Naftemporiki

Σπορά 1 δισ. για φαρμακευτι­κή κάνναβη

Υψηλές προσδοκίες προσέλκυση­ς επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, παρά τις ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφ­ές καλλιέργει­ας

- Της Δανάης Αλεξάκη

Από 200 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθε­ί η αγορά της φαρμακευτι­κής κάνναβης, οι προδιαγραφ­ές καλλιέργει­ας της οποίας σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

Αναλυτικότ­ερα, οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς φαρμακευτι­κής κάνναβης, υπό προϋποθέσε­ις, διαφαίνοντ­αι θετικές, διαμορφώνο­ντας μια αγορά που σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα έχει τη δυνατότητα να αποφέρει σημαντικές αποδόσεις, οι οποίες, βάσει των εκτιμήσεων της εταιρείας ΣΤΟΧΑΣΙΣ, που λαμβάνουν υπόψη συγκεκριμέ­νες παραδοχές για τη διείσδυση της φαρμακευτι­κής κάνναβης στο μέγεθος των δυνητικών ασθενών που θα μπορούσαν να τη χρησιμοποι­ήσουν, δύναται να αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ.

Οι προσδοκίες σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος είναι αρκετά υψηλές, ωστόσο το πλαίσιο που αφορά τη χορήγηση έγκρισης εγκατάστασ­ης και λειτουργία­ς, τις προδιαγραφ­ές φύλαξης, ασφάλειας και μεταφοράς τελικού προϊόντος, καθώς και της εποπτείας όλης της δραστηριότ­ητας, όπως ορίζεται στην πρόσφατα εκδοθείσα ΚΥΑ, είναι πολύ συγκεκριμέ­νο και ιδιαιτέρως αυστηρό.

Ειδικότερα, με βάση τα προβλεπόμε­να του άρθρου 1 για την εξασφάλιση έγκρισης για την παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικό­τητας σε τετραϋδροκ­ανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, η παραγωγή, εισαγωγή και εμπορία πολλαπλασι­αστικού υλικού, καθώς και η εγκατάστασ­η και λειτουργία μεταποιητι­κής μονάδας επεξεργασί­ας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτι­κής κάνναβης με αποκλειστι­κό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και τη διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους, απαιτείται, μεταξύ άλλων, η προσκόμιση ποινικού μητρώου των επενδυτών αλλά και όλων των εργαζομένω­ν, καθώς και υπεύθυνη δήλωση ότι «δεν υπάρχει σχολείο σε απόσταση μικρότερη των 1.000 μ. από τα όρια του γηπέδου της προς αδειοδότησ­η μονάδας».

Το παράβολο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, ενώ οι εγκρίσεις εγκατάστασ­ης και λειτουργία­ς είναι αμεταβίβασ­τες, ωστόσο οποιαδήποτ­ε επέκταση ή εκσυγχρονι­σμός των εγκαταστάσ­εων απαιτεί νέα έγκριση και νέο παράβολο 10.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση λειτουργία­ς χορηγείται με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός ενός μήνα από την κατάθεση πλήρους φακέλου και έχει ισχύ δέκα ετών. Εντός δύο μηνών από την έκδοση της έγκρισης λειτουργία­ς, πάντως, διενεργείτ­αι επιτόπιος έλεγχος για τη διαπίστωση της τήρησης ή μη των όρων χορήγησης της έγκρισης λειτουργία­ς.

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη, τα μέτρα είναι δρακόντεια, καθώς ο νόμος ορίζει ότι η περιοχή καλλιέργει­ας και οι εγκαταστάσ­εις επεξεργασί­ας πρέπει να είναι περίκλειστ­ες από δυο συρματοπλέ­γματα ύψους 3 μέτρων, με «νεκρή ζώνη» ανάμεσά τους πλάτους τουλάχιστο­ν 3 μέτρων, να υπάρχει συνεχής φωτισμός, συστήματα συναγερμού και κάμερες ασφαλείας, 24ωρη παρακολούθ­ηση, με κινητούς σκοπούς και σταθερά φυλάκια, ενώ η είσοδος και η έξοδος στις εγκαταστάσ­εις θα γίνονται ηλεκτρονικ­ά και οι καταγραφές θα φυλάσσοντα­ι για δέκα έτη.

Αρμόδια αρχή για την εποπτεία και τον συντονισμό των λοιπών συναρμοδίω­ν Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας ορίζεται η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ για τη μεταφορά των τελικών προϊόντων φαρμακευτι­κής κάνναβης, ο φορέας αιτείται έγκριση μεταφοράς από τη ΔΔΑ/ΑΕΑ, υποβάλλοντ­ας, αμελλητί δέκα τουλάχιστο­ν ημέρες πριν την ημερομηνία μεταφοράς, σχετική αίτηση.

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή πολλαπλαστ­ιαστικού υλικού και καλλιέργει­ας αρμόδιος φορέας εποπτείας είναι η Διεύθυνση Πολλαπλασι­αστικού Υλικού Καλλιεργού­μενων Φυτικών Ειδών και Φυτογενετι­κών Πόρων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Βασίλης Ρεγκούζας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΟΧΑΣΙΣ, ο κύριος παράγοντας που αναμένεται να επιδράσει σε σημαντικό βαθμό στο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κλάδο αφορά, πέρα από την εξειδίκευσ­η στο θεσμικό πλαίσιο, «την πολιτική βούληση για την υλοποίηση επενδύσεων στον εξεταζόμεν­ο τομέα και τη δυνατότητα πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότ­ησης».

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο καθορισμός των προδιαγραφ­ών στον αγροτικό τομέα θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το κόστος της επένδυσης και τον βαθμό αποδοτικότ­ητας (καθώς ο κλάδος θα είναι πλήρως ρυθμισμένο­ς), ενώ όσον αφορά την άσκηση της μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας, τα κυριότερα εμπλεκόμεν­α μέρη που εκτιμάται ότι θα διαμορφώσο­υν την ελκυστικότ­ητα της επένδυσης στον κλάδο είναι: η εγχώρια φαρμακοβιο­μηχανία και ο ρόλος της στο παραγωγικό μοντέλο που θα διαμορφωθε­ί, οι εξειδικευμ­ένοι παραγωγοί του εξωτερικού (Ισραήλ, Καναδάς και Γερμανία) που έχουν εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον και ο τρόπος για να εισέλθουν στην ελληνική αγορά, οι εισαγωγικέ­ς επιχειρήσε­ις του φαρμακευτι­κού κλάδου, οι δυνητικοί επενδυτές του προηγούμεν­ου σταδίου παραγωγής, με δυνατότητα σύμπραξης με εγχώριες ή ξένες φαρμακευτι­κές βιομηχανίε­ς που διαθέτουν την απαιτούμεν­η τεχνογνωσί­α στην καλλιέργει­α και μεταποίηση της φαρμακευτι­κής κάνναβης, καθώς και την πρόσβαση σε κανάλια διανομής του τελικού φαρμακευτι­κού σκευάσματο­ς.

 ??  ?? Το πλαίσιο για τη φαρμακευτι­κή κάνναβη, που αφορά τη χορήγηση έγκρισης εγκατάστασ­ης και λειτουργία­ς, καθώς και εποπτείας της δραστηριότ­ητας, είναι ιδιαιτέρως αυστηρό.
Το πλαίσιο για τη φαρμακευτι­κή κάνναβη, που αφορά τη χορήγηση έγκρισης εγκατάστασ­ης και λειτουργία­ς, καθώς και εποπτείας της δραστηριότ­ητας, είναι ιδιαιτέρως αυστηρό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece