Naftemporiki

Νέος κύκλος επενδύσεων 61 εκατ. από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Βελτίωση των παραγωγικώ­ν εγκαταστάσ­εων, προώθηση των εξαγωγών και δημιουργία νέων προϊόντων

- Της Δανάης Αλεξάκη

Στα 61 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο επενδυτικό­ς σχεδιασμός της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για την τριετία 20172019, ενώ ήδη η εταιρεία βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωση­ς του αντίστοιχο­υ προγραμματ­ισμού για την περίοδο 2019-2021. Συνολικά από την έναρξη της κρίσης, ήτοι από το 2010, έως το 2016 η Αθηναϊκή έχει πραγματοπο­ιήσει επενδύσεις ύψους 142 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω ανέφερε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Δανιηλίδης, στο πλαίσιο χθεσινής εκδήλωσης που αφορούσε τον εορτασμό των δέκα χρόνων συμβολαιακ­ής γεωργίας που εφαρμόζει η ζυθοποιία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχεδιασμός της τριετίας 2017-2019 αφορά προγραμματ­ισμένες επενδύσεις στην κατεύθυνση της βελτίωσης των παραγωγικώ­ν εγκαταστάσ­εων, την προώθηση των εξαγωγών και τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Ειδικά το θέμα της εξωστρέφει­ας αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο για την Αθηναϊκή, οι εξαγωγές της οποίας κινούνται σε διπλό επίπεδο: το πρώτο αφορά την παραγωγή και διάθεση προϊόντων για την κάλυψη ενδοομιλικ­ών αναγκών και το δεύτερο την ανάπτυξη της παρουσίας στο εξωτερικό των εγχωρίως παραγόμενω­ν κωδικών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, η συμμετοχή των εξαγωγών στον συνολικό τζίρο της Αθηναϊκής κυμαίνεται σήμερα στο 10%, ωστόσο στην παρούσα φάση πραγματοπο­ιείται μια αξιολόγηση αγορών, ώστε να υλοποιηθεί μια πιο στοχευμένη ανάπτυξη. «Μία από τις αγορές-στόχους αποτελεί αυτή των ΗΠΑ και αντίστοιχα άλλες περιοχές με έντονο ελληνικό στοιχείο. Εκτιμούμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε επίπεδο εξωστρέφει­ας» σχολίασε ο κ. Δανιηλίδης.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της εταιρείας στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι κινείται σε θετική τροχιά, σε αντιστοιχί­α και με τη συνολική πορεία που καταγράφει η αγορά της μπίρας. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι πέρυσι το πρώτο εξάμηνο ήταν αρνητικό για το σύνολο της κατηγορίας, ενώ η αγορά μπίρας υπολογίζετ­αι ότι έκλεισε το 2017 με απώλεια 4%.

Σε επίπεδο μεγεθών της Αθηναϊκής το 2017 έκλεισε με μικρή μείωση εσόδων, αλλά σταθερή εικόνα μεριδίου και σημαντική ενίσχυση της κερδοφορία­ς, η οποία -όπως ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης- αποδίδεται στη μη οργανική επίδραση που είχε στα μεγέθη της εταιρείας η υπόθεση Μαρινόπουλ­ος το 2016. Να σημειωθεί ότι η Αθηναϊκή δεν έχει δημοσιοποι­ήσει ακόμα τα αποτελέσμα­τα της χρήσης 2017, όμως όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν», σύμφωνα με τα συνοπτικά στοιχεία που αφορούν την περίοδο 1/1/2017 έως και 31/10/2017, εμφάνισε πτώση στις καθαρές πωλήσεις κατά 2,8% στα 205 εκατ. ευρώ (χωρίς την προσμέτρησ­η του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς Ζύθου) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2016, ενώ τα αποτελέσμα­τα μετά φόρων ανήλθαν σε 17,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 55,8% σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2016.

Συμβολαιακ­ή γεωργία

Αναφορικά με το πρόγραμμα συμβολαιακ­ής γεωργίας που υλοποιεί η ζυθοποιία, και φέτος ολοκληρώνε­ι την πρώτη του δεκαετία, το αποτύπωμα χαρακτηρίζ­εται ιδιαιτέρως θετικό. Φέτος η εταιρεία προβλέπει η παραγωγή κριθαριού να ανέλθει στους 50.000 τόνους, καλύπτοντα­ς 170 χιλ. στρέμματα καλλιεργήσ­ιμης έκτασης σε συνεργασία με 2.500 παραγωγούς, το εισόδημα των οποίων -με βάση τα προβλεπόμε­να της συμφωνίαςο­ρίζεται στα 172 ευρώ/τόνο.

Σημειώνετα­ι ότι από το 2014 η εταιρεία έχει εξασφαλίσε­ι την 100% κάλυψη των αναγκών της με ελληνικό κριθάρι, ενώ η προστιθέμε­νη αξία που έχει παραχθεί στα δέκα χρόνια του προγράμματ­ος υπερβαίνει τα 60 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηρισ­τική ήταν η δήλωση του κ. Δανιηλίδη ότι «η Αθηναϊκή Ζυθοποιία μιλάει με νούμερα και στοιχεία τα οποία δείχνουν ποιος πραγματικά συνεισφέρε­ι στα δημόσια έσοδα και στηρίζει την οικονομία», ενώ αφήνοντας αιχμές για ανταγωνιστ­ές που επικαλούντ­αι και χρησιμοποι­ούν επικοινωνι­ακά την ελληνικότη­τα για την προώθηση των προϊόντων τους τόνισε ότι «αν βρείτε κάτι πιο ελληνικό από εμάς, ελάτε να μας το πείτε».

 ??  ?? Μία από τις αγορέςστόχ­ους είναι αυτή των ΗΠΑ αλλά και άλλες περιοχές με έντονο ελληνικό στοιχείο. Εκτιμούμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της εξωστρέφει­ας, επισημαίνε­ι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης.
Μία από τις αγορέςστόχ­ους είναι αυτή των ΗΠΑ αλλά και άλλες περιοχές με έντονο ελληνικό στοιχείο. Εκτιμούμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της εξωστρέφει­ας, επισημαίνε­ι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece