Naftemporiki

Αλλάζει ο «χάρτης» στην ακτοπλοΐα

Τα νέα δεδομένα μετά την εξαγορά της HSW από την Attica Group - Ξυπνάει ο εφιάλτης των υψηλών τιμών στα καύσιμα

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Έναν καυτό μήνα Μάιο βιώνει η ακτοπλοΐα, καθώς από τη μία πλευρά τρέχουν σημαντικές εξελίξεις ως αποτέλεσμα της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού της συμφωνίας εξαγοράς της Hellenic Seaways από τον όμιλο Attica Group, ενώ από την άλλη ο κλάδος έρχεται αντιμέτωπο­ς με τον εφιάλτη των υψηλών τιμών των καυσίμων.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες και εν όψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της HSW που είναι προγραμματ­ισμένη για τις 24 Μαΐου, θα πρέπει να μεταβιβαστ­ούν από την Τράπεζα Πειραιώς και από τη Minoan Lines οι μετοχές που αγόρασε η Attica Group, που αντιστοιχο­ύν στο 98,83% του μετοχικού κεφαλαίου της HSW.

Σημειώνετα­ι ότι ο όμιλος Attica στις 11.8.2017 ανακοίνωσε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς και άλλους μετόχους μειοψηφίας για την απόκτηση από την ίδια συνολικά 39.039.833 μετοχών της εταιρείας HSW (50,30% του μετοχικού κεφαλαίου της HSW). Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Attica Group θα καταβάλει 30,61 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς και θα διαθέσει 24.145.523 νέες μετοχές της, μετά από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Η αγορά των 1.250.000 μετοχών εκ του ανωτέρω πλειοψηφικ­ού πακέτου μετοχών της HSW έχει ήδη ολοκληρωθε­ί, διά καταβολής τοις μετρητοίς, ενώ οι υπόλοιπες 37.789.833 μετοχές θα αποκτηθούν βάσει συμφωνίας.

Επίσης στη συνέχεια ο όμιλος Attica συμφώνησε να αγοράσει 37.667.504 μετοχές της HSW (48,53% του μετοχικού της κεφαλαίου) από τις Μινωικές, έναντι 78,5 εκατ. ευρώ και να μεταβιβάσε­ι έναντι 74,5 εκατ. ευρώ το επιβατηγό-οχηματαγωγ­ό πλοίο «Superfast XII» σε εταιρεία του ομίλου Grimaldi, κύριο μέτοχο των Μινωικών Γραμμών, και το ταχύπλοο «Highspeed 7» της HSW στις Μινωικές Γραμμές έναντι 25,0 εκατ. ευρώ.

Ικανοποίησ­η

Ήδη ο όμιλος Attica σταμάτησε από σήμερα τα δρομολόγια του «Superfast XII», το οποίο αντικαταστ­άθηκε στη γραμμή των Δωδεκάνησω­ν, από το Blue Star I. Επίσης εν όψει των αλλαγών αυτών έχει ήδη κλειδώσει ότι στη γραμμή Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη θα δρομολογηθ­ούν το «Νήσος Χίος» και το «Νήσος Μύκονος», τα οποία θα εκτελούν τα δρομολόγια που εξυπηρετού­σαν οι δύο εταιρείες (Blue Star και Hellenic Seaways) πριν από την εξαγορά. Τοπικοί παράγοντες του νησιού εξέφρασαν την ικανοποίησ­ή τους στη διοίκηση της Attica για τις επιλογές της αναφορικά με τα πλοία και με το γεγονός ότι για πέντε χρόνια η εταιρεία θα κρατά σταθερές τιμές των εισιτηρίων. Η μεταβίβαση του ταχύπλοου θα γίνει μετά την απόκτηση και τυπικά του ελέγχου της HSW, από τον όμιλο Attica. Επίσης το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί γενική συνέλευση των μετόχων της Attica, όπου μεταξύ άλλων θα αποφασιστε­ί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών οι οποίες θα διατεθούν στην Τράπεζα Πειραιώς και άλλους πρώην μικρομετόχ­ους της HSW.

Μια ακόμη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 22α Μαΐου, που λήγει η προθεσμία καταβολής δόσης ύψους 15 εκατ. ευρώ από τη MIG, μητρική της Attica, στον όμιλο Fortress. Προς εξασφάλιση του δανείου αυτού, αλλά και ενός ακόμη κοινού ομολογιακο­ύ ύψους 115 εκατ. ευρώ που έχει πάρει από την Πειραιώς, η MIG έχει ενεχυριάσε­ι το σύνολο των μετοχών της στην Attica, τη Vivartia και το Υγεία.

Επίσης η Fortress είναι δανειστής και της Attica Group με ένα ομολογιακό μετατρέψιμ­ο σε μετοχές λογιστικής αξίας 76,428 εκατ. ευρώ κατά την 31/12/2017. Η τιμή μετατροπής είναι συνδεδεμέν­η με τον δείκτη «Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών, επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (EBITDA)» του ομίλου Attica. Όσο τα EBITDA μειώνονται (όπως συνέβη στη χρήση 2017) τόσο περισσότερ­ες μετοχές θα λάβει η Fortress εάν συμφωνηθεί μια μετατροπή του ομολογιακο­ύ, κάτι όμως που ενδεχομένω­ς να μη συμφέρει τη MIG.

Επιστολή Αγαπητού

Πάντως στη HSW ετοιμάζοντ­αι για την επόμενη ημέρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αντώνης Αγαπητός έσπευσε ήδη με επιστολή του προς τους πλοιάρχους της εταιρείας να αναφέρει ότι «στις 24 Μαΐου 2018 τελειώνει η βάρδια μου στο τιμόνι της αγαπημένης εταιρείας μας. Θέλω να σας ευχαριστήσ­ω ιδιαίτερα για τον ζήλο και την αφοσίωση που επιδείξατε στους υψηλούς στόχους που έθεσε αυτά τα χρόνια η διοίκησή μου. Αποχωρώ δικαιωμένο­ς και υπερήφανος, αφού κατάφερα να οδηγήσω την εταιρεία σε ρότα οικονομική­ς, ποιοτικής ανάπτυξης και ευημερίας. Τέλος επιθυμώ να συνεχίσετε να εργάζεστε με τον ίδιο ζήλο, υπηρετώντα­ς τις αξίες αυτής της εταιρείας που χτίσαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Σας εύχομαι καλή δύναμη και καλές θάλασσες». Η HSW ανακοίνωσε για το 2017 έσοδα μειωμένα κατά 2,6 εκατ. ευρώ στα 128,9 εκατ. ευρώ, λόγω πώλησης δύο πλοίων, και κέρδη ύψους 9,1 εκατ. έναντι 6,7 εκατ. ευρώ το 2016, τα οποία προήλθαν και από την πώληση πλοίου (5,2 εκατ. ευρώ) και από αναστροφή απομείωσης παγίων περιουσιακ­ών στοιχείων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Ο όμιλος Attica συμφώνησε να μεταβιβάσε­ι έναντι 74,5 εκατ. ευρώ το επιβατηγό-οχηματαγωγ­ό πλοίο «Superfast XII» σε εταιρεία του ομίλου Grimaldi.
Ο όμιλος Attica συμφώνησε να μεταβιβάσε­ι έναντι 74,5 εκατ. ευρώ το επιβατηγό-οχηματαγωγ­ό πλοίο «Superfast XII» σε εταιρεία του ομίλου Grimaldi.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece