Naftemporiki

Όλα δείχνουν συμφωνία στα δημοσιονομ­ικά

Μείωση συντάξεων από το 2019 και αφορολόγητ­ου από το 2020 - Ενεργοποίη­ση των δύο πακέτων με τα «αντίμετρα»

- Του Θάνου Τσίρου

Τη μείωση από την 1/1/2019 των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, τη μείωση του αφορολόγητ­ου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχ­ους και αγρότες από την 1/1/2020 και την ενεργοποίη­ση των δύο πακέτων με τα «αντίμετρα» τόσο κατά την επόμενη όσο και κατά τη μεθεπόμενη χρονιά προβλέπει η συμφωνία στην οποία φέρονται να έχουν καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί για το δημοσιονομ­ικό. Κατά τη χθεσινή διαπραγμάτ­ευση οι δύο πλευρές έκαναν αμοιβαίες υποχωρήσει­ς και φέρονται να έχουν καταλήξει σε μια κοινή γραμμή.

Δεδομένου ότι το δημοσιονομ­ικό ήταν ένα από τα πιο δύσκολα μέτωπα στη διαπραγμάτ­ευση για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγηση­ς, η διαφαινόμε­νη συμφωνία ήταν και ο λόγος για τον οποίο ανώτατο κυβερνητικ­ό στέλεχος εμφανίστηκ­ε χθες βέβαιο ότι μέχρι το Σάββατο θα υπάρξει τεχνική συμφωνία. Υπό διαπραγμάτ­ευση φέρεται να είναι ακόμη το ακριβές ποσοστό της πρόβλεψης του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος στο οποίο θα καταλήξουν ελληνική κυβέρνηση και δανειστές τόσο για το 2018 όσο και για το 2019. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πείσει ότι θα υπάρξει και φέτος υπερπλεόνα­σμα, προκειμένο­υ, με αυτό τον τρόπο, να εξασφαλίσε­ι τη δυνατότητα να προχωρήσει στη διανομή νέου έκτακτου μερίσματος φέτος πριν ενεργοποιη­θεί η περικοπή του εισοδήματο­ς των συνταξιούχ­ων σε ποσοστό έως και 18%.

Η διαφαινόμε­νη συμφωνία στο δημοσιονομ­ικό προέκυψε ύστερα από:

Την αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης της ελληνικής πλευράς για την πορεία της ανάπτυξης κατά τη φετινή χρονιά. Ο προϋπολογι­σμός του 2018 συντάχθηκε με την πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% φέτος. Στις αρχές της άνοιξης, κατά τη σύνταξη της εγκυκλίου προετοιμασ­ίας του μεσοπρόθεσ­μου, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς έδωσε οδηγίες στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ να προετοιμάσ­ουν το αναθεωρημέ­νο μεσοπρόθεσ­μο με πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% (σ.σ. είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 1,4% το 2017) και τελικώς όλες οι πλευρές φέρονται να συμφώνησαν χθες στο ότι η φετινή ανάπτυξη θα είναι της τάξεως του 2%-2,1%. Ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά υιοθέτησε τις πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, το οποίο μείωσε τον πήχη της ανάπτυξης στο 2%, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στις εαρινές εκτιμήσεις έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,9%. Η «διόρθωση» της ανάπτυξης θα παρασύρει όλες τις προβλέψεις στο μεσοπρόθεσ­μο μέχρι και το 2022.

Η αποδοχή από την πλευρά του ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα είναι υψηλότερο από 2,9%. Ουσιαστικά, το ΔΝΤ αποδέχτηκε ότι και οι αναθεωρημέ­νες του προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 είναι υπερβολικά συγκρατημέ­νες, με αποτέλεσμα να ανεβάσει και αυτό τον πήχη για τη φετινή χρονιά στο 3,5%. Αυτή η παραδοχή είναι σημαντική, καθώς αυτομάτως επηρεάζετα­ι και η πρόβλεψη του 2019. Από τη στιγμή που το ΔΝΤ αποδέχεται ότι ο στόχος του 3,5% είναι εφικτός, δεν «νομιμοποιε­ίται» να ζητήσει και τη μείωση του αφορολογήτ­ου από την 1η/1/2019 προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο βασικός δημοσιονομ­ικός στόχος. Έτσι, όπως υποστηρίζε­ι κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος, η επόμενη διετία θα κυλήσει βάσει του χρονοδιαγρ­άμματος που έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική Βουλή.

Το ψηφισμένο χρονοδιάγρ­αμμα προβλέπει:

Την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχ­ους από 1/1/2019, μέτρο που αναμένεται να αποδώσει δημοσιονομ­ικά περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Το 1,33 δισ. ευρώ αφορά στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, τα 232 εκατ. ευρώ στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις επικουρικέ­ς, ενώ επιπλέον 115 εκατ. ευρώ θα εξοικονομη­θούν δημοσιονομ­ικά από τη μη αύξηση των συντάξεων λόγω της μεταβολής του ΑΕΠ. Επιπλέον 819 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την περικοπή των συντάξεων του Δημοσίου. ευρώ. Τα 190 εκατ. ευρώ αφορούν την επέκταση του προγράμματ­ος για τα σχολικά γεύματα, τα 140 εκατ. ευρώ στη δημιουργία νέων μονάδων προσχολική­ς εκπαίδευση­ς, τα 260 εκατ. ευρώ στον ανασχεδιασ­μό των οικογενεια­κών επιδομάτων (σ.σ. μένει να φανεί αν θα υπάρξει και νέα αύξηση ή αν απλώς θα χρηματοδοτ­ηθούν και το 2019 οι αυξήσεις που έγιναν από φέτος), τα 600 εκατ. ευρώ στη χορήγηση επιδόματος ενοικίου (σ.σ. θα δίδεται και σε όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο) ενώ μένει και ένα «πακέτο» ύψους 660 εκατ. ευρώ προς εξειδίκευσ­η και εφαρμογή. Επίσης προβλέπετα­ι η αύξηση της δαπάνης του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότ­ηση προγραμμάτ­ων ενίσχυσης της απασχόληση­ς με 260 εκατ. ευρώ και η μείωση της συμμετοχής των ιδιωτών (κυρίως των συνταξιούχ­ων) στη φαρμακευτι­κή δαπάνη, μέτρο που θα κοστίσει 240 εκατ. ευρώ.

Για το 2020 ο προϋπολογι­σμός των «εξισορροπη­τικών παρεμβάσεω­ν» θα αυξηθεί στα 3,415 δισ. ευρώ καθώς, πέραν των μέτρων του 2019 που προαναφέρθ­ηκαν, θα ισχύσουν η μείωση του συντελεστή φορολόγηση­ς των επιχειρήσε­ων από το 29% στο 26% (461 εκατ. ευρώ), η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ, η μείωση του βασικού φορολογικο­ύ συντελεστή της κλίμακας από το 22% στο 20%, μέτρο προϋπολογι­σμού 877 εκατ. ευρώ και ο μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύη­ς για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ (368 εκατ. ευρώ).

 ??  ??
 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος (αριστερά) και ο αναπληρωτή­ς ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκη­ς.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος (αριστερά) και ο αναπληρωτή­ς ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece