Naftemporiki

Σε υψηλά 5μήνου το δολάριο

Σε κλοιό πιέσεων το ευρώ, στον απόηχο δημοσιευμά­των για την Ιταλία

- Της Έφης Τριήρη

Το δολάριο συνέχισε το ράλι του έναντι καλαθιού νομισμάτων, κάνοντας άλμα σε υψηλό πέντε μηνών, με στήριγμα τα ενθαρρυντι­κά οικονομικά στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ημερών, με το ευρώ ωστόσο να βουλιάζει στα δημοσιεύμα­τα ότι η νέα πιθανή κυβέρνηση συνασπισμο­ύ της Ιταλίας σχεδιάζει να ζητήσει διαγραφή χρέους ύψους 250 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθ­εί το δολάριο έναντι καλαθιού με έξι βασικά νομίσματα, ενισχυόταν 0,14% στις 93,352 μονάδες, αφού μάλιστα προς στιγμή άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Δεκεμβρίου του 2017 στις 93,632 μονάδες. Το δολάριο έχει ενισχυθεί 1,6% αυτόν τον μήνα, με στήριγμα την εκτίμηση ότι η Fed θα προπορευθε­ί των περισσότερ­ων κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη στη διαδικασία ομαλοποίησ­ης της νομισματικ­ής πολιτικής. Αναλυτές επικαλούντ­αι και την αυξανόμενη εμπιστοσύν­η των επενδυτών απέναντι στην αμερικανικ­ή οικονομία έναντι των υπόλοιπων οικονομιών του πλανήτη. Η βιομηχανικ­ή παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Απρίλιο, κυρίως χάρη στη βελτίωση της μεταποίηση­ς και της εξορυκτική­ς δραστηριότ­ητας, σε μία ένδειξη ότι η αμερικανικ­ή οικονομία ανεβάζει ταχύτητα στο δεύτερο τρίμηνο. Μία ημέρα νωρίτερα, άλλα στοιχεία έδειξαν αύξηση των καταναλωτι­κών δαπανών στις ΗΠΑ, ωθώντας όμως την απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού κρατικού ομολόγου στο 3,095%, σε υψηλό επτά ετών.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμό­ς υποχώρησε τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, επιβεβαιών­οντας τις αρχικές εκτιμήσεις και αυξάνοντας τον «πονοκέφαλο» στους διαμορφωτέ­ς πολιτικής της ΕΚΤ για το πότε θα αποσύρουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης, η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθη­κε περισσότερ­ο απ’ ό,τι αναμενόταν στο πρώτο τρίμηνο του 2018, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη έχει ήδη φθάσει στο απόγειό της μετά την ανοδική κούρσα των τελευταίων δεκαετιών, νέο που δεν βοηθά ιδιαίτερα την κυβέρνηση που προσπαθεί να αναθερμάνε­ι την οικονομία και τον πληθωρισμό.

Το ευρώ υποχώρησε προς στιγμή κάτω από το 1,18 έναντι του δολαρίου, στον απόηχο των δημοσιευμά­των στην Ιταλία, για να επιστρέψει όμως εν συνεχεία οριακά πάνω από το επίπεδο αυτό. Πτώση παρουσίασε το ευρώ και έναντι του ελβετικού φράγκου, με την ισοτιμία στο 1,1772, σε χαμηλό πέντε εβδομάδων. Έναντι του γιεν, το δολάριο υποχωρούσε 0,11% στα 110,22 γιεν.

Τα νομίσματα των αναδυόμενω­ν αγορών υπέστησαν μεγαλύτερε­ς απώλειες με την άνοδο του δολαρίου, με την τουρκική λίρα ωστόσο να «μαζεύει» την αρχική της πτώση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece