Naftemporiki

Η Ε.Ε. θέλει τη συμφωνία με το Ιράν

Η ακύρωση, απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή

-

«Μασφάλεια εγάλη απειλή» για την

στη Μέση Ανατολή χαρακτήρισ­ε τον τερματισμό της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν η Ε.Ε., ενώ η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ επισήμανε πως η συμφωνία αυτή μπορεί να μην είναι ιδεώδης, αλλά είναι καλύτερο να παραμείνου­με σε αυτήν.

«Δεν θέλουμε να δούμε τη συμφωνία αυτή να καταστρέφε­ται, γιατί είναι σημαντική για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή αλλά και την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε στους δημοσιογρά­φους στις Βρυξέλλες χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ο τερματισμό­ς της συμφωνίας θα ήταν μια μεγάλη απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή».

Επίσης η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας χθες στη γερμανική Βουλή, υπεραμύνθη­κε της συμφωνίας, λέγοντας πως «κάθε άλλο παρά ιδεώδης είναι, όμως το Ιράν, σύμφωνα με όσα γνωρίζουν οι διεθνείς πυρηνικές αρχές, τηρεί τις δεσμεύσεις της συμφωνίας».

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε πως η χώρα του δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις των ΗΠΑ. «Νομίζουν πως μπορούν να κάνουν το ιρανικό έθνος να υποχωρήσει με το να ασκούν πιέσεις στο Ιράν, με κυρώσεις και ακόμη με απειλές πολέμου... Το ιρανικό έθνος θα αντισταθεί στις μηχανορραφ­ίες των ΗΠΑ» δήλωσε ο Ροχανί σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA. Ο Ροχανί είπε ακόμη πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέμενε πως η Τεχεράνη θα αποχωρούσε από την πυρηνική συμφωνία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Η Τεχεράνη αρνήθηκε να ακολουθήσε­ι αυτό το σχέδιο με το να καταβάλλει προσπάθειε­ς να διασώσει τη συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες που την υπέγραψαν, επισήμανε. «Ο Τραμπ έπαιξε το πρώτο του χαρτί, αλλά δεν υπολόγισε καλά τη δεύτερη κίνηση... καθώς το Ιράν δεν ακολούθησε το σχέδιο αυτό» δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο ISNA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece