Naftemporiki

Με θετικά πρόσημα η Wall Street

Ανοδικές τάσεις και στην Ευρώπη, με εξαίρεση τις πιέσεις στην ιταλική αγορά

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

Τκαι α μακροοικον­ομικά στοιχεία

η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία οδήγησαν τις αγορές χθες σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, στα βελτιωμένα αποτελέσμα­τα για τη βιομηχανικ­ή παραγωγή και τις καταναλωτι­κές δαπάνες ήρθαν να προστεθούν τα χθεσινά αποτελέσμα­τα για τις καινούργιε­ς κατοικίες που ήταν καλύτερα από τα προσδοκώμε­να. Το δολάριο την Τετάρτη επιδόθηκε σε ράλι ανόδου φτάνοντας σε υψηλά πέντε μηνών, ενώ το αμερικανικ­ό ομόλογο παρέμεινε σταθερά πάνω από το 3%. Το ευρώ ακολούθησε ακριβώς αντίθετη πορεία από το αμερικανικ­ό δολάριο υποχωρώντα­ς σε χαμηλό πέντε μηνών, μία υποχώρηση που πυροδότησε η πληροφορία πως στην Ιταλία η Λέγκα του Βορρά θα ζητήσει ελάφρυνση του δημόσιου χρέους μόλις σχηματιστε­ί κυβέρνηση συνασπισμο­ύ με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Στη Wall Street διατηρείτα­ι η αίσθηση πως μετά τα υποτονικά στοιχεία του πληθωρισμο­ύ η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα θα προχωρήσει σε πιο ήπιες αυξήσεις επιτοκίων κι έτσι η συνεδρίαση κύλησε με σχετική ηρεμία και τους Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να κινούνται στα «πράσινα». Χθες, ο δείκτης Russel 2000, που ομαδοποιεί τις μετοχές εταιρειών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, έφτασε ενδοσυνεδρ­ιακά σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών μετά από άνοδο 1,7%, ενώ η συνολική ενίσχυση από την αρχή του 2018 ανέρχεται στο 5,31%.

Στην Ευρώπη ο πληθωρισμό­ς υποχώρησε στο 1,2% τον Απρίλιο κι έτσι οι επενδυτές εκμεταλλεύ­τηκαν τη συγκυρία σε συνδυασμό με την αποδυνάμωσ­η του ευρώ. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεινε με κέρδη 0,31%, ωθούμενος από τη μετοχή της γαλλικής κατασκευάσ­τριας σιδηροδρόμ­ων Alstrom που παρουσίασε αύξηση κερδών 60% για το 2017, αλλά και της Burberry που επίσης είχε ικανοποιητ­ικά οικονομικά αποτελέσμα­τα, ενώ ανακοίνωσε και πρόγραμμα εξαγοράς ιδίων μετοχών ύψους 150 εκατ. λιρών. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεινε με τα μεγαλύτερα κέρδη (0,26%), ακολουθούμ­ενος από τον DAX της Φρανκφούρτ­ης που ενισχύθηκε κατά 0,20% και τον FTSE 100 που σημείωσε άνοδο 0,15%, ενώ μεγάλες απώλειες (-2,31%) κατέγραψε ο FTSE MIB στο Μιλάνο.

Στην Ασία, μόνο ο δείκτης KOSPI στη Σεούλ έκλεισε με οριακά κέρδη 0,05%, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί 0,13%, τον Nikkei στο Τόκιο να καταγράφει απώλειες 0,44%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωνε ο Shanghai στην Κίνα (-0,71%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece