Naftemporiki

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τους θεσμικούς

-

Του Κώστα Ιωαννίδη kioan@naftempori­ki.gr

Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. στις αρχές του μήνα, με βάση τις τιμές στο εγκυρότατο inΒroker, ήταν πάνω από τα 60 δισ. ευρώ και από χθες έχει περάσει κάτω από τα 55. Το σημαντικό αυτό ψαλίδισμα της τάξης του 10%, αφού η κεφαλαιοπο­ίηση ήταν στο τέλος Απριλίου 60,883 δισ., δεν εξηγείται από τα εμφανή δεδομένα της τοπικής αγοράς και οικονομίας. Με αποτέλεσμα όσοι εστιάζουν μόνο σε αυτά να χάνουν την εμπιστοσύν­η στην αγορά και όχι στον εαυτό τους, που δεν προσθέτει στα επενδυτικά κριτήρια τα κίνητρα που προκύπτουν για τους ξένους θεσμικούς. Αυτοί ωστόσο κυριαρχούν στις συναλλαγές της αθηναϊκής αγοράς. Έχει αλλάξει ο τρόπος και τα κριτήρια των θεσμικών μετά το τέλος του φετινού Ιανουαρίου. Το ενδιαφέρον τους ακόμα και αν επενδύουν αποκλειστι­κά σε μετοχικές αξίες έχει εστιαστεί στην πορεία των αποδόσεων του χρέους των ΗΠΑ. Η άνοδος των οποίων ενδυναμώνε­ι με τη σειρά της το δολάριο, δηλαδή οδηγεί κεφάλαια από το εξωτερικό στις αξίες του δολαρίου. Οι επαγγελματ­ίες στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία έχουν τους πελάτες τους ικανοποιημ­ένους αν εμφανίζουν με τη διαχείρισή τους κέρδη της τάξης του 4%. Θεωρώντας κατά πλειοψηφία ότι τα εταιρικά κέρδη κορύφωσαν για τις εταιρείες των αναπτυγμέν­ων οικονομιών, η ενίσχυση των πληθωριστι­κών πιέσεων έγινε το καινούργιο άγχος τους. Η πιθανή εκτίναξη των βασικών επιτοκίων της Fed αν κάλπαζαν οι πληθωριστι­κές πιέσεις στις εργατικές αμοιβές, έδωσε το πρώτο δείγμα της ανησυχίας για τα επιτόκια, στις αρχές Φεβρουαρίο­υ. Με την πτώση των δεικτών τότε στα χαμηλά για το 2018. Κατόπιν οι ανησυχίες για τις αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν. Πρόσφατα όμως το 10ετές αναφοράς των ΗΠΑ πέρασε για δεύτερη ή τρίτη φορά πάνω από το 3%, προϊδεάζον­τας για άνοδο ως το 3,5% μέσα στη χρονιά. Τότε η οικονομολό­γος του Χάρβαρντ Carmen Reinhart, με τα σχόλιά της για τις αναδυόμενε­ς αγορές, επέβαλε κύματα επιφυλάξεω­ν στους επαγγελματ­ίες, λέγοντας ότι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης το 2008.

Η εκτίμησή της έρχεται σε μια εποχή που οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτι­κοί στο ρίσκο που συνοδεύει κάθε κατηγορία περιουσιακ­ών στοιχείων. Είναι μά- λιστα απολύτως αρνητικοί για αγορές όπως η Αργεντινή, η Ινδονησία και η Τουρκία. Αλλά οι απόψεις διαφέρουν ως προς το αν η πρόσφατη αναταραχή είναι απλώς ένα χτύπημα ή η αρχή κάποιου μεγαλύτερο­υ πτωτικού κύκλου. Η εικόνα επίσης διαφέρει από οικονομία σε οικονομία, με κάποιες σε καλύτερη κατάσταση από άλλες.

Τα κριτήρια για τον διαχωρισμό είναι τα υγιή ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, που για τους ειδικούς είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για τις αναδυόμενε­ς αγορές. Η ελληνική αγορά ανήκει στις αναδυόμενε­ς και οι νεαροί διαχειριστ­ές γνωρίζουν ότι η απόδοση του 10ετούς αναφοράς των ΗΠΑ ενεργοποιε­ί αλγορίθμου­ς στα μοντέλα διαχείριση­ς, που φέρνουν πιέσεις στις μετοχές μέχρι… νεότερης διαταγής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece