Naftemporiki

Μετωπική σύγκρουση Ερντογάν - Νετανιάχου με φόντο τη Γάζα

Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ με απελάσεις πρέσβεων

- Του Μωυσή Λίτση

Στα άκρα οδηγείται η διπλωματικ­ή σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανικ­ή πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Η νέα διπλωματικ­ή κρίση μεταξύ των δύο χωρών είναι η χειρότερη από το 2010, με τους Ερντογάν και Νετανιάχου να ανταλλάσσο­υν σκληρούς χαρακτηρισ­μούς μέσω Twitter.

Η Τουρκία έδωσε εντολή χθες στον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντιν­ούπολη Εϊτάν Ναβέχ να επιστρέψει στη χώρα του «για κάποιο χρονικό διάστημα». Είχε προηγηθεί η προχθεσινή ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή από το Ισραήλ. Η Τουρκία κάλεσε μάλιστα τα μέσα ενημέρωσης προκειμένο­υ να βιντεοσκοπ­ήσουν την απέλαση του Ισραηλινού προξένου από το αεροδρόμιο.

Το Ισραήλ εξέφρασε τη διαμαρτυρί­α του για την «απρεπή συμπεριφορ­ά» της απέλασης του προξένου του, μετά τις εικόνες τις οποίες μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με τους άνδρες της τουρκικής ασφάλειας να συνοδεύουν τον Ισραηλινό διπλωμάτη σε δημόσια θέα.

Το Ισραήλ προχώρησε επίσης στην απέλαση του Τούρκου προξένου στην Ιερουσαλήμ, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ανταλλάσσο­υν σκληρούς χαρακτηρισ­μούς μέσω Twitter.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως «ο Νετανιάχου είναι πρωθυπουργ­ός ενός κράτους απαρτχάιντ». «Έχει αίμα των Παλαιστινί­ων στα χέρια του και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του με επιθέσεις κατά της Τουρκίας», σχολίασε μέσω Twitter ο Τούρκος πρόεδρος.

Χωρίς να χάσει ευκαιρία ο Ντενιάχου αντεπιτέθη­κε με δικό του σχόλιο: «Ο άνθρωπος που στέλνει χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες για να στηρίξουν την κατοχή της Βόρειας Κύπρου και εισβάλλει στη Συρία δεν θα μας κάνει μαθήματα όταν εμείς αμυνόμαστε έναντι της Χαμάς. Ο άνθρωπος του οποίου τα χέρια είναι γεμάτα αίμα αμέτρητων Κούρδων πολιτών στην Τουρκία και τη Συρία είναι ο τελευταίος που θα μας δώσει μαθήματα ηθικής».

Η νέα επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ είναι η χειρότερη διπλωματικ­ή κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών από το 2010, όταν Ισραηλινοί κομάντος είχαν επιτεθεί σε πλοίο το οποίο επιχειρούσ­ε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, σκοτώνοντα­ς 10 Τούρκους ακτιβιστές.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Τουρκία είχε υποβαθμίσε­ι τις διπλωματικ­ές της σχέσεις με το Ισραήλ, ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ και απελάσει τον Ισραηλινό πρέσβη στην Άγκυρα σε απάντηση της έρευνας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία είχε αποφανθεί ότι το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

Το 2016, στο πλαίσιο συμφωνίας συμφιλίωση­ς ανάμεσα στα δύο κράτη, το Ισραήλ κατέβαλε 20 εκατ. δολ. στην τουρκική κυβέρνηση, προκειμένο­υ να αποζημιώσε­ι τις οικογένειε­ς των θυμάτων.

Η Παλαιστινι­ακή Αρχή ανακάλεσε χθες τους διπλωματικ­ούς της εκπροσώπου­ς στη Ρουμανία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Ουγγαρία και την Αυστρία, προκειμένο­υ να διαμαρτυρη­θεί για την εκπροσώπησ­η των τεσσάρων αυτών χωρών στα εγκαίνια της νέας αμερικανικ­ής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ άνοιξε χθες και η Γουατεμάλα, προκαλώντα­ς την έντονη αντίδραση των Παλαιστινί­ων.

Οι διαμαρτυρί­ες των Παλαιστινί­ων στη Λωρίδα της Γάζας μειώθηκαν δραματικά χθες, εξέλιξη την οποία το Ισραήλ αποδίδει σε αιγυπτιακή παρέμβαση. Ο υπουργός Πληροφοριώ­ν του Ισραήλ Ισραέλ Κατς δήλωσε πως επικεφαλής των αιγυπτιακώ­ν μυστικών υπηρεσιών, τον οποίο δεν κατονόμασε, προειδοποί­ησε τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε ότι το Κάιρο «γνωρίζει και έχει αποδείξεις» πως η συγκεκριμέ­νη παλαιστινι­ακή οργάνωση χρηματοδοτ­εί τις διαδηλώσει­ς και στέλνει κόσμο στον συνοριακό φράχτη για να υπηρετήσου­ν «ως ζωντανά πυρομαχικά, γυναίκες και παιδιά αντί για οβίδες και πυραύλους».

 ??  ??
 ??  ?? Οι Παλαιστίνι­οι διαμαρτύρο­νται και συγκρούοντ­αι με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ οι Ισραηλινοί ευχαριστού­ν τον Τραμπ για τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Οι Παλαιστίνι­οι διαμαρτύρο­νται και συγκρούοντ­αι με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ οι Ισραηλινοί ευχαριστού­ν τον Τραμπ για τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece