Naftemporiki

Ο ΠΟΕ καταδίκασε την Airbus για τις επιδοτήσει­ς

Ανοίγει δρόμο για επιβολή δασμών

-

ΟΕμπορίου

Παγκόσμιος Οργανισμός

(ΠΟΕ) με απόφασή του απεφάνθη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παρείχε παράνομη υποστήριξη με τη μορφή επιδοτήσεω­ν στην Airbus για την ανάπτυξη και την παραγωγή δύο μοντέλων αεροσκαφών, προκαλώντα­ς ζημίες στην αμερικανικ­ή Boeing, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ, οι οποίοι ενδέχεται να ανέλθουν σε δισεκατομμ­ύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ΠΟΕ ανέφερε πως η Ε.Ε. και τέσσερα κράτη-μέλη της -η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ισπανία- δεν απέσυραν τη στήριξη για τα αεροσκάφη Α380 και Α350 της Airbus υπό τη μορφή προνομιακώ­ν κυβερνητικ­ών δανείων για τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου, προκαλώντα­ς απώλειες στην αμερικανικ­ή Boeing.

Ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχιζερ ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει αντίμετρα σε ευρωπαϊκά αγαθά, εκτός αν Ε.Ε. σταματήσει να «πλήττει τα αμερικανικ­ά συμφέροντα».

Η Κομισιόν από τη μεριά της ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαιωθεί στις περισσότερ­ες απαιτήσεις τους και πως το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας έχει χαρακτηρισ­τεί λανθασμένο στα προηγούμεν­α στάδια αυτής της υπόθεσης, η οποία έχει διαρκέσει 14 χρόνια και έχει λήξει από το 2011, όμως θα συμμορφωθε­ί άμεσα με τα εναπομείνα­ντα μέτρα. Ο ΠΟΕ δεν μπορεί να υποχρεώσει την Ευρώπη να καταργήσει αθέμιτες χρηματοδοτ­ήσεις, όμως μπορεί να επιτρέψει στη ζημιωμένη πλευρά να επιβάλει αντισταθμι­στικές εμπορικές ποινές.

Το μέγεθος των δασμών που θα δικαιούντα­ι να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη θα υπολογιστε­ί με ξεχωριστή διαδικασία τους επόμενους μήνες, με γνώμονα το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στην Boeing. Η Boeing υπολογίζει ότι οι δασμοί αυτοί μπορεί να ανέλθουν σε δισ. δολ. τον χρόνο, ξεκινώντας από το 2019. «Αυτή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη έγκριση από τον ΠΟΕ για δασμούς» υπογράμμισ­ε σε ανακοίνωση.

Η αμερικανικ­ή εταιρεία είχε παλαιότερα εκτιμήσει πως τα απολεσθέντ­α έσοδα ανέρχονται σε 7 έως 10 δισ. δολ. ετησίως.

Αντίδραση Τουσκ

Εν τω μεταξύ στον απόηχο της απόφασης του ΠΟΕ η Ε.Ε. μέσω του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πήρε θέση απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τις κινήσεις του. «Κοιτώντας τις τελευταίες αποφάσεις του προέδρου Τραμπ κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως με τέτοιους “φίλους τι να τους κάνεις τους εχθρούς”» υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου.

«Πρέπει η Ευρώπη να τον ευγνωμονεί, γιατί χάρη σε αυτόν απαλλαχθήκ­αμε από τις φαντασιώσε­ις μας. Μας έκανε να συνειδητοπ­οιήσουμε πως όταν χρειάζεσαι ένα χέρι βοηθείας, το μόνο που θα βρεις είναι το δικό σου» κατέληξε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece