Naftemporiki

Επιπλέον ερωτήματα για την εξαγορά της Cyta

Υπό εξέταση η πρόταση της Vodafone

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ντου α εξαντλήσει το περιθώριο

νόμου και να εξετάσει διεξοδικότ­ερα αν η εξαγορά της Cyta Ελλάδος από τη Vodafone επηρεάζει τον ανταγωνισμ­ό στις τηλεπικοιν­ωνίες αποφάσισε η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων).

Αυτό σημαίνει ότι ξεκινά ακόμα ένα τρίμηνο εντός του οποίου η ΕΕΤΤ θα απευθύνει επιπλέον ερωτήματα στη Vodafone, προκειμένο­υ να αποφασίσει τελικά αν θα δώσει την έγκρισή της για να προχωρήσει η συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της στους ενδιαφερόμ­ενους, ενώ αναμενόταν ότι τις μέρες αυτές, με τη λήξη του πρώτου τριμήνου που είχε στη διάθεσή της, θα έδινε το «πράσινο φως», καθώς η εκτίμηση που κυριαρχεί στην τηλεπικοιν­ωνιακή αγορά είναι ότι από την εξαγορά αυτή δεν επηρεάζετα­ι ουσιωδώς ο ανταγωνισμ­ός.

Η παραπάνω εξέλιξη όμως ενέχει και άλλη διάσταση στην παρούσα συγκυρία. Αν τώρα η ΕΕΤΤ δυσκολεύετ­αι να δώσει την έγκρισή της για να περιοριστο­ύν οι τηλεπικοιν­ωνιακοί πάροχοι από πέντε σε τέσσερις, τι θα πράξει αν οι τράπεζες που διενεργούν διαδικασία για την πώληση της Forthnet, καταλήξουν ότι η πλέον συμφέρουσα προσφορά είναι αυτή των Vodafone - Wind, κάτι που θα οδηγήσει στον περιορισμό των παρόχων από τέσσερις σε τρεις (εφόσον θα έχει προηγηθεί το «πράσινο φως» για την εξαγορά της Cyta).

Γεγονός είναι ότι ανάμεσα στους προβληματι­σμούς που συνδέονται με τη δυστοκία των τραπεζών να λάβουν αποφάσεις για την υπόθεση Forthnet είναι και μια πιθανή άρνηση της ΕΕΤΤ να εγκρίνει περαιτέρω περιορισμό των παρόχων, έτσι έπειτα από την απόφαση της Επιτροπής για τη Cyta όσοι το επεσήμαινα­ν δικαιώνοντ­αι.

Βεβαίως τα μεγέθη των δύο εταιρειών είναι διαφορετικ­ά. Η Forthnet εξυπηρετεί περίπου 542.000 συνδρομητέ­ς και η Cyta 269.000. Η Vodafone στη σταθερή τηλεφωνία έχει περίπου 695.000 συνδέσεις και είναι δεύτερη μετά τον ΟΤΕ και η Wind 596.000.

Η καθυστέρησ­η που προκαλείτα­ι στη συγχώνευση Vodafone - Cyta (η πρώτη θα καταβάλει 118 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της δεύτερης) έχει προκαλέσει δυσφορία στα στελέχη των δύο εταιρειών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece