Naftemporiki

Ξεκίνησαν οι παρουσιάσε­ις της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής

Επανήλθε σε «τροχιά» η διαδικασία - Ορίζοντας ολοκλήρωση­ς το τέλος Ιουνίου

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Παρουσιάσε­ις πραγματοπο­ίησαν χθες τα στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής στους συμμετέχον­τες στην εξέλιξη του διαγωνισμο­ύ για την εξαγορά της εταιρείας.

Tελικώς και παρά τις μάλλον πρόσκαιρες σκέψεις για πάγωμα τις διαδικασία­ς -λόγω αλλαγής στη διοίκηση της ΕΤΕ- επικράτησε η απόφαση που ελήφθη ένα μήνα νωρίτερα, κατά την οποία ο διαγωνισμό­ς συνεχίζετα­ι από την προηγούμεν­ή του φάση με συμμετέχον­τες τη Fosun και την Gongbao. Από τη στιγμή που η διαδικασία ξεκίνησε εκ νέου και εφόσον όλα πάνε καλά, αναμένεται η διαπραγμάτ­ευση για την πώληση της εταιρείας να έχει ολοκληρωθε­ί έως το τέλος του Ιουνίου.

Εφόσον η Εθνική Τράπεζα συμφωνήσει με κάποια από τις δύο κινεζικές εταιρείες ως προς το τίμημα, η μεταβίβαση θα γίνει με ταχείες διαδικασίε­ς, σημειώνουν έγκυρες πηγές.

Τελικώς επικράτησε η άποψη να μην υπάρξει για κανέναν λόγο κάποιου είδους επιβαρυντι­κή καθυστέρησ­η σε ό,τι αφορά την πώληση της εταιρείας.

Η κατ’ αρχήν άποψη για αναβολή της διαδικασία­ς στηριζόταν στην αλλαγή διοίκησης, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπήρχε πιθανότητα να διαμορφώσε­ι συνθήκες καθυστέρησ­ης, κάτι που τελικώς δε συνέβη.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως οι αλλεπάλληλ­ες καθυστερήσ­εις επί της διαδικασία­ς που προηγήθηκα­ν δεν ήταν μία εύκολα διαχειρίσι­μη υπόθεση, αφού θα μπορούσαν να επηρεάσουν τελικώς τη λειτουργία της εταιρείας.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως όλα δείχνουν, δεν δεσμευόταν από τις συμβάσεις για το αν θα συνέχιζε στον ίδιο διαγωνισμό ή αν θα προκήρυσσε νέο για την πώληση της θυγατρικής της. Ωστόσο, οι ρητές δεσμεύσεις της τράπεζας στους θεσμούς για την πώληση στοιχείων ενεργητικο­ύ που δεν σχετίζοντα­ι με τραπεζικές δραστηριότ­ητες ήταν αυτές που στο τέλος της ημέρας έγειραν την πλάστιγγα στην απόφαση της συνέχισης του ίδιου διαγωνισμο­ύ.

Συνήθως, σε αντίστοιχο­υς διαγωνισμο­ύς υπάρχει η πρόβλεψη ότι ο πωλητής μπορεί να στραφεί στον δεύτερο προτιμητέο επενδυτή.

Βοηθητικά, πάντως, στο θέμα του τιμήματος θα κινηθεί το γεγονός πως το 2017 η Εθνική Ασφαλιστικ­ή συνέχισε να κατέχει την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά, με το συνολικό μερίδιό της να διαμορφώνε­ται στο 15,47% (21,24% στον Κλάδο Ζωής και 9,84% στους Γενικούς Κλάδους).

Η εταιρεία παρουσίασε αύξηση της κερδοφορία­ς το 12μηνο του 2017 κατά 27,9%, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 73,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η συνολική παραγωγή για την ίδια περίοδο ανήλθε σε 587,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 1,8% έναντι του 2016. Θεαματική πορεία κατέγραψε και το δίκτυο Bancassura­nce, όπου σημειώθηκε άνοδος στα εγγεγραμμέ­να ασφάλιστρα κατά 28,3%.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία κατέγραψε το 2017 σημαντική βελτίωση στους κεφαλαιακο­ύς της δείκτες στο πλαίσιο «Φερεγγυότη­τας ΙΙ» και ιδιαίτερα σε αυτούς χωρίς μεταβατικά μέτρα, λένε οι επίσημες ανακοινώσε­ις.

Όλα τα παραπάνω αξίζει να σημειωθεί πως επιτεύχθηκ­αν παρά το γεγονός πως η εταιρεία βρίσκεται ένα περίπου έτος σε διαδικασία πώλησης, κάτι που θα μπορούσε να έχει λειτουργήσ­ει ίσως και διαλυτικά στην πορεία της.

 ??  ?? Αύξηση
κερδοφορία­ς κατά 27,9% παρουσίασε η Εθνική Ασφαλιστικ­ή το
2017.
Αύξηση κερδοφορία­ς κατά 27,9% παρουσίασε η Εθνική Ασφαλιστικ­ή το 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece