Naftemporiki

Του Γιάννη Δερμεντζόγ­λου από τον «Ελεύθερο Τύπο».

-

εμφάνιζαν κέρδη. Άνοιξαν με πτωτική κατεύθυνση, αλλά, σε αντίθεση με το Χ.Α., από την ώρα που ξεκίνησε η συγχρονισμ­ένη αντίδραση από τον πυθμένα, συνέχιζαν ανοδικά με μικρά βήματα. Μαζί με την Αθήνα πτωτική κατεύθυνση είχαν επίσης οι δείκτες του ισπανικού και του ιταλικού χρηματιστη­ρίου. Το δε ελληνικό 10ετές ομόλογο από απόδοση 3,865% στο τέλος Απριλίου, χθες ήταν στο 4,372%, με ανώτερο στο τρέχον έτος το 4,472%. Αυτά αναφορικά με την εικόνα του country risk, για όσους αναρωτιούν­ται, γιατί πιέζονται οι αξίες, όταν επισήμως… «επιστρέφου­με στην κανονικότη­τα».

Ας το πάρουν

III απόφαση ακόμα και αν δεν μπορούν με βάση το επίπεδο των γνώσεών τους να το καταλάβουν, πλήττονται άμεσα οι αξίες των αναδυόμενω­ν αγορών όταν τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων αναφοράς ξεπερνούν το 3%, όπως έγινε την Τρίτη το βράδυ στις αγορές των ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει αναλογικά για τα χρεόγραφα αναπτυγμέν­ων οικονομιών, με κρατικό χρέος μεγαλύτερο του 90% του ΑΕΠ τους. Στις 15:00 η αξία συναλλαγών έπιασε τα 44 εκατ. ευρώ με 4,631

III Ανατροπή και στο πλήθος των ανοδικών blue chips, που από 18 την πρώτη ώρα είχαν γίνει επτά, εκ των οποίων αρκετά την Τρίτη ήταν στις καθοδικές μετοχές. Οι κινήσεις σε ορισμένες έδειχναν λογική που περιγράφετ­αι από τη λαϊκή ρήση «ο πνιγμένος για να σωθεί πιάνεται και από τα μαλλιά του». «Από την ώρα που “χάθηκαν” οι 808 μονάδες και κύρια οι 803, χωρίς άμεση αντίδραση δεν μπορεί να αποκλειστε­ί ότι θα έχουμε υποχώρηση ως τις 787 μονάδες, αλλά αυτή τη φορά κατά την εκτίμησή μας θα μείνει σε αυτή την περιοχή» σημειώσαμε στο χθεσινό φύλλο και ο Γ.Δ. σταμάτησε στις 786,54, για να κλείσει στις 787,90. Ο διπλός πυθμένας ίσως είναι καλό σημάδι, αλλά πολύ… ίσως. Η υπομονή περίσσεψε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece