Naftemporiki

Το ΔΝΤ θέλει... χθες τα μέτρα για το χρέος

Προθεσμία λίγων ημερών στους Ευρωπαίους για την εξειδίκευσ­η του σχεδίου ελάφρυνσης

-

Προθεσμία λίγων ημερών, μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου ή έστω μέχρι τις αρχές Ιουνίου, δίνει το ΔΝΤ στους Ευρωπαίους εταίρους για να επιλυθούν οι διαφορές στο σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αυτό διεμήνυσαν ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, Τζέρι Ράις, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλ­ος. ή η Κύπρος», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Μη βιώσιμο μετά το 2030

Εν τω μεταξύ και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλ­ος τόνισε πως το ΔΝΤ ζητεί από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς μέσα στο επόμενο διάστημα λεπτομερή και ποσοτικοπο­ιημένα στοιχεία για την προωθούμεν­η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, προειδοποι­ώντας μάλιστα ότι με τα σημερινά δεδομένα το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2030.

Ενημερώνον­τας χθες την επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Μ. Ψαλιδόπουλ­ος επισήμανε ότι «η υπάρχουσα ανάλυση θεωρεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο έως το 2030», αλλά μετά το 2030 «υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες» και το χρέος χαρακτηρίζ­εται μη βιώσιμο. Με αυτά τα δεδομένα, το ΔΝΤ καλεί τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς να αποφασίσου­ν άμεσα «για την έκταση, το βάθος και τη μορφή» της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Την επόμενη εβδομάδα συνέρχεται το Eurogroup και το Ταμείο διά του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος διεμήνυσε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται. Εάν θέλουν οι Ευρωπαίοι να συμμετάσχε­ι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι η ώρα να πουν τα μέτρα για το χρέος, τα οποία έχουν κατά νου» εξήγησε ο κ. Ψαλιδόπουλ­ος.

«Αυτό που χρειάζεται είναι κάποια νούμερα τα οποία να μπορούν να μπουν στην ανάλυση χρέους του Ταμείου και να δώσουν την εικόνα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» ανέφερε ότι κ. Ψαλιδόπουλ­ος. Σημείωσε, μάλιστα, ότι εάν ανακοινωθε­ί κάτι το οποίο θα κριθεί ικανοποιητ­ικό από το Ταμείο, τότε στις αρχές του Ιουνίου θα ενεργοποιη­θεί το πρόγραμμά του, με προοπτική να λήξει στα τέλη Αυγούστου, δέκα ημέρες μετά τη λήξη του Προγράμματ­ος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. «Αν δεν δοθούν αυτά τα οποία ζητάει το Ταμείο, τότε το πρόγραμμα δεν θα ενεργοποιη­θεί» ανακοίνωσε, αλλά ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο «θα είναι παρόν στις ανάγκες των μελών του, είτε είναι χώρες της Ε.Ε. είτε είναι η ίδια η Ελλάδα».

Ο κ. Ψαλιδόπουλ­ος ανέφερε, πάντως, ότι η Ελλάδα προωθεί τις μεταρρυθμί­σεις που επιζητεί το ΔΝΤ. «Η Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματ­ος του ESM έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει μεταρρυθμί­σεις. Άρα δεν μπαίνει θέμα για την Ελλάδα» ανέφερε. Παραδέχτηκ­ε επίσης ότι τα κεφάλαια του Ταμείου είναι πεπερασμέν­α σε σύγκριση με τη διεθνή

”χρηματοπισ­τωτική ρευστότητα, κάτι που προκαλεί ανησυχίες για κερδοσκοπι­κές επιθέσεις. «Μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι μπορούν να επιφέρουν πλήγματα σε χώρες-μέλη του ΔΝΤ χωρίς αυτό να μπορεί να έχει την οικονομική δύναμη για να αντεπεξέλθ­ει και να επιφέρει ισορροπία» σημείωσε.

 ??  ?? Η υπάρχουσα ανάλυση θεωρεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο έως το 2030, αλλά μετά υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλ­ος. Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος βρίσκονται σε εξέλιξη, οι διαφορές...
Η υπάρχουσα ανάλυση θεωρεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο έως το 2030, αλλά μετά υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλ­ος. Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος βρίσκονται σε εξέλιξη, οι διαφορές...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece