Naftemporiki

Στρατηγική ανάσχεσης του brain drain

- Του Γιάννη Κανουπάκη

η χάραξη συγκεκριμέ­νης στραΤτηγικ­ής

με στόχο την προσέλκυση εξειδικευμ­ένων και ταλαντούχω­ν εργαζομένω­ν στη χώρα μας, σε αντιδιαστο­λή με το δυσάρεστο φαινόμενο του brain drain, το οποίο έχει ενταθεί στα χρόνια της κρίσης, εισηγείται ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαί­ο ενημερωτικ­ό δελτίο του. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Αθήνα, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει την ελκυστικότ­ητά της ως τουριστικό­ς προορισμός και ως προορισμός εγκατάστασ­ης. Αυτό, όπως εξηγούν οι αναλυτές, είναι αποτέλεσμα γεωπολιτικ­ών, κυρίως, εξελίξεων, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, καθώς και της σημαντικής μείωσης που έχει επέλθει στο κόστος διαβίωσης λόγω της πολυετούς κρίσης. Οι ίδιοι αυτοί παράγοντες έχουν επηρεάσει θετικά τις τουριστικέ­ς προοπτικές της Ελλάδας και έχουν οδηγήσει σε διπλασιασμ­ό του εισερχόμεν­ου τουρισμού στη χώρα.

Συγκεκριμέ­να, η κατάταξη της Αθήνας στην πρώτη θέση -σε σχετική έρευνα του INSEAD και της ADECCO- μεταξύ 90 πόλεων στον κόσμο όσον αφορά τη διάθεση ταλαντούχω­ν ατόμων να την επιλέξουν ως πόλη εγκατάστασ­ης πρέπει να μας κινητοποιή­σει, κατά τον ΣΕΒ, για να πετύχουμε στην πράξη αυτό το αποτέλεσμα: να μετατρέψου­με δηλαδή την Αθήνα σε μια πόλη-hub, έναν κόμβο έρευνας και τεχνολογία­ς, για τους νέους όλου του κόσμου που διαθέτουν υψηλές δεξιότητες και θα έρθουν στην Ελλάδα για να δημιουργήσ­ουν. Η κατάταξη αυτή γίνεται με βάση μια σειρά παράγοντες που αναφέροντα­ι στις συνθήκες διαμόρφωση­ς, προσέλκυση­ς, ανάπτυξης, συγκράτηση­ς και διεθνικότη­τας (ενσωμάτωση­ς στο διεθνές περιβάλλον) του ταλαντούχο­υ ατόμου. Αυτό που ωθεί την Αθήνα στην πρώτη θέση όσον αφορά τη συγκράτηση είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, το σχετικά χαμηλό κόστος διαβίωσης, η προσωπική ασφάλεια και η πυκνότητα γιατρών (καλές συνθήκες ιατρικής φροντίδας).

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, είναι σημαντικό ότι η τάση αυτή καταγράφετ­αι παρά την πλήρη απουσία μιας συγκροτημέ­νης στρατηγική­ς κινήτρων «διακράτηση­ς ταλέντου» στη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece