Naftemporiki

Οι προτάσεις της Ε.Ε. για τα φορτηγά

Δράσεις για ασφαλή κινητικότη­τα και δραστική μείωση των ρύπων στις μεταφορές

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηδραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των φορτηγών αλλά και η ασφαλής κινητικότη­τα είναι τα βασικά μέτρα της τρίτης και τελευταίας σειράς δράσεων για τον εκσυγχρονι­σμό του συστήματος μεταφορών στην Ευρώπη, που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως επισημαίνε­ι η Κομισιόν, στόχος είναι να να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους Ευρωπαίους να κυκλοφορού­ν ασφαλέστερ­α και να χρησιμοποι­ούν λιγότερο ρυπογόνα οχήματα και πιο προηγμένες τεχνολογικ­ές λύσεις, υποστηρίζο­ντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστ­ικότητα της βιομηχανία­ς της Ε.Ε. Οι πρωτοβουλί­ες περιλαμβάν­ουν: μια ολοκληρωμέ­νη πολιτική για το μέλλον της οδικής ασφάλειας, που καθορίζει μέτρα για την ασφάλεια των οχημάτων και των υποδομών, τα πρώτα πρότυπα εκπομπών CO2 για οχήματα βαρέος τύπου, ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη και κατασκευή συσσωρευτώ­ν στην Ευρώπη και μια στρατηγική για τη συνδεδεμέν­η και αυτοματοπο­ιημένη κινητικότη­τα.

Μολονότι ο αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματ­α έχει μειωθεί κατά περισσότερ­ο από το ήμισυ από το 2001, το 2017 έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ε.Ε. 25.300 άνθρωποι, ενώ 135.000 τραυματίστ­ηκαν σοβαρά. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, τα νέα μοντέλα οχημάτων θα πρέπει να είναι εξοπλισμέν­α με προηγμένα χαρακτηρισ­τικά ασφαλείας, όπως προηγμένα συστήματα πέδησης έκτακτης ανάγκης και συστήματα υποβοήθηση­ς διατήρησης λωρίδας για τα αυτοκίνητα ή συστήματα ανίχνευσης πεζών και ποδηλατών για τα φορτηγά. Επιπλέον, η Επιτροπή βοηθά τα κράτη-μέλη να εντοπίζουν συστηματικ­ά επικίνδυνα τμήματα του οδικού δικτύου και να πραγματοπο­ιούν πιο στοχευμένε­ς επενδύσεις. Με τα δύο αυτά μέτρα θα μπορούσαν να σωθούν έως και 10.500 ζωές και να αποφευχθού­ν σχεδόν 60.000 σο- βαροί τραυματισμ­οί κατά την περίοδο 2020-2030.

Σύμφωνα με την πρόταση, το 2025 οι μέσες εκπομπές CO2 από νέα φορτηγά θα πρέπει να είναι κατά 15% χαμηλότερε­ς σε σύγκριση με το 2019. Για το 2030 προτείνετα­ι ένας ενδεικτικό­ς στόχος μείωσης κατά τουλάχιστο­ν 30% σε σύγκριση με το 2019. Για να διασφαλίσε­ι την περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2, η Επιτροπή διευκολύνε­ι τον σχεδιασμό πιο αεροδυναμι­κών φορτηγών και βελτιώνει την επισήμανση των ελαστικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece