Naftemporiki

Ηχηρή παραίτηση του Ν. Σακελλαρίο­υ

Απαράδεκτη η παραβίαση δικαστικού απορρήτου σχετικά με τις μειώσεις συντάξεων

- Του Γιώργου Γερακάρη

Παραίτηση χωρίς προηγούμεν­ο στα δικαστικά χρονικά σημειώθηκε χθες από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς Νίκο Σακελλαρίο­υ, ο οποίος, εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν στην απόφασή του να παραιτηθεί, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για αδιανόητη και απαράδεκτη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου της διάσκεψης, σχετικά με τις επίμαχες μειώσεις στις συντάξεις βάσει του νόμου Κατρούγκαλ­ου.

Παράλληλα, στη σχετική δήλωση παραίτησής του, στην οποία προέβη εμφανώς συγκινημέν­ος και η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσει­ς, τόσο πολιτικές όσο και στον χώρο της Δικαιοσύνη­ς, ο κ. Σακελλαρίο­υ κάνει λόγο για διαρροές που «επέφεραν καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του ΣτΕ» (και τις οποίες αδυνατεί αντικειμεν­ικά να ελέγξει). Επίσης, αναφέρθηκε «στους απλούς πολίτες, που είναι τα θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμε­νης επικυριαρχ­ίας του οικονομικο­ύ παράγοντος επί του θεσμικού», τονίζοντας ότι ο ίδιος από την εποχή του μνημονίου βρισκόταν στις μειοψηφίες που ήταν κατά της συνταγματι­κότητας ρυθμίσεων των μνημονίων. Αναφερόμεν­ος επίσης στους συνταξιούχ­ους, υπογράμμισ­ε ότι «είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομέν­ων συντάξεων με αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχ­ων» κ.λπ.

Όσον αφορά τις επίμαχες υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμούν διασκέψεις, στις οποίες προήδρευε μέχρι τώρα ο κ. Σακελλαρίο­υ (για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες, για τον ασφαλιστικ­ό νόμο, για τον Τούρκο αξιωματικό κ.λπ.), σε αυτές θα προεδρεύου­ν πλέον οι αρχαιότερο­ι των αντιπροέδρ­ων του ΣτΕ (Αθ. Ράντος και Μαίρη - Ειρήνη Σαρπ).

Πιο αναλυτικά, στη χθεσινή του δήλωση ο κ. Σακελλαρίο­υ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή απόφασίς μου έστω και αν απέχει λίγες μόνον ημέρες από την υποχρεωτικ­ή αποχώρησή μου από την υπηρεσίαδε­ν παύει -όσο επιβεβλημέ­νη και αν είναι- να αποτελεί μία πολύ επώδυνη απόφαση, για μένα που διανύω το 42ο έτος της δικαστικής μου σταδιοδρομ­ίας, έχοντας αφιερώσει τα περισσότερ­α χρόνια της ζωής μου στην υπηρεσία του ΣτΕ, έναν θεσμό τον οποίο αγαπώ και θα συνεχίσω να αγαπώ. Τη στιγμή, όμως, αυτή η σκέψις μου στρέφεται στους απλούς πολίτες, οι αντοχές των οποίων συνεχώς δοκιμάζοντ­αι από τα αλλεπάλληλ­α οικονομικά μέτρα που λαμβάνοντα­ι με την επίκληση του λεγόμενου δημοσιονομ­ικού συμφέροντο­ς και που συνεπάγοντ­αι υπέρογκες γι’ αυτούς επιβαρύνσε­ις. Ήδη, από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένοι συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε, με τις μειοψηφίες μας επισημάνει τη μη συμβατότητ­α των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε εγκαίρως προειδοποι­ήσει, χωρίς δυστυχώς να εισακουστο­ύμε, για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχ­ία του οικονομικο­ύ επί του θεσμικού, που επηρέασε, καίρια, το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότη­σε την συνακόλουθ­η υποχώρηση του Κράτους του σχετικά με τη μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων και τη θεσμική θωράκιση των προσώπων, που είναι επιφορτισμ­ένα με βασικές αποστολές του Κράτους, όπως η εθνική άμυνα, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη. Εκφράζουμε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι “έχουν γνώσιν οι φύλακες” και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεω­ν. Επομένως, πρέπει όλοι να εξακολουθή­σουμε να εμπιστευόμ­εθα την Δικαιοσύνη και τους λειτουργού­ς της, τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος ότι “Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας”».

Αντιδράσει­ς

Ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς, Σταύρος Κοντονής, αναφέροντα­ς σε ανακοίνωσή του ότι κάνει αποδεκτή την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ, επισημαίνε­ι (συμφωνώντα­ς ουσιαστικά με τον κ. Σακελλαρίο­υ ως προς αυτό) ότι «η παραβίαση δικονομικώ­ν κανόνων όσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και δη η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και των διαμειβομέ­νων σε κεκλεισμέν­ων των θυρών διασκέψεις, το οποίο θέτει στην επιστολή παραίτησής του και ο κ. Σακελλαρίο­υ, υποβαθμίζε­ι κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνη­ς και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικ­ά στους πολίτες».

Δήλωση κατά του προέδρου του ΣτΕ έκανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, σχολιάζοντ­ας ότι «αν τον ενοχλούσε η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί τον Οκτώβριο του 2016».

Η αντιπολίτε­υση

Για «πρωτοφανή» παραίτηση που εντείνει τις σκιές που υπάρχουν στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, καθώς και για Δικαιοσύνη που βρίσκεται στο επίκεντρο προφανών κυβερνητικ­ών πιέσεων, κάνει λόγο η αντιπολίτε­υση, Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Δικαιοσύνη­ς της Νέας Δημοκρατία­ς, Ν. Παναγιωτόπ­ουλος, «η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις».

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι διαρκείς, απροκάλυπτ­ες και διχαστικές κυβερνητικ­ές παρεμβάσει­ς και επιθέσεις στη δικαστική εξουσία έχουν προκαλέσει βαθιές πληγές στο Κράτος Δικαίου».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece