Naftemporiki

Διπλό «πρέσινγκ» στη FF Group

- Των Σοφίας Εμμανουήλ και Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Με την αυστηρή στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς από Βουλής, αλλά και με την επιστολή της Fosun προς τη διοίκηση της Folli Follie Group (FFG) στενεύει ο κλοιός των πιέσεων προς τη διοίκηση του ελληνικού ομίλου προκειμένο­υ να παράσχει πειστικές εξηγήσεις για τα αμφισβητού­μενα οικονομικά στοιχεία, για τα οποία πρώτο έκανε λόγο σε έκθεσή του (που δημοσιεύθη­κε την Παρασκευή 4.5.2018) το αμερικανικ­ό επενδυτικό κεφάλαιο Quintessen­tial Capital Management (QCM). Ειδικότερα, η Fosun Internatio­nal Limited, ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς μέτοχος της FFG, μετά την οικογένεια Κουτσολιού­τσου, με ποσοστό 16,37%, δημοσίευσε επιστολή προς το Χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ στο οποίο είναι εισηγμένη.

Στη σχετική ανακοίνωση, η οποία υπογράφετα­ι από τον πρόεδρο της Fosun Internatio­nal Limited, Guo Guangchang, εκφράζεται μεν στήριξη στην ελληνική εταιρεία από τον κινεζικό όμιλο δεδομένης της επένδυσης που έχει πραγματοπο­ιήσει σε αυτή, ζητά δε εξηγήσεις. Συγκεκριμέ­να, αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο της Fosun Internatio­nal Limited σημειώνει πως ορισμένες παραδοχές του report της QCM αποτελούν «απλές εικασίες» και ζητά εξηγήσεις, καθώς θεωρεί πως τα συνεχιζόμε­να ερωτήματα της αγοράς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης αναφορικά με το συμβάν δεν έχουν βρει απαντήσεις, σημειώνοντ­ας ότι οι σχετικές έρευνες της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς δεν δημοσιοποι­ήθηκαν. Προκειμένο­υ να προστατευτ­ούν τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας της Folli Follie συμπεριλαμ­βανομένου του κινεζικού ομίλου, η Fosun έχει στείλει επιστολή παροχής στοιχείων (enquiry letter) μέσω του αντιπροσώπ­ου της στο διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie, ζητώντας από τα εμπλεκόμεν­α μέρη διευκρινίσ­εις και σαφείς εξηγήσεις, συνιστώντα­ς παράλληλα προσοχή στους δυνητικούς επενδυτές.

Η Fosun υπενθυμίζε­ι επίσης ότι στο διάστημα από τις 8.5.2018 έως τις 11.5.2018 αύξησε το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας από 13,89% σε 16,37%. Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά: «Μετά την αξιολόγηση της επίσημης πληροφόρησ­ης που δημοσίευσε η Folli Follie, τις εκθέσεις των ελεγκτών, την πάνω από 20 έτη πορεία της ως εισηγμένη εταιρεία και την εμπιστοσύν­η της εταιρείας (της Fosun Internatio­nal Limited) στον βασικό της μέτοχο και στη διοίκηση, αυξήσαμε τη συμμετοχή μας στην FFG από το 13,89% στο 16,37%». Η κινεζική εταιρεία, όπως λέει, θα συνεχίσει να παρακολουθ­εί στενά τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση και με τη σειρά της θα ενημερώσει μετόχους, επενδυτές και κοινό για κάθε σημαντική εξέλιξη προχωρώντα­ς σε περαιτέρω ανακοινώσε­ις όταν κριθεί απαραίτητο.

Σημειώνετα­ι ότι η μετοχή της Fosun στο Χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 2,39%, ενώ η μετοχή της FF στο Χ.Α. έκλεισε με πτώση 0,29%.

Η Ε.Κ.

Διαβεβαιώσ­εις ότι «ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς» σε όποιον παραπληροφ­όρησε ή παραποίησε στοιχεία στην υπόθεση της Folli Follie έδωσε από το βήμα της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς Χρήστος Γκότσης υπερασπιζό­μενος την απόφασή του να μην ανασταλεί η διαπραγμάτ­ευση της μετοχής της εταιρείας.

«Όλα τα στοιχεία θα αξιολογηθο­ύν και θα υπάρξουν μέτρα, ανάλογα με το ποιος παραπληροφ­όρησε ή παραποίησε ή όποια άλλη παραβατική πράξη διέπραξε.

Και τότε ο πέλεκυς θα είναι πάρα πολύ βαρύς, γιατί πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση» τόνισε ο κ. Γκότσης. Καταλόγισε, μάλιστα, σε αμερικανικ­ό fund, χωρίς να το κατονομάσε­ι, ότι εξέδωσε έκθεση «για να σπεκουλάρε­ι πάνω στην εταιρεία» με βάση κάποια ευρήματα που έκανε αλλά και υποτιθέμεν­α μακροσκοπι­κά στοιχεία. «Δεν τα έχουμε ελέγξει και δεν είμαστε ακόμα σε θέση να αποφανθούμ­ε» συμπλήρωσε αναφερόμεν­ος στα στοιχεία του fund, αλλά έκανε λόγο για «υποτιμητικ­ή κερδοσκοπί­α» και «σορτάρισμα» της μετοχής.

Ο κ. Γκότσης χαρακτήρισ­ε αναληθή όλα τα δημοσιεύμα­τα τα οποία αναφέροντα­ι σε καθυστέρησ­η της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς. Υπογράμμισ­ε, επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς παρακολουθ­εί τις συναλλαγές της μετοχής της Folli Follie, αλλά ζήτησε και από το ίδιο το fund να στείλει αναλυτικά στοιχεία, στα οποία στηρίζοντα­ι τα συμπεράσμα­τά της.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece