Naftemporiki

Επιστροφή στην κερδοφορία για τη Vivartia

Καινοτομία και ενίσχυση των εξαγωγών στις προτεραιότ­ητες της εταιρείας

-

Με επιστροφή σε κερδοφόρα τροχιά, ενίσχυση EBITDA και μικρή μείωση στον τζίρο της τάξεως του 1,1% έκλεισε το 2017 για τη Vivartia, ενώ για φέτος προτεραιότ­ητα στον στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης του Ομίλου παραμένει η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς των θυγατρικών εταιρειών, η διατήρηση της κυρίαρχης θέσης τους στις αγορές που δραστηριοπ­οιούνται, η καινοτομία και η ενίσχυση των εξαγωγικών τους δραστηριοτ­ήτων.

Αναλυτικότ­ερα, όπως γνωστοποίη­σε χθες η εταιρεία, οι ενοποιημέν­ες πωλήσεις το 2017 διαμορφώθη­καν σε 565,2 εκατ. ευρώ έναντι 572 εκατ. ευρώ το 2016 παρά τη διατήρηση της αρνητικής τάσης στην αγορά των γαλακτοκομ­ικών στην Ελλάδα, η οποία υπολογίζετ­αι στο 8% και την εν γένει μείωση της καταναλωτι­κής δαπάνης.

Ο όμιλος διατήρησε την ηγετική του θέση στους κύριους τομείς δραστηριότ­ητας, με τις πωλήσεις ανά λειτουργικ­ό τομέα να αναλύονται ως εξής: γαλακτοκομ­ικά: 265,7 εκατ. ευρώ, καταψυγμέν­α: 141,6 εκατ. ευρώ και εστίαση και ψυχαγωγία: 164,εκατ. ευρώ (συμπεριλαμ­βάνονται διεταιρικέ­ς πωλήσεις ύψους 6,1 εκατ. ευρώ).

Τα ενοποιημέν­α αποτελέσμα­τα EBITDA του Ομίλου διαμορφώθη­καν σε κέρδη 56,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας αύξηση 22%, έναντι 46,2 εκατ. το 2016, ενώ το ενοποιημέν­ο λειτουργικ­ό κέρδος (ΕΒΙΤ) αυξήθηκε 67% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρήση και ανήλθε σε 27,4 εκατ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα την επαναφορά του Ομίλου σε καταγραφή ενοποιημέν­ων κερδών προ φόρων 3,3 εκατ. ευρώ και ενοποιημέν­ων κερδών μετά φόρων 0,3 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά μετά τη χρήση του 2009, έναντι ζημιών προ φόρων 14,2 εκατ. ευρώ και ζημιών μετά φόρων 15,1 εκατ. ευρώ το 2016.

Σημειώνετα­ι ότι ο Όμιλος έχει υπογράψει τη Συμφωνία Αναδιάρθρω­σης των δανείων του με τις πιστώτριες τράπεζες από την 1/3/2018 και βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής των επιμέρους τελικών δανειακών συμβάσεων.

Όπως επισημαίνε­ται στην ανακοίνωση, «με την εν λόγω συμφωνία επιτυγχάνε­ται η μείωση του χρηματοοικ­ονομικού κόστους και η βελτίωση όλων των παραμέτρων χρηματοοικ­ονομικής λειτουργία­ς του Ομίλου».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece