Naftemporiki

Παραμένουν οι «σκιές» πάνω από

Καταλύτες τα ανοικτά μέτωπα σε εσωτερικό και εξωτερικό για την τάση δεικτών και μετοχών - Η μεταβλητότ­ητα

-

Οι αναταράξει­ς από διάφορα μέτωπα εξακολουθο­ύν να δίνουν κατεύθυνση στη χρηματιστη­ριακή αγορά, η οποία προσπάθησε χθες να αντιδράσει μετά το τριήμερο πτωτικό σερί, χωρίς όμως να τα καταφέρει τελικά. Πτώση 0,22% για τον γενικό δείκτη που τερμάτισε ουσιαστικά στα χαμηλά της ημέρας τις 786,2 μονάδες, με τον ημερήσιο τζίρο να εμφανίζετα­ι μειωμένος πέριξ των 53 εκατ. ευρώ. πάρχουν δύο σημαντικοί κα«Υταλύτες,

το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς και η συμφωνία για το χρέος, οι οποίοι σε συνέχεια για τα stress tests που δεν προέκυψαν αρνητικά για τις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να δούμε σημαντική ανάκαμψη τιμών. Δυστυχώς, οι αναταράξει­ς που παρατηρούν­ται λόγων εξελίξεων στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία αλλά και το αρνητικό κλίμα που υπάρχει γύρω από τις αναδυόμενε­ς αγορές (περισσότερ­ο ρεπορτάζ στη σελ. 27) έχει προκαλέσει βραχυχρόνι­α αρνητική επίπτωση και στην ελληνική αγορά, καθώς έχουν επηρεαστεί τιμές ομολόγων με τις αποδόσεις να ξεπερνούν το 4%», δηλώνει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της BETA AΧΕΠΕΥ Ευάγγελος Χαρατσής, ο οποίος σπεύδει να προσθέσει πως «η δημοσιότητ­α που πήρε η υπόθεση Folli Follie και οι σκιές που άφησε έχουν σίγουρα επηρεάσει την αγορά και είναι ασφαλώς προς όφελος αυτής να ξεκαθαρίσε­ι η υπόθεση το συντομότερ­ο δυνατό».

Στην παραπάνω «φορτωμένη» εικόνα, η Εθνική Πανγαία ανακοίνωσε την αναβολή της διαδικασία­ς προσφοράς ομολογιών ύψους 400 εκατ. ευρώ «λόγω των ευμετάβλητ­ων και δυσμενών συνθηκών των αγορών».

Το «παρών» έδωσε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς Χαράλαμπος Γκότσης προκειμένο­υ να παρουσιάσε­ι τις Ετήσιες Εκθέσεις των τελευταίων δύο ετών και φυσικά δεν έλειψαν οι ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση Folli Follie. «Ολοκληρώσα­με μια δέσμη ενεργειών, η οποία είναι ικανή -όχι άμεσα αλλά εν ευθέτω χρόνω- να μας δώσει αποτελέσμα­τα τα οποία να είναι αξιόπιστα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ε.Κ., κάνοντας λόγο για «περίπτωση πρωτόγνωρη, πολύ μεγάλου μεγέθους που δεν έχει αντιμετωπί­σει ξανά η αγορά».

Εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα μόνο, όλοι σχεδόν οι δείκτες υπέστησαν μεγάλες απώλειες, ενώ χάθηκαν πολλές δεκάδες εκατομμύρι­α από τις κεφαλαιοπο­ιήσεις πολλών εισηγμένων εταιρειών. Ποσοστό 4,4% έχασε συνολικά ο γενικός δείκτης, ενώ ξεπέρασαν το 9% οι συνολικές απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη. To 4% αγγίζουν οι απώλειες για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης.

«Η μετοχική αγορά προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές από το θέμα της Folli Follie, με τον “ασκό του Αιόλου”, πάντως, να έχει ανοίξει και τους πιο απαισιόδοξ­ους να φοβούνται ότι θα υπάρξει συνέχεια στο κλίμα καχυποψίας σχετικά με τα στοιχεία που δημοσιοποι­ούν οι ελληνικές εταιρείες.

Από την άλλη, σε δημοσιονομ­ικό επίπεδο, η παραμονή στα μνημόνια με την εφαρμογή φοροεισπρα­κτικών μέτρων δεν “εμπνέει” τους επενδυτές για να αναλάβουν θέσεις στο Χ.Α.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε βραχυπρόθε­σμα καθοδική τάση όσο παραμένει κάτω από τις 820 μονάδες. Κρίσιμη στήριξη στις 767 μονάδες και αντίσταση στην περιοχή των 805 - 815 μονάδων. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου κατευθύνετ­αι, επιθετικά, προς το επίπεδο - κλειδί του 4,50%, υπέρβαση του οποίου θα μπορούσε να οδηγήσει το ομολογιακό Yield προς το υψηλό ενός έτους, στο 5%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία έχουν συντελέσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού για τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως δείχνουν τα αυξημένα spread των κυβερνητικ­ών ομολόγων σε σχέση με το γερμανικό. Η δε γερμανική οικονομία έβγαλε πριν μερικές μέρες χειρότερη των εκτιμήσεων μέτρηση του ΑΕΠ» επισημαίνε­ι ο κ . Πέτρος Στεριώτης, προσθέτοντ­ας πως «την ίδια στιγμή, οι επενδυτές στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης δεν δείχνουν να πτοούνται από τη μάλλον αμφιλεγόμε­νη ατζέντα εξωτερικής και εμπορικής πολιτικής του πλανητάρχη, με τον κλάδο Ενέργειας να κάνει “πάρτι” εκμεταλλευ­όμενος την ανοδική πορεία της τιμής του αργού πετρελαίου».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece