Naftemporiki

Στον «αέρα» η σύνοδος κορυφής Τραμπ - Κιμ

Με αποχώρηση απειλεί η Πιονγκγιάν­κ - Διατηρεί ελπίδες η Ουάσιγκτον

-

Νστην α μην παρευρεθεί τελικά

επικείμενη σύνοδο κορυφής Τραμπ-Κιμ απειλεί η Βόρεια Κορέα, ενοχλημένη από πρόσφατες δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον. Ο Μπόλτον δήλωσε πως η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να ακολουθήσε­ι «το Λιβυκό μοντέλο» επαλήθευση­ς της αποπυρηνικ­οποίησης, δήλωση που θορύβησε την Πιονγκγιάν­γκ, καθώς την εγκατάλειψ­η του πυρηνικού προγράμματ­ος από τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι ακολούθησε η δολοφονία του από τους υποστηριζό­μενους από τη Δύση αντάρτες, έναν χρόνο μετά.

Σε ανακοίνωσή του την οποία μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε πως αν οι ΗΠΑ «μας στριμώξουν και απαιτήσουν μονομερώς να παραδώσουμ­ε τα πυρηνικά μας όπλα δεν θα έχουμε πλέον λόγο να μετάσχουμε στις συνομιλίες» και να παρευρεθού­με στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Ο Κιμ πρόσθεσε πως έχει «υψηλές ελπίδες», αλλά ήταν «πολύ ατυχές που οι ΗΠΑ μας προκαλούν εν όψει της συνόδου με το να εκτοξεύουν γελοίες ανακοινώσε­ις». Η ανακοίνωση για συνάντηση Κιμ-Τραμπ έχει καλλιεργήσ­ει βάσιμες ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης, αλλά η χθεσινή ανακοίνωση του Κιμ προκαλεί ανησυχίες για ματαίωση της συνόδου. Μία ακόμη ένδειξη ανησυχίας ήταν η απόφαση της Βόρειας Κορέας να μην παρευρεθεί σε προγραμματ­ισμένη σύνοδο με τη Νότια Κορέα χθες, λόγω της έναρξης κοινών στρατιωτικ­ών γυμνασίων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε χθες πως η Ουάσιγκτον διατηρεί πάντα «την ελπίδα» ότι η σύνοδος κορυφής Τραμπ-Κιμ θα πραγματοπο­ιηθεί παρά τις απειλές της Πιονγκγιάν­γκ να ακυρώσει τα πάντα. «Διατηρούμε πάντα την ελπίδα ότι η συνάντηση θα πραγματοπο­ιηθεί και ενεργούμε σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε συνείδηση του γεγονότος πως μπορεί να είναι δύσκολες συνομιλίες», δήλωσε στο Fox News.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece