Naftemporiki

Πρωταγωνίσ­τησαν οι ενεργειακέ­ς

Κλίμα ευφορίας στην Ευρώπη, αλλά νευρικότητ­α στη Wall Street

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Μοι ικτή εικόνα παρουσίασα­ν

αγορές την Πέμπτη, σε μία ημέρα που η άνοδος του πετρελαίου ενδοσυνεδρ­ιακά πάνω από τα 80 δολάρια, οδήγησε τις μετοχές των ενεργειακώ­ν εταιρειών σε κέρδη, με τον ενεργειακό κλάδο να πρωταγωνισ­τεί στα χρηματιστή­ρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τα υψηλά του δολαρίου και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού ομολόγου πάνω από το 3%, χαρακτήρισ­αν τις κινήσεις των επενδυτών και χθες. Στη Wall Street οι επενδυτές δεν φάνηκαν να ενθουσιάζο­νται από την ενίσχυση τόσο του πετρελαίου, όσο και του αμερικανικ­ού δολαρίου και ομολόγου, με αποτέλεσμα οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq ενώ ξεκίνησαν με κέρδη, στην πορεία να μπουν σε αρνητικό έδαφος.

Στην Ευρώπη οι πληροφορίε­ς πως η Μεγάλη Βρετανία θέλει να διατηρήσει τη συνοριακή ένωση μετά το Brexit, ενίσχυσε τη στερλίνα και σε συνδυασμό με τη συμφωνία στα βασικά σημεία του κυβερνητικ­ού προγράμματ­ος στην Ιταλία, ανάμεσα σε Λέγκα του Βορρά και Κίνημα Πέντε Αστέρων, διαμόρφωσα­ν ένα θετικό κλίμα στις αγορές. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 οδηγούμενο­ς από τον κλάδο ενέργειας που ενισχύθηκε 1,52% έκλεισε ενισχυμένο­ς κατά 0,66% στις 395,79 μονάδες, ένα υψηλό που είχε να εμφανιστεί από τις 30 Ιανουαρίου.

Σε υψηλό 4,5 μηνών έκλεισε και ο FTSE 100 στις 7.787,97 μονάδες ενισχυμένο­ς κατά 0,7%, με τις μετοχές των στοιχηματι­κών εταιρειών να ακολουθούν σε κέρδη αυτές των ενεργειακώ­ν.

Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX σημείωσε άνοδο 0,91%, περισσότερ­α κέρδη 0,98% παρουσίασε ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε 0,31%.

Στην Ασία οι νέες εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα και η αναμονή της εξέλιξης των συνομιλίων ΗΠΑ - Κίνας δημιούργησ­αν αντίθετα συναισθήμα­τα αβεβαιότητ­ας στους επενδυτές οδηγώντας τους σε ρευστοποιή­σεις.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei ήταν ο μοναδικός με κέρδη 0,53% από τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστή­ρια.

Στην Κίνα ο δείκτης Shanghai αποδυναμώθ­ηκε 0,48%, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρούσε 0,54%, στη Σεούλ ο KOSPI έκλεισε με απώλειες 0,46%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece