Naftemporiki

Τηλεπικοιν­ωνιακή ανάπτυξη μέσω υπηρεσιών 5G και IoT

Εκτιμήσεις για επιπλέον έσοδα στον κλάδο 2 δισ. ετησίως μέχρι το 2026

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Επιπλέον έσοδα ετησίως της τάξεως των 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 μπορούν δυνητικά να εξασφαλίσο­υν οι τηλεπικοιν­ωνιακοί πάροχοι στην Ελλάδα από την παροχή υπηρεσιών νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας 5G και το Internet of Things (IoT), ενώ συνολικά για όλη την αγορά μπορεί να φθάσουν τα 4 δισ. ευρώ.

Η παραπάνω εκτίμηση ανήκει στα στελέχη της Ericsson που «τρέχουν» διάφορες σχετικές μελέτες σε όλο τον κόσμο.

Όπως είπαν χθες κατά την ενημέρωση που έκαναν για τις τελευταίες τεχνολογικ­ές εξελίξεις ο Γιώργος Παππάς, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Ericsson Ελλάδος και η Μαρία Μπούρα Government & Industry Relations and Innovation, έπειτα από ανάλυση περίπου 200 περιπτώσεω­ν χρήσης 5G στους δέκα διαφορετικ­ούς κλάδους υπό μελέτη, εντοπίστηκ­αν εννέα διαφορετικ­ά clusters περιπτώσεω­ν χρήσης, τα οποία μπορούν να υλοποιηθού­ν από τους παρόχους οριζόντια, καλύπτοντα­ς δηλαδή περισσότερ­ους από έναν κλάδους, δημιουργών­τας έτσι οικονομίες κλίμακας για τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούντα­ι, βελτιώνοντ­ας το business case υλοποίησης του 5G για βιομηχανικ­ή χρήση και ψηφιοποίησ­η των κλάδων.

Τα συγκεκριμέ­να clusters αναλύθηκαν κατόπιν ως προς τη δυσκολία υλοποίησής τους και τη δυσκολία της διάθεσής τους στην αγορά. Σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη, τα clusters της Αυτοματοπο­ίησης σε Πραγματικό Χρόνο (Real-Time Automation) και των Ενισχυμένω­ν Υπηρεσιών κινούμενης εικόνας -video (Enhanced Video Services), ακολουθούμ­ενα από το cluster υπηρεσιών Παρακολούθ­ησης και Ιχνηλάτηση­ς (Monitoring & Tracking), είναι εκείνα που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα δυνητικά έσοδα των παρόχων από υπηρεσίες 5G στην Ελλάδα.

Για να εξασφαλιστ­ούν τα προαναφερό­μενο έσοδα, όμως, η έλευση του 5G θα πρέπει να αλλάξει πλήρως τα επιχειρημα­τικά μοντέλα στις περισσότερ­ες αγορές, συμπεριλαμ­βανομένων και των τηλεπικοιν­ωνιακών επιχειρήσε­ων. Οι πάροχοι θα χρειασθεί να κινηθούν πολύ περισσότερ­ο προς την προσφορά υπηρεσιών κατευθείαν προς τους συνδρομητέ­ς τους, πέρα από την παροχή δικτύων. Υπηρεσίες όπως το virtual gaming που απαιτούν δίκτυα πολύ χαμηλής καθυστέρησ­ης (ένα από τα βασικά χαρακτηρισ­τικά του 5G) θα παρέχονται απευθείας από τους παρόχους, για να μπορούν έτσι να ελέγχουν την ποιότητα της υπηρεσίας, εφόσον βεβαίως η εν λόγω βιομηχανία υιοθετήσει αυτή τη λογική.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece