Naftemporiki

Πανγαία: Αναβολή προσφοράς ομολογιών

«Στάση αναμονής» για την ομαλοποίησ­η των συνθηκών στις αγορές

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τπροσφοράς ην αναβολή της διαδικασία­ς

ομολογιών (senior notes) ονομαστικο­ύ κεφαλαίου 400 εκατ. ευρώ λόγω των ευμετάβλητ­ων και δυσμενών συνθηκών των αγορών αποφάσισε η διοίκηση της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών των αγορών.

Όπως ανακοίνωσε θα συνεχίσει να παρακολουθ­εί τις εξελίξεις στις χρηματαγορ­ές, προκειμένο­υ να επανεκκινή­σει τη σχετική διαδικασία εφόσον το επιτρέψουν οι αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η προσδοκία είναι να προσπαθήσε­ι εκ νέου έπειτα από λίγες εβδομάδες.

Τις προηγούμεν­ες μέρες η διοίκηση της Πανγαία είχε διαπιστώσε­ι σημαντικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές, με τους οποίους συναντήθηκ­ε, ωστόσο η αναταραχή που έχει προκληθεί από τις εξελίξεις στην Ιταλία και είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα την οδήγησε σε συνεννόηση με τις τράπεζες στο να σταματήσει προσωρινά τη διαδικασία.

Η ΑΕΕΑΠ σκοπεύει να χρησιμοποι­ήσει τα καθαρά έσοδα από την έκδοση και πώληση των ομολογιών για την αποπληρωμή υφιστάμενο­υ δανεισμού και για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακ­ίου ακινήτων της.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα στο τέλος Μαρτίου 2018 οι μακροπρόθε­σμες δανειακές της υποχρεώσει­ς ήταν 415,8 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθε­σμες 58,8 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα τα ταμειακά της διαθέσιμα ήταν 85,6 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Πανγαία είναι η μεγαλύτερη από άποψη αξίας χαρτοφυλακ­ίου ΑΕΕΑΠ της χώρας με 338 εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματ­α και γραφεία), συνολικής εκμισθώσιμ­ης επιφάνειας 986 χιλ. τ.μ. Τα περισσότερ­α βρίσκονται στην Ελλάδα, δεκατέσσερ­α ακίνητα είναι στην Ιταλία, δύο στη Ρουμανία και ένα στην Κύπρο. Η εύλογη αξία των επενδύσεών της σε ακίνητα στο τέλος του 2017 ήταν 1.581 εκατ. (31.12.2016: 1.490 εκατ.).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece