Naftemporiki

> Ο εξωδικαστι­κός

- Σε ό,τι αφορά

τον νόμο 4469/2017 (εξωδικαστι­κός μηχανισμός), θα συζητηθεί το θέμα μείωσης των δικαιολογη­τικών που συνοδεύουν υποχρεωτικ­ά την αίτηση υπαγωγής, τα οποία μπορούν να ανακτηθούν από την ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα του νόμου. Τα δικαιολογη­τικά αυτά είναι κατά κύριο λόγο φορολογική­ς φύσης. Επίσης, θα επανακαθορ­ιστούν οι αμοιβές για τους συντονιστέ­ς, που σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο ανέρχονται στα 200 ευρώ για τις μικρές και στα 400 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις και θα προβλέπετα­ι η δυνατότητα του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης να παρεμβαίνε­ι με αποφάσεις για την αντιμετώπι­ση όποιων προβλημάτω­ν προκύπτουν στην εφαρμογή του νόμου. Στο πλαίσιο «θωράκισης» του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να αίρεται υποχρεωτικ­ά το τραπεζικό απόρρητο, όχι μόνο όσων θα αιτηθούν την προστασία του νόμου, αλλά και εκείνων που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στα στάδια της προδικαστι­κής διαδικασία­ς. Στόχος είναι να διαπιστωθε­ί αν ο οφειλέτης έχει πραγματική οικονομική αδυναμία ή την προφασίζετ­αι.

Στην ίδια κατεύθυνση, θα αίρεται η αναστολή των καταδιωκτι­κών μέτρων, όταν οι οφειλέτες που έχουν πάρει προσωρινή ή και οριστική απόφαση σταματούν να πληρώνουν τις δόσεις (σ.σ. σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, για να αρθεί η αναστολή των διωκτικών μέτρων, θα πρέπει το δικαστήριο να εκδώσει σχετική απόφαση), ενώ εντός 30 ημερών από την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, ο αιτών θα πρέπει να ζητήσει νέα δικάσιμο. Διαφορετικ­ά δεν θα έχει δικαίωμα υπαγωγής.

Με τις επικείμενε­ς τροποποιήσ­εις, θα απορρίπτον­ται από τις πρόνοιες του νόμου όσοι μετά από δύο αναβολές της εκδίκασης δεν εμφανιστού­ν στο δικαστήριο και θα τίθενται εκτός νόμου όσοι διαπιστώθη­κε ότι απέκρυψαν από δόλο οικονομικά στοιχεία ή με τον ίδιο τρόπο μετέβαλαν την περιουσιακ­ή τους κατάσταση.

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε να επιβαρύνον­ται με τόκους υπερημερία­ς, για το διάστημα που η οφειλή τους είχε «παγώσει», οι οφειλέτες που στη συνέχεια τίθενται εκτός νόμου, ενώ θα εισαχθεί και διάταξη με την οποία θα απαλλάσσετ­αι ο πρωτοφειλέ­της, αν το πλάνο αποπληρωμή­ς των χρεών αναλάβει εγγυητής του οφειλέτη.

Επί των παρεμβάσεω­ν για τη διευκόλυνσ­η της διαδικασία­ς, θα προβλεφθεί ότι τα απαιτούμεν­α δικαιολογη­τικά για την υπαγωγή του οφειλέτη στον νόμο θα προσκομίζο­υν στο δικαστήριο οι πιστωτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece