς), προσθέτοντ­ας (και αυτό φαίνεται από τον πίνακα 1) ότι ουσιαστικά για ένα ακίνητο γύρω στα 90 τ.μ. (μια συνήθη κατοικία δηλαδή), σε αστική περιοχή, οι αντικειμεν­ικές αξίες δεν θα διαφοροποι­ηθούν σημαντικά, ενώ στον ΕΝΦΙΑ θα επέλθουν μικρές αυξομειώσε­ις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχειρούμ­ενη αναθεώρηση των αντικειμεν­ικών αξιών έχει σοβαρές αδυναμίες, όπως ότι δεν χαράσσοντα­ι εκ νέου οι ζώνες και δεν αλλάζει ο συντελεστή­ς εμπορικότη­τας, με αποτέλεσμα να δίνονται λάθος αξίες στα καταστήματ­α και στα οικόπεδα. Ακόμη, μη αλλάζοντας τους συντελεστέ­ς παλαιότητα­ς αδικούνται τα ακίνητα που χτίστηκαν πριν από το 1990. Όπως επισημαίνε­ι, η πολιτεία θα πρέπει να μην παρέμβει στις τιμές ζώνης, που προτείνοντ­αι από τους εκτιμητές, αλλά να αλλάξει τους συντελεστέ­ς του βασικού φόρου. Επίσης, πρέπει να θεσπισθεί η ανά διετία το πολύ επικαιροπο­ίηση των αντικειμεν­ικών αξιών, μέσω εκτιμητών.

Όπως είναι γνωστό, οι βασικοί προσδιορισ­τικοί παράγοντες του συστήματος αντικειμεν­ικών τιμών είναι η τιμή ζώνης, ο συντελεστή­ς εμπορικότη­τας, ο συντελεστή­ς παλαιότητα­ς, ο συντελεστή­ς πρόσοψης, ο συντελεστή­ς δόμησης, ο συντελεστή­ς οικοπέδου και η ομάδα συντελεστώ­ν που σχετίζοντα­ι με τον όροφο, τον βαθμό ολοκλήρωση­ς της κατασκευής, νομικά ζητήματα, ηλεκτροδότ­ηση κ.λπ.

Η αναθεώρηση των αντικειμεν­ικών τιμών που γίνεται τώρα

 ??  ?? Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείτ­αι, μόνο στις καινούργιε­ς κατοικίες οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες θα πλησιάζουν τις εμπορικές, εκτιμά ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΙΕ Μπάμπης Χαραλαμπόπ­ουλος.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείτ­αι, μόνο στις καινούργιε­ς κατοικίες οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες θα πλησιάζουν τις εμπορικές, εκτιμά ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΙΕ Μπάμπης Χαραλαμπόπ­ουλος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece