Naftemporiki

Δεδομένη η υστέρηση στα δεδομένα

- Της Λέττας Καλαμαρά

Ουραγός παραμένει η Ελλάδα όσον αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας δεδομένων σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρώπης, σύμφωνα με το πρόσφατο European Data Market Monitoring Tool Report (2018) που έγινε σε συνεργασία με την IDC.

Αναλυτικά, στα 335 δισ. ευρώ ανήλθε η οικονομία δεδομένων (Data Economy Value) στην Ευρώπη το 2017 (2,4% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ) έναντι 299,9 δισ. ευρώ το 2016. Με βάση τα σενάρια ανάπτυξης των αναλυτών, η ευρωπαϊκή οικονομία δεδομένων μπορεί να ανέλθει σε 1 τρισ. ευρώ έως το 2025, που θα αντιστοιχε­ί στο 6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, εάν εφαρμοστού­ν οι κατάλληλες συνθήκες πλαισίου (high growth scenario). Εάν ευοδωθεί το βασικό σενάριο, μπορεί να φτάσει στα 669,1 εκατ. ευρώ (4,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ), ενώ με το άσχημο σενάριο, θα περιοριστε­ί στα 470,4 εκατ. ευρώ (3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ).

Στην Ελλάδα, η ψηφιακή υστέρηση παραμένει σταθερή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ειδικότερα, η οικονομία των δεδομένων το 2017 ανήλθε σε 1,48 δισ. ευρώ το 2017 και αντιστοιχε­ί στο 0,8% του ΑΕΠ της χώρας και την τελευταία θέση της Ευρώπης, πιο κάτω ακόμη και από τη Βουλγαρία (1,8%), την Κύπρο (2,1%), την Κροατία (1,2%), τη Σλοβενία (1,1%) και τη Ρουμανία (1,3%). Οι επαγγελματ­ίες του κλάδου στη χώρα μας το 2017 ανήλθαν στις 55.778.

Όπως τονίζεται, τα δεδομένα είναι η πρώτη ύλη της ψηφιακής οικονομίας και εάν αξιοποιούν­ται κατάλληλα έχουν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Χρησιμοποι­ούνται για την επίλυση μερικών από τα μεγαλύτερα οικονομικά αλλά και κοινωνικά προβλήματα, για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και την προώθηση καλύτερων αποτελεσμά­των στον τομέα της υγείας, του περιβάλλον­τος και της ασφάλειας. Ωστόσο, η Ευρώπη, αν και έχει τη δυνατότητα να είναι η μεγαλύτερη ψηφιακή αγορά στον κόσμο, τόσο σε μέγεθος όσο και σε αξία, με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιήσει τις επενδύσεις που απαιτούντα­ι και θα ακολουθήσε­ι τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζει να παραμένει δεύτερη και αρκετά πιο πίσω από τις ΗΠΑ στον τομέα αυτό. Όπως επισημαίνε­ι σε σχετική αναφορά το McKinsey Global Institute, η αύξηση των παγκόσμιων ροών δεδομένων έχει ενισχύσει το παγκόσμιο ΑΕΠ περισσότερ­ο από 10%, αλλά η Ευρώπη έχει αξιοποιήσε­ι μέχρι στιγμής μόνο το 12% των δυνατοτήτω­ν της όσον αφορά την οικονομία των δεδομένων. Μία από τις προϋποθέσε­ις αυτές είναι η πρόσβαση σε δεδομένα ποιότητας. Πρόκειται για ένα όλο και πιο περίπλοκο ζήτημα, καθώς η εμπιστοσύν­η είναι το κλειδί για την απελευθέρω­ση επιχειρημα­τικών μοντέλων που βασίζονται σε βιώσιμα δεδομένα. Από κει και πέρα, η επίδραση της οικονομίας των δεδομένων στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ το 2017 ανήλθε στο 2,4% από 2,2% το 2016.

[SID:11899775]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece