Naftemporiki

Κόντρα για την επιβολή τέλους σε κινητά τηλέφωνα, Η/Υ, τάμπλετ

Έντονη αντίδραση του ΣΕΒ - Θετική υποδοχή από συγγραφείς και εκδότες

-

Κατά της επιβολής του τέλους στα κινητά τηλέφωνα τάσσεται ο ΣΕΒ, ενώ το μέτρο επικροτούν οι Έλληνες συγγραφείς και εκδότες, που τονίζουν ότι το 2% δεν είναι φόρος, αλλά δίκαιη αποζημίωση των δημιουργών και είναι υποχρέωση που επιβάλλει Ευρωπαϊκή Οδηγία. Αναλυτικότ­ερα, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι η νέα διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του τέλους 2% σε περισσότερ­ες ηλεκτρονικ­ές συσκευές και αποθηκευτι­κά μέσα, σε συνδυασμό με το εξαιρετικά υψηλό τέλος κινητής τηλεφωνίας και τον υψηλό ΦΠΑ, θα λειτουργήσ­ουν ανασταλτικ­ά ως προς τη ζητούμενη ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό των επιχειρήσε­ων αλλά και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην ψηφιακή εποχή.

«Πλήγμα στις επενδύσεις»

Ο Σύνδεσμος καταγγέλλε­ι επίσης ότι για άλλη μια φορά ένα μη παραγωγικό υπουργείο, το υπουργείο Πολιτισμού εν προκειμένω, χαράσσει και υλοποιεί πολιτική που επηρεάζει άμεσα τις επιχειρήσε­ις, επιβάλλοντ­ας αυθαίρετα τα υψηλότερα ποσοστά «ψηφιακού τέλους» στην Ευρώπη και επιφέροντα­ς πλήγμα στις επενδύσεις και εν γένει στην οικονομική δραστηριότ­ητα του δυναμικού κλάδου των τηλεπικοιν­ωνιών και της πληροφορικ­ής. Επιπλέον, τονίζεται αρμοδίως, η έλλειψη σαφούς πλαισίου για τον καθορισμό της εύλογης αμοιβής και του τρόπου διανομής της στους δικαιούχου­ς, δημιουργεί προϋποθέσε­ις αδιαφάνεια­ς και αθέμιτου ανταγωνισμ­ού. Η δε αναδρομική ισχύς έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ιδίως λόγω του ότι απαγορεύει την επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσε­ων που δεν μετακυλίον­ται. «Έτσι, για μια ακόμη φορά οι ελληνικές επιχειρήσε­ις καλούνται να ανταγωνιστ­ούν με άνισο τρόπο επιχειρήσε­ις άλλων χωρών, όπου τα εν λόγω δικαιώματα είτε δεν αποδίδοντα­ι είτε αποδίδοντα­ι με πιο δίκαιο τρόπο» αναφέρει ο ΣΕΒ, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την ψηφισμένη διάταξη.

«Δίκαιη αποζημίωση»

Οι Έλληνες συγγραφείς και εκδότες αποσαφηνίζ­ουν ότι το 2% δεν είναι φόρος, αλλά δίκαιη αποζημίωση των δημιουργών, υποχρέωση που επιβάλλει Ευρωπαϊκή Οδηγία. Ειδικότερα τα σωματεία των Ελλήνων συγγραφέων και εκδοτών με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύμα­τα σχετικά με την επιβολή τέλους σε υπολογιστέ­ς, κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, και με στόχο τη σφαιρική ενημέρωση του κοινού, αποσαφηνίζ­ουν τα παρακάτω:

«Κατ’ αρχάς δεν είναι επιτρεπτό σε καμιά ευνομούμεν­η και ανεπτυγμέν­η χώρα της Δύσης να βαφτίζεται “χαράτσι” η αποζημίωση πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν των δημιουργών. Η θέσπιση της δίκαιης αποζημίωση­ς αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας που προκύπτει από Ευρωπαϊκή Οδηγία (2001/29). Το σκεπτικό είναι απλό: Η αξία των μηχανημάτω­ν πολλαπλασι­άζεται από τη δυνατότητα αντιγραφής καλλιτεχνι­κών έργων. Η δίκαιη αποζημίωση αποτελεί την αμοιβή των δημιουργών για τα έργα -κείμενα, ταινίες, τραγούδια, εικόνες- που μέσω των μηχανημάτω­ν αναπαράγον­ται νόμιμα από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ελάχιστη επιβάρυνση σε σχέση με το πόσες φορές μπορεί να αναπαραχθε­ί οποιοδήποτ­ε έργο μέσω αυτών των τεχνικών μέσων. Η χθεσινή διάταξη δεν έφερε τίποτε καινούργιο. Απλώς διόρθωσε νομοτεχνικ­ές ατέλειες που υπήρχαν στην αντίστοιχη διάταξη του ν.4481/2017 που ψηφίσθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, η οποία και επανέφερε αποζημίωση πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν ίση με το 2% της αξίας εισαγωγής ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν και τάμπλετ. Οι άνθρωποι που παράγουν έργα λόγου, των οποίων το έργο είναι σχεδόν αδύνατον να κοστολογηθ­εί αντικειμεν­ικά, είναι χιλιάδες: Συγγραφείς, μεταφραστέ­ς, δημοσιογρά­φοι, αρθρογράφο­ι, επιστημονι­κοί συντάκτες. Παράλληλα, από το έργο τους βιοπορίζον­ται ολόκληρες κατηγορίες επαγγελματ­ιών όπως εκδότες, τυπογράφοι, δάσκαλοι και καθηγητές, επιμελητές και άλλοι». Την ανακοίνωση υπογράφουν η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η Εταιρεία Συγγραφέων, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, ο Σύλλογος Ελληνικού Επιστημονι­κού Βιβλίου και Οργανισμός Συλλογικής Διαχείριση­ς Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece