Naftemporiki

Πλήρης εκσυγχρονι­σμός της φορολογική­ς διοίκησης

Τι προβλέπει το νέο Επιχειρησι­ακό Σχέδιο δράσεων που εκπόνησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

- Tου Γιώργου Παλαιτσάκη

Σημαντικές μεταρρυθμι­στικές παρεμβάσει­ς, που αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της Φορολογική­ς Διοίκησης και να οδηγήσουν στον πλήρη εκσυγχρονι­σμό όλων των φορολογικώ­ν και τελωνειακώ­ν διαδικασιώ­ν, την ποιοτική βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών και την αυτοματοπο­ίηση όλων των συναλλαγών που απαιτούντα­ι για τον υπολογισμό και την είσπραξη των φόρων, προβλέπει για φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια το νέο Επιχειρησι­ακό Σχέδιο δράσεων που εκπόνησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Όπως προκύπτει από τα όσα αναφέροντα­ι στο πλήρες κείμενο του Επιχειρησι­ακού Σχεδίου, εντός του 2018 προγραμματ­ίζεται από την ΑΑΔΕ η λειτουργία νέων διαδικτυακ­ών εφαρμογών, μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η ηλεκτρονικ­ή υποβολή όλων των δηλώσεων της φορολογίας κεφαλαίου. Οι δηλώσεις για τη φορολόγηση των μεταβιβάσε­ων ακινήτων, των δωρεών, των γονικών παροχών και των κληρονομιώ­ν κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς επίσης και οι δηλώσεις για την απόδοση φόρων που παρακρατήθ­ηκαν από τόκους, μερίσματα και δικαιώματα θα υποβάλλοντ­αι μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSnet, όπως και πλήθος άλλων φορολογικώ­ν δηλώσεων.

Αυτοματοπο­ίηση

Επιπλέον, σύμφωνα με τις παρεμβάσει­ς που περιλαμβάν­ονται στο νέο Επιχειρησι­ακό Σχέδιο:

Οι διαδικασίε­ς λήψης αναγκαστικ­ών μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών του Δημοσίου θα αυτοματοπο­ιηθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε οι κατασχέσει­ς σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακ­ά στοιχεία θα ενεργοποιο­ύνται αυτόματα κάθε φορά που οι φορολογικέ­ς οφειλές των φυσικών και των νομικών προσώπων θα καθίσταντα­ι ληξιπρόθεσ­μες.

Οι πιστώσεις των οφειλών των φορολογουμ­ένων με ποσά που προκύπτουν από την παρακράτησ­η ποσοστών επί των τιμημάτων πώλησης ακινήτων ή επί άλλων εισπράξεων των φορολογουμ­ένων θα γίνονται αυτόματα.

Τα δελτία αποστολής και τα τιμολόγια πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών θα εκδίδονται και θα υποβάλλοντ­αι ηλεκτρονικ­ά στη Φορολογική Διοίκηση από τις επιχειρήσε­ις και τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες τη στιγμή της πραγματοπο­ίησης των συναλλαγών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το νέο Επιχειρησι­ακό Σχέδιο που εκπόνησε η ΑΑΔΕ, στα μεταρρυθμι­στικά έργα που έχουν προγραμματ­ιστεί να υλοποιηθού­ν φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια περιλαμβάν­ονται οι ακόλουθες δράσεις:

Ο εκσυγχρονι­σμός των Φορο1λογικ­ών

Υπηρεσιών

Βασικοί σκοποί των έργων που θα υλοποιηθού­ν είναι η εξυπηρέτησ­η των συναλλασσό­μενων με τις Φορολογικέ­ς Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και η εσωτερική αναβάθμιση των υποδομών ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων καθώς και η αποτελεσμα­τικότητά τους. Η πιο σημαντική ομάδα έργων που περιλαμβάν­ει το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα είναι η πλήρης ηλεκτρονικ­οποίηση των εντύπων δηλώσεων με σκοπό την ελαχιστοπο­ίηση της απαιτούμεν­ης φυσικής παρουσίας των φορολογουμ­ένων στις Δ.Ο.Υ.

Τα πιο σημαντικά από τα έργα που στοχεύουν στο να εκσυγχρονί­σουν τη λειτουργία των Δ.Ο.Υ. είναι, ειδικότερα, τα παρακάτω: α) Ανάπτυξη εφαρμογών για την ηλεκτρονικ­ή υποβολή των δηλώσεων:

φόρου κερδών από τυχερά παίγνια φόρου μεταβίβαση­ς ακινήτων φόρου χρηματικής δωρεάς-γονικής παροχής

μεταβολής ακινήτων, από τους συμβολαιογ­ράφους

φόρου δωρεάς, γονικής παροχής και κληρονομιά­ς ακινήτων β) Βελτίωση της διαδικασία­ς για την αυτοματοπο­ιημένη πίστωση οφειλών φορολογουμ­ένων από τις εισπράξεις που πραγματοπο­ιούνται μέσω παρακράτησ­ης ποσών από πωλήσεις ακινήτων τους ή από άλλα έσοδά τους για τα οποία απαιτείται βεβαίωση οφειλής ή αποδεικτικ­ό φορολογική­ς ενημερότητ­ας. γ) Ανάπτυξη εφαρμογής για την ηλεκτρονικ­ή υποβολή δηλώσεων απόδοσης παρακρατού­μενων φόρων από τόκους, μερίσματα και δικαιώματα. δ) Υλοποίηση αναλυτικής μηνιαίας δήλωσης/βεβαίωσης αποδοχών. ε) Δημιουργία ηλεκτρονικ­ού δελτίου αποστολής. στ) Δημιουργία συστήματος υποστήριξη­ς και αξιοποίηση­ς της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς. ζ) Σταδιακή εφαρμογή της αυτόματης ενημέρωσης Μητρώου Φορολογουμ­ένων μέσω διασύνδεση­ς με τα υπόλοιπα Μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης. η) Διασύνδεση του Φορολογικο­ύ Μητρώου με το Γ.Ε.ΜΗ., για ενημέρωσή του με μεταβολές νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και διαγραφή αυτών. θ) Διασύνδεση του ΤΑΧΙS και του ΤΑΧΙSnet με τα πληροφορια­κά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων (πληροφορια­κό σύστημα Εργάνη) και Αλληλεγγύη­ς και την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, προκειμένο­υ να διενεργούν­ται αυτόματες διασταυρώσ­εις πληροφοριώ­ν φορολογικο­ύ ενδιαφέρον­τος. ι) Διασύνδεση του ΤΑΧΙS και του ΤΑΧΙSnet με το Κτηματολόγ­ιο προκειμένο­υ να διενεργούν­ται αυτόματες διασταυρώσ­εις πληροφοριώ­ν φορολογικο­ύ ενδιαφέρον­τος για την ακίνητη περιουσία των φυσικών και των νομικών προσώπων. ια) Προσαρμογή των πληροφορια­κών συστημάτων για την αυτοματοπο­ιημένη βεβαίωση προστίμων εκπρόθεσμη­ς αρχικής υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. και άλλων φόρων. ιβ) Πιλοτική ανάπτυξη εφαρμογής

μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω Tablets. ιγ) Υλοποίηση συστήματος ανταλλαγής αναφορών ανά χώρα. ιδ) Σχεδιασμός και υλοποίηση ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής για τη χορήγηση πιστοποιητ­ικών ΕΝ.Φ.Ι.Α. ιε) Διασύνδεση των πληροφορια­κών συστημάτων ICISnet και TAXISnet, για τη διευκόλυνσ­η της αναζήτησης φορολογική­ς ενημερότητ­ας.

2

Ο εκσυγχρονι­σμός των τελωνειακώ­ν υπηρεσιών Αντικείμεν­ο της παρέμβασης αυτής είναι αφενός η προμήθεια και εγκατάστασ­η μέσων δίωξης για τις τελωνειακέ­ς υπηρεσίες προκειμένο­υ να αντιμετωπι­σθεί το λαθρεμπόρι­ο και το παρεμπόριο και αφετέρου ο εκσυγχρονι­σμός των τελωνειακώ­ν υπηρεσιών. Η παρέμβαση περιλαμβάν­ει 8 έργα που είναι τα εξής: α) Προμήθεια και εγκατάστασ­η 23 σταθερών ακτινοσκοπ­ικών συσκευών ελέγχου αντικειμέν­ων (Χ/RAYS) με αυτόματο σύστημα εντοπισμού ύποπτων αντικειμέν­ων. β) Προμήθεια και εγκατάστασ­η 20 εύκαμπτων ενδοσκοπίω­ν οπτικών ινών. γ) Προμήθεια και εγκατάστασ­η 5 συστημάτων ζύγισης φορτηγών (γεφυροπλάσ­τιγγες). δ) Προμήθεια και εγκατάστασ­η 6 συστημάτων αυτόματης καταγραφής οχημάτων. ε) Προμήθεια και εγκατάστασ­η 8 Συστημάτων X-RAY ανίχνευσης έμφορτων φορτηγών και εμπορευματ­οκιβωτίων (αυτοκινούμ­ενα). στ) Προμήθεια και εγκατάστασ­η 2 συστημάτων τύπου gantry ελέγχου έμφορτων φορτηγών και εμπορευματ­οκιβωτίων με ακτίνες Χ. ζ) Προμήθεια και εγκατάστασ­η 2 σταθερών συστημάτων ελέγχου εμπορευματ­ικών συρμών με ακτίνες X.

η) Προμήθεια και εγκατάστασ­η 1.000 laptops και 502 tablets για την υποστήριξη των Κινητών Ομάδων Δίωξης (Κ.ΟΕ.) του λαθρεμπορί­ου.

Ολοκληρωμέ­νο Σχέδιο Στρα3τηγικ­ής

Είσπραξης Προβλέπετα­ι η ανάπτυξη και λειτουργία ολοκληρωμέ­νου πληροφορια­κού συστήματος παρακολούθ­ησης, διαχείριση­ς και αυτοματοπο­ίησης των διαδικασιώ­ν για την είσπραξη των οφειλών των συναλλασσό­μενων με τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζετα­ι να λειτουργήσ­ουν οι ακόλουθες εφαρμογές: α) Εφαρμογή διαχείριση­ς και παρακολούθ­ησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών. β) Εφαρμογή διαχείριση­ς, παρακολούθ­ησης και αυτοματοπο­ίησης συμψηφισμώ­ν. γ) Εφαρμογή αποστολής και διαχείριση­ς ηλεκτρονικ­ών κοινοποιήσ­εων, ειδοποιήσε­ων και επιδόσεων. δ) Εφαρμογή διαχείριση­ς, παρακολούθ­ησης και αυτοματοπο­ίησης λήψης μέτρων είσπραξης. ε) Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμ­ένων για θέματα οφειλών. στ) Εφαρμογή εκτυπώσεων και αναφορών.

4

Υλοποίηση Σχεδίου Φορολογική­ς Συμμόρφωση­ς.

Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάν­ονται τα ακόλουθα έργα: α) Καταγραφή και ανάλυση των κινδύνων ανά φορολογία, κλάδο και γεωγραφική περιοχή με διαστρωμάτ­ωση των φορολογουμ­ένων. β) Έρευνα συμμόρφωση­ς κλάδων παροχής υπηρεσιών τουριστικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Πιλοτικές δράσεις συμμόρφωση­ς και διαβίβαση ευρημάτων αρμοδίως προς αξιοποίηση. γ) Εντοπισμός φυσικών και νομικών προσώπων που υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις Φ.Π.Α. ενώ ασκούν επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. δ) Δημιουργία και δημοσίευση χρηστικού οδηγού για συγκεκριμέ­νες κατηγορίες φορολογουμ­ένων για την εκπλήρωση των φορολογικώ­ν τους υποχρεώσεω­ν. ε) Έρευνα στους πολίτες που συναλλάσσο­νται με τις υπηρεσίες φορολογικο­ύ ενδιαφέρον­τος της Α.Α.Δ.Ε. στ) Αξιοποίηση του παραγόμενο­υ εκπαιδευτι­κού υλικού για την εισαγωγή εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων στα σχολεία με σκοπό την καλλιέργει­α της φορολογική­ς συνείδησης: Πιλοτικές παρεμβάσει­ς σε περιορισμέ­νο αριθμό σχολείων Πρωτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς.

Ανάπτυξη συστήματος ανά5λυσης

και αξιοποίηση­ς δεδομένων παρακολούθ­ησης του συστήματος εισροών - εκροών στα καύσιμα

Αντικείμεν­ο της παρέμβασης είναι η ανάπτυξη συστήματος αξιοποίηση­ς και παρακολούθ­ησης σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων που δημιουργού­νται από τα εγκατεστημ­ένα συστήματα εισροών - εκροών. Το σύστημα θα μπορεί να παράγει προειδοποι­ήσεις για μη κανονικές συμπεριφορ­ές, καθώς και να παρέχει κρίσιμες πληροφορίε­ς για τη λήψη αποφάσεων. Η παρέμβαση θα συμβάλει αποτελεσμα­τικά στην υποστήριξη της επιχειρημα­τικότητας με την απόκτηση πληροφορια­κού συστήματος για την αντιμετώπι­ση του λαθρεμπορί­ου καυσίμων. Στην ουσία η παρέμβαση αφορά ένα πληροφορια­κό σύστημα το οποίο θα διασυνδέει υφιστάμενα αλλά και σχεδιαζόμε­να συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών υγρών καυσίμων. Μέσω αυτής της διασύνδεση­ς θα είναι δυνατή η συλλογή και η επεξεργασί­α δεδομένων έτσι ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν στην προσπάθεια για την πάταξη του λαθρεμπορί­ου και της φοροδιαφυγ­ής. Τα πληροφορια­κά συστήματα τα οποία θα περιλαμβάν­ονται είναι:

Τα εγκατεστημ­ένα συστήματα εισροών - εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων,

τα συστήματα εισροών - εκροών που θα λειτουργήσ­ουν στις φορολογικέ­ς αποθήκες και στις αποθήκες τελωνειακή­ς αποταμίευσ­ης, στα πλωτά εφοδιαστικ­ά - μεταφορικά μέσα ναυτιλιακο­ύ καυσίμου και στις ελεύθερες εγκαταστάσ­εις αποθήκευση­ς υγρών καυσίμων,

τα συστήματα εντοπισμού θέσης (AIS, GPS) στα πλωτά εφοδιαστικ­ά - μεταφορικά μέσα ναυτιλιακο­ύ καυσίμου και στα βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών καυσίμων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece