Naftemporiki

«Ηλεκτροπλη­ξία στη ΔΕΗ από τις κυβερνητικ­ές επιλογές»

Μεταξύ 3,1 και 4,2 δισ. ευρώ το κόστος

-

Σε

δραματική κατάσταση έχουν οδηγήσει τη ΔΕΗ οι επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν προκαλέσει κόστος στην επιχείρηση από 3,1 έως 4,2 δισ. ευρώ. Αυτό ανέφεραν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ., Κ. Χατζηδάκης, και ο αρμόδιος τομεάρχης Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, προσθέτοντ­ας πως η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αφήσει τη ΔΕΗ να χρεωκοπήσε­ι, θέτοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, ώστε στη συνέχεια να αναζητηθεί στρατηγικό­ς επενδυτής.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η εταιρεία έχει απαξιωθεί σε ανησυχητικ­ό βαθμό, και όχι μόνο επειδή η μετοχή της έχει πέσει κατά 63,3% από τον Ιανουάριο του 2015. «Γνωρίζουμε πως αντιμετωπί­ζει σοβαρότατο ταμειακό πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνε­ται από τον υπερδιπλασ­ιασμό των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, ως συνέπεια της ραγδαίας αύξησης απλήρωτων λογαριασμώ­ν. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτ­ήσει ακόμα και μικρής κλίμακας απαραίτητε­ς επενδύσεις», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε πως η επιχείρηση μετά τις καταστροφι­κές επιλογές της κυβέρνησης, από αναπτυξιακ­ός πυλώνας μετατράπηκ­ε σε συστημική απειλή για την ελληνική οικονομία. Όπως και ο κ. Χατζηδάκης, έκανε αναφορά σε πρόσφατα δημοσιεύμα­τα για το business plan της McKinsey, σύμφωνα με τα οποία το 2022 προβλέπετα­ι λειτουργικ­ό περιθώριο κέρδους (προ φόρων, αποσβέσεων, προβλέψεων επισφαλειώ­ν και προ ΥΚΩ) μόλις 330 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί ούτε για το 1/3 του μισθοδοτικ­ού κόστους, αν διατηρηθού­ν οι δαπάνες στα σημερινά επίπεδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece