Naftemporiki

Το θετικό κλίμα στη Σόφια ευνοεί λύση στο Σκοπιανό

Σήμερα στη σύνοδο η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Ζόραν Ζάεφ

-

Αισιοδοξία για πρόοδο στο ονοματολογ­ικό προκαλεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στη Σόφια εν όψει της σημερινής συνάντησης Αλέξη Τσίπρα - Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων. Για «θετική στιγμή» κάνει λόγο ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ. Υπέρ της λύσης, υπό προϋποθέσε­ις, τάσσεται και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται σήμερα (10:15-11:15) με τον πρωθυπουργ­ό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογ­ικό, με τα πρώτα μηνύματα να είναι θετικά ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποφασιστι­κά βήματα στην κατεύθυνση της συμφωνίας έπειτα από μήνες συνεχών διαπραγματ­εύσεων. Χαρακτηρισ­τικό δείγμα του καλού κλίματος στους κόλπους της Ε.Ε. αποτελεί η στάση των σοσιαλιστι­κών κομμάτων, όπως εκδηλώθηκε στη χθεσινή προπαρασκε­υαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστι­κού Κόμματος (ΕΣΚ) όπου συμμετείχε ως παρατηρητή­ς ο κ. Τσίπρας. «Στη Σύνοδο του PES_PSE οι σοσιαλιστέ­ς ηγέτες επικρότησα­ν τις μέχρι τώρα προσπάθειέ­ς μας να βρούμε κοινά

αποδεχτή λύση στο ονοματολογ­ικό. Επεσήμαναν πως μόνο προοδευτικ­οί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Αισιοδοξία

Αισιοδοξία εξέφρασε, όμως, και κοινοτικός αξιωματούχ­ους, ο οποίος ανέφερε πως μετά την επικοινωνί­α Τσίπρα-Τουσκ εκπέμποντα­ι θετικά μηνύματα σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας. Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση τόνιζε: «Ελπίζουμε ότι θα μας ενημερώσου­ν για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματ­εύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν θα ολοκληρωθε­ί η συμφωνία στη Σόφια, προφανώς, αλλά μέχρι τον Ιούνιο, που είναι ο μήνας-κλειδί για αποφάσεις της

Ε.Ε., σε σχέση με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με την πΓΔΜ, ευελπιστού­με να υπάρχει καλή έκβαση» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος.

Μόνο πρόοδος

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ. Εξερχόμενο­ς από την προπαρασκε­υαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστι­κού Κόμματος και ερωτηθείς αναφορικά με τη σημερινή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσ­ουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα». Κληθείς δε να απαντήσει τι προσδοκά για τη σημερινή συνάντηση των αρχηγών κρατών Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Ζάεφ είπε πως περιμένει «μόνο πρόοδο». Σε ανάλογο κλίμα, νωρίτερα, προσερχόμε­νος στην προσύνοδο του ΕΣΚ, ο κ. Ζάεφ δήλωνε ότι αναμένει «μόνο επιτυχία» σε αυτή.

Υπό προϋποθέσε­ις

Υπέρ της λύσης τάχθηκε, όμως, και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις, χαμηλώνοντ­ας αισθητά τους τόνους της κριτικής του προς την κυβέρνηση για το ονοματολογ­ικό. Ο κ. Μητσοτάκης, που συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Σόφια, υπογράμμισ­ε την ανάγκη αλλαγής του συντάγματο­ς της πΓΔΜ ως απαράβατης προϋπόθεση­ς για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάν­ει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων (erga omnes). Δεν έθεσε, όμως, ως προϋπόθεση τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία», συμβάλλοντ­ας με τον τρόπο του στο θετικό κλίμα που επικρατεί στη Σόφια. Επανέλαβε, πάντως, ότι η Ν.Δ. διαφωνεί με «τεμαχισμό» της λύσης. «Η επίλυση του προβλήματο­ς του ονόματος πρέπει να είναι συνολική αλλά και ενιαία» ξεκαθάρισε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece