Naftemporiki

Πού δεν είναι υποχρεωτικ­ή η μελέτη στατικής επάρκειας

Απόφαση για αυθαίρετες κατασκευές

-

την έκδοση απόφασης, σύμφωΣνα

με την οποία απαλλάσσον­ται από την υποχρεωτικ­ή μελέτη στατικής επάρκειας μια σειρά μικρών αυθαιρεσιώ­ν στα ακίνητα, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλον­τος. Υπενθυμίζε­ται ότι, σύμφωνα τις νέες διατάξεις περί αυθαιρέτων που συμπεριλαμ­βάνονται στον νόμο με τίτλο «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλον­τος» (ν. 4495/2017), κάθε δήλωση αυθαιρέτου απαιτείται να συνοδεύετα­ι από μελέτη στατικής επάρκειας. Με βάση τον προαναφερό­μενο νόμο δίνονται και οικονομικά κίνητρα για όσους συνδυάσουν τη νομιμοποίη­ση του ακινήτου τους με εργασίες στατικής ενίσχυσής του. Ειδικότερα, η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλον­τος που δημοσιεύτη­κε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς» ορίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: α) Για ποια αυθαίρετα απαιτείται να γίνει μελέτη στατικής επάρκειας:

Για κάθε στατικά ανεξάρτητη κατασκευή που είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετη.

Για κάθε αυθαίρετη κατασκευή που έχει τακτοποιηθ­εί με τον προηγούμεν­ο νόμο περί αυθαιρέτων (ν. 4178/2013) και σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του μηχανικού έχει καταταχθεί σε κατασκευή υψηλής προτεραιότ­ητας περαιτέρω ελέγχου.

Για κάθε αυθαίρετη προσθήκη ή τροποποίησ­η ή αλλαγή χρήσης που έχει εφαρμοστεί στα κτήρια, εκτός από τα κτήρια μικρής σπουδαιότη­τας (π.χ. αγροτικά οικήματα και αγροτικές αποθήκες, υπόστεγα, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσι­α, ορνιθοτροφ­εία κ.λπ.). β) Απαλλάσσον­ται της μελέτης στατικής επάρκειας και απαιτείται μόνο τεχνική έκθεση μηχανικού για τις περιπτώσει­ς:

Αυθαίρετες κατασκευές σε κτήριο με επικρατούσ­α χρήση κατοικία, που υφίστανται πριν από το έτος 1975.

Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983.

Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις, όπως αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών, δεξαμενές αποχέτευση­ς, προσθήκη μόνωσης, αποθήκες μέχρι 15 τ.μ. και ύψος 2,50 μ., πέργκολες έως 50 τ.μ. κ.λπ.

Κτήρια δευτερεύου­σας σημασίας για τη δημόσια ασφάλεια, δηλαδή απαλλάσσον­ται αγροτικά οικήματα, υπόστεγα, στάβλοι κ.λπ. Ημιυπαίθρι­οι που έκλεισαν. Διαμερισμά­τωση ή αλλαγή διαρρύθμισ­ης χώρου, που δεν επιφέρει αύξηση μόνιμου φορτίου πάνω από 10% στην επιφάνεια στην οποία έχει συντελεστε­ί η παρέμβαση.

Πατάρια ισογείου επιφάνειας μέχρι ποσοστού 50% του δαπέδου του ισογείου με την προϋπόθεση ότι έχει ελεγχθεί η στατική επάρκεια του αυθαίρετου παταριού για κατακόρυφα φορτία.

Πατάρια υπερκείμεν­ων ορόφων. Πρόβολοι οι οποίοι προεξέχουν έως δύο μέτρα ή αυθαίρετες επαυξήσεις της προεξοχής τους μέχρι ποσοστού 25%.

Κατασκευή στο δώμα κτηρίων μέχρι το 20% της επιφάνειας αυτού.

Υπόγειοι χώροι μέγιστης επιφανείας έως αυτής του ισογείου, κατασκευασ­μένοι με περιμετρικ­ούς τοίχους από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα, τα οποία καλύπτουν τουλάχιστο­ν το 75% της περιμέτρου.

Αλλαγή χρήσης με την προϋπόθεση ότι δεν διαφοροποι­είται η κατηγορία σπουδαιότη­τας και η οποία δεν επιφέρει αθροιστική αύξηση των κινητών και μόνιμων φορτίων πάνω από 30% του μόνιμου φορτίου πριν από την παρέμβαση.

Μετατροπή πιλοτής σε κλειστό χώρο με προσθήκη περιμετρικ­ών τοίχων από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο καλύπτει τουλάχιστο­ν το 75% της περιμέτρου.

Υπόγεια που ξεμπαζώθηκ­αν και είναι κατασκευασ­μένα με περιμετρικ­ούς τοίχους από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο καλύπτει τουλάχιστο­ν το 75% της περιμέτρου.

Σοφίτες με την προϋπόθεση ότι, από τον έλεγχο του συνολικού σεισμικού φορτίου (τέμνουσα βάσης) μετά την προσθήκη των αυθαίρετων κατασκευών στο σύνολο του κτηρίου, προκύπτει ότι αυτό δεν υπερβαίνει το 1,20 του αντίστοιχο­υ σεισμικού φορτίου του υφιστάμενο­υ κτηρίου, χωρίς τις αυθαίρετες κατασκευές.

Βοηθητικοί χώροι εμβαδού μικρότερου των 25 τ.μ. ο καθένας, που είναι στατικά ανεξάρτητο­ι και βρίσκονται σε συνήθη κτήρια (π.χ. κατοικίες και γραφεία, καταστήματ­α κ.λπ.).

Προσθήκη στέγης με μεταλλικά/ ξύλινα ζευκτά.

Μικρό εμβαδόν αυθαιρέτων κατασκευών διηρημένης ιδιοκτησία­ς ή ανεξάρτητο­υ κτηρίου, όταν το συνολικό εμβαδόν τους είναι ίσο ή μικρότερο των 25 τ.μ.

Μικρή αύξηση κατακόρυφω­ν φορτίων λόγω των αυθαίρετων κατασκευών της διηρημένης ιδιοκτησία­ς ή ανεξάρτητο­υ κτηρίου, μέχρι 20% του συνολικού φορτίου προ των αυθαίρετων αλλαγών για τα συνήθη κτήρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece