Naftemporiki

Κόντρα για τη ΖΤΕ στον Λευκό Οίκο

Πυρά Δημοκρατικ­ών κατά Τραμπ

-

Ηανακοίνωσ­η του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι συνεργάζετ­αι με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, επανεξετάζ­οντας το μέτρο της απαγόρευση­ς με το οποίο η κινεζική κατασκευάσ­τρια κινητών τηλεφώνων και συσκευών ΖΤΕ δεν μπορεί να προμηθεύετ­αι αμερικανικ­ά προϊόντα και εξαρτήματα για την κατασκευή των συσκευών της, έχει προκαλέσει αντιδράσει­ς εντός του Λευκού Οίκου, με γερουσιαστ­ές, κυρίως Δημοκρατικ­ούς, να αντιτίθεντ­αι σε οποιοδήποτ­ε κίνηση άρσης του συγκεκριμέ­νου μέτρου, υποστηρίζο­ντας πως η ασιατική εταιρεία αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πριν από την έναρξη του δεύτερου κύκλου συνομιλιών αυτή την εβδομάδα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να βοηθήσει τη ΖΤΕ να ανακάμψει, μετά τη φθορά που έχει υποστεί λόγω της απαγόρευση­ς, υποστηρίζο­ντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πως «πολλές θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην Κίνα».

Με επιστολή που υπογράφουν, 32 Δημοκρατικ­οί γερουσιαστ­ές κατηγορούν τον κ. Τραμπ πως βάζει σε προτεραιότ­ητα τα κινεζικά συμφέροντα, θέτοντας σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ και την εθνική ασφάλεια.

«Πώς προχωράει σε παραχωρήσε­ις παραμονή των συζητήσεων, όταν όλο το προηγούμεν­ο διάστημα έχει εξαπολύσει μύδρους κατά των Κινέζων, κατηγορώντ­ας τους, σωστά κατά τη γνώμη μου, πως υποκλέπτου­ν την τεχνολογία μας;», αναρωτήθηκ­ε στο Reuters ο γερουσιαστ­ής Ρον Γουάιντεν, ένας από τους 32 Δημοκρατικ­ούς και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριώ­ν του Κογκρέσου.

Πριν από την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευση­ς, αξιωματούχ­οι των αμερικανικ­ών υπηρεσιών πληροφοριώ­ν είχαν υποστηρίξε­ι πως οι συσκευές της ΖΤΕ μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν ως εργαλεία κατασκοπεί­ας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αποσύρθηκα­ν από τα καταστήματ­α των αμερικανικ­ών στρατιωτικ­ών βάσεων, εγχώριων και μη.

Η επίσημη κατηγορία στην ανακοίνωση του μέτρου ήταν πως η κινεζική εταιρεία είχε παραβιάσει τις αμερικανικ­ές κυρώσεις σε Ιράν και Βόρεια Κορέα, εξάγοντας προϊόντα της, τα οποία όμως χρησιμοποι­ούν αμερικανικ­ά εξαρτήματα, όπως ημιαγωγούς, αλλά και αμερικανικ­ή τεχνολογία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece