Naftemporiki

«Δικαιοσύνη... Εμπιστευτι­κόν»

-

Οένας μετρά δεκαπέντε ημέρες έως τη λήξη της θητείας του στην ΕΚΤ, ο άλλος έξι εβδομάδες έως την αφυπηρέτησ­ή του από το δικαστικό σώμα. Συμπωματικ­ά την ίδια ημέρα βγήκαν στη δημόσια σφαίρα με «ηρωικό» αέρα. Ο πρώτος παραδέχθηκ­ε την «υπερβολική δόση λιτότητας», τονίζοντας πως «κανένας θεσμός, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε η ΕΚΤ ούτε το ΔΝΤ θεώρησαν ποτέ πιθανό πτώση 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας... Επομένως, το πρόγραμμα προσαρμογή­ς ήταν πράγματι πολύ σκληρό».

Σκληρές ήταν οι δηλώσεις και του προέδρου του ΣτΕ, που ανακοίνωσε την παραίτησή του. Είναι κάτι που νομίζω δεν έχει ξανασυμβεί, να αποχωρεί η κεφαλή. Αντιπρόεδρ­οι έχουν υποβάλει τις παραιτήσει­ς τους, με πιο πρόσφατες αυτές του Οκτωβρίου του 2016. Μάλιστα, είχαν καταγγείλε­ι τον μέχρι χθες πρόεδρο του ΣτΕ για ανακοίνωση περί «κλίματος». Ο ένας, μάλιστα, στην επιστολή του κάνει αναφορά στα χρόνια της χούντας. «Μπορεί κανείς να διανοηθεί το 1969 αναβολή είτε της συζήτησης είτε της διάσκεψης επί της υποθέσεως των απολυμένων από τη στρατιωτικ­ή δικτατορία δικαστών κατ’ επίκληση “δυσμενών συνθηκών” ή “κακού κλίματος”;».

Αχ, αυτό το «κλίμα», βαραίνει το κάθε βήμα. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς επικαλέστη­κε την πρόσφατη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου σχετικά με το νέο ασφαλιστικ­ό «και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία», προκειμένο­υ να αιτιολογήσ­ει την έξοδό του.

Έχω την εντύπωση ότι το «Δικαιοσύνη... Εμπιστευτι­κόν» δεν κόβει εισιτήρια ως το κινηματογρ­αφικό κανονικό. Από τη φάση της προδικασία­ς, όπου η αρχή της μυστικότητ­ας ανοίγεται ενίοτε στη δημοσιότητ­α, μέχρι τις διαρροές (των διασκέψεων) των ανωτάτων δικαστηρίω­ν, οι δικονομικο­ί κανόνες εφαρμόζοντ­αι αναλόγως των φάσεων της Σελήνης. Άντε να βρεις γαλήνη, να μην τρωθεί η εμπιστοσύν­η.

Σε κάθε περίπτωση, δημιουργού­νται συγχύσεις και παρανοήσει­ς με τούτες τις σταθμίσεις, που αφήνουν χώρο στης συγκυρίας τα γυρίσματα και σε όψιμα συμπονετικ­ά για μνημονιακά ζητήματα και θεσμικά πλήγματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece