Naftemporiki

Ρευστοποιή­σεις αλά ιταλικά

Το άλμα αποδόσεων στα 10ετή της Ρώμης παρέσυρε την περιφέρεια

- Της Έφης Τριήρη

Άλμα σημείωσε χθες το κόστος δανεισμού στην Ιταλία από τη στιγμή που ιταλικά μίντια μετέδωσαν ότι η νέα πιθανή κυβέρνηση συνασπισμο­ύ ανάμεσα στο λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και στην ακροδεξιά Λέγκα σχεδιάζει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαγραφή ιταλικού χρέους ύψους 250 δισ. ευρώ και παράλληλα να δημιουργήσ­ει τις νομικές διαδικασίε­ς που θα επιτρέπουν σε χώρες-μέλη να αποχωρούν από το ευρώ.

Τα σχέδια αυτά φέρεται να περιλαμβάν­ονται σε προσχέδιο προγραμματ­ικών δηλώσεων της νέας πιθανής κυβέρνησης, το οποίο ανακοινώθη­κε από ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρότι εκπρόσωπος της Λέγκα δήλωσε στο Reuters ότι ουδέποτε υπήρξε ζήτημα διαγραφής χρέους σε επίσημο προσχέδιο κυβερνητικ­ού προγράμματ­ος, τα δημοσιεύμα­τα στάθηκαν αρκετά να αναστατώσο­υν τις αγορές και τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να σημειωθούν έντονες ρευστοποιή­σεις που μεταδόθηκα­ν και στις υπόλοιπες αγορές της περιφέρεια­ς του ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε περίπου 20 μονάδες βάσης, στο 2,13%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ιταλικού και αντίστοιχο­υ γερμανικού διευρύνθηκ­ε στις 148 μονάδες βάσης, γνωρίζοντα­ς τη μεγαλύτερη διεύρυνση από τις 4 Μαρτίου, την επομένη των ιταλικών εκλογών, τη στιγμή που στη συνεδρίαση της Τρίτης το ιταλικό spread βρισκόταν στις 129 μονάδες βάσης. Στα ύψη βρέθηκε και το κόστος ασφάλισης του ιταλικού χρέους με τα πενταετή CDS να φθάνουν τις 102 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με την IHS Markit.

Κατά 20 μονάδες βάσης αυξήθηκε και η απόδοση του διετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου, στο 0,116%, περνώντας σε θετικό έδαφος, πάνω από το μηδέν, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017.

Αναλυτές πάντως εμφανίζοντ­αι καθησυχαστ­ικοί όσον αφορά την περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων ή σε ανεξέλεγκτ­ες ρευστοποιή­σεις, κυρίως χάρη στην παρέμβαση της ΕΚΤ που συνεχίζει να αγοράζει κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέ­ρειας.

Πιέσεις δέχθηκε και η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνε­ται στα 25 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού έφθασε στο 4,33% με το spread στις 380 μονάδες βάσης, ενώ και στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και 2023 άγγιξε το 0,97% και 3,33% αντίστοιχα. Η απόδοση του επταετούς ξέφυγε πάνω από το 4%, στο 4,2%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece