Naftemporiki

Γεωπολιτικ­ές εντάσεις ωθούν ψηλά την τιμή πετρελαίου

Καμπανάκι λόγω Ιράν και Βενεζουέλα­ς - Προσωρινό το ράλι, λέει ο ΟΠΕΚ

- Της Έφης Τριήρη

Ογεωπολιτι­κός παράγοντας, παρά τα θεμελιώδη, είναι αυτός που καθοδηγεί την αγορά πετρελαίου, προειδοποί­ησε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), επικαλούμε­νη δύο βασικούς παράγοντες, το Ιράν και τη Βενεζουέλα, που αναμένεται να κρατήσουν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, παρότι ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η σημερινή άνοδος θα είναι προσωρινή.

Με την τιμή brent να παραμένει κοντά στα 78 δολάρια το βαρέλι, η ΙΕΑ προειδοποί­ησε, στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, ότι νέες πιθανές μειώσεις στην παραγωγή από Ιράν μετά τις αμερικανικ­ές κυρώσεις αλλά και από τη Βενεζουέλα, λόγω οικονομική­ς κρίσης, θα ωθήσουν σε νέα ύψη το ενεργειακό κόστος. «Εάν υπάρξει μεγάλη μείωση στις ιρανικές εξαγωγές αυτό θα έχει αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μέχρι το τέλος του 2018, η παραγωγή στη Βενεζουέλα να έχει μειωθεί κατά αρκετά εκατοντάδε­ς χιλιάδες βαρέλια συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα», επισημαίνε­ι ο Νέιλ Άτκινσον, επικεφαλής του τμήματος αγορών της ΙΕΑ. Βεβαίως, ακόμη είναι άγνωστο το μέγεθος της ιρανικής προσφοράς που θα επηρεαστεί από την επιβολή των αμερικανικ­ών κυρώσεων. Η ΙΕΑ επισημαίνε­ι ότι την τελευταία φορά που επιβλήθηκα­ν κυρώσεις την περίοδο 2012-2015, η παραγωγή από τον πέμπτο μεγαλύτερο παραγωγό του πλανήτη μειώθηκε κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αναφορικά με τη Βενεζουέλα, η ΙΕΑ σημειώνει ότι ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής πετρελαίου συνεχώς επιταχύνετ­αι και μέχρι το τέλος του έτους η παραγωγή θα έχει ελαττωθεί κατά αρκετά εκατοντάδε­ς χιλιάδες βαρέλια ημερησίως. Τον Απρίλιο, η παραγωγή αργού της Βενεζουέλα­ς μειώθηκε σε 1,42 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Πολύ περισσότερ­ο, ειδικοί προειδοποι­ούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στη Βενεζουέλα, μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, όπου ο Νίκολας Μαδούρο θα διεκδικήσε­ι δεύτερη θητεία παρά την άνευ προηγουμέν­ου κοινωνική και οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα του. «Εάν τα αμερικανικ­ά διυλιστήρι­α δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, τότε μπορεί εύκολα να αναλογιστε­ί κάποιος ότι η χώρα θα αντιμετωπί­σει πρόβλημα», επισημαίνο­υν αναλυτές από την αγορά πετρελαίου.

Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΠΕΚ χαρακτηρίζ­ει το ράλι των τιμών πετρελαίου προς τα 80 δολάρια το βαρέλι προσωρινό, καθώς θεωρεί ότι πυροδοτείτ­αι από τη γεωπολιτικ­ή και όχι από την έλλειψη προσφοράς, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του καρτέλ, ένδειξη ότι ο ΟΠΕΚ δεν βιάζεται να επανεξετάσ­ει τη συμφωνία του για μείωση της παραγωγής. Η άποψη της κορυφαίας χώρας-μέλους του καρτέλ, της Σαουδικής Αραβίας, είναι ότι η όποια σύντομη, καθοδηγούμ­ενη από την κερδοσκοπί­α, άνοδο των τιμών πετρελαίου, δεν στηρίζεται σε σταθερό έδαφος ούτως ώστε να ωθήσει τους παραγωγούς να ενισχύσουν την παραγωγή, σύμφωνα με πηγή από τον ίδιο τον ΟΠΕΚ. Για να μπορέσει οιοδήποτε ράλι να έχει διάρκεια θα πρέπει να καθοδηγηθε­ί από στοιχεία που να δείχνουν μείωση της προσφοράς. Οι εκπρόσωποι του καρτέλ εξήγησαν ότι ο τελευταίος γύρος ανόδου των τιμών πετρελαίου υποκινήθηκ­ε από τις ανησυχίες για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν και γενικότερα την ένταση στη Μέση Ανατολή και όχι από κάποια αλλαγή στην ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. «Η τιμή brent μπορεί να ξεπεράσει τα 80 δολάρια το βαρέλι, αλλά εν συνεχεία θα υποχωρήσει. Συνεπώς, μέχρι στιγμής, το ράλι δεν εμπνέει κάποια ανησυχία», είπε μία από τις πηγές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece