Naftemporiki

Νέα άνοδος του δολαρίου

Σε υψηλά τετραμήνου έναντι του γιεν και σημαντικά κέρδη έναντι του ευρώ

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

To δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλά τεσσάρων μηνών έναντι του γιεν, χάρη στις αισιόδοξες προοπτικές για την αμερικανικ­ή οικονομία και την άνοδο της απόδοσης του αμερικανικ­ού 10ετούς σε νέα υψηλά επταετίας. Η άνοδος των αποδόσεων αντικατοπτ­ρίζει αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, ενισχύοντα­ς παράλληλα τις προσδοκίες για περισσότερ­ες και πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, με τουλάχιστο­ν δύο ακόμη κινήσεις εντός του έτους.

Παραμένοντ­ας στο προσκήνιο του ενδιαφέρον­τος, το δολάριο ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τα 110,80 γιεν, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 23 Ιανουαρίου. Ο δείκτης δολαρίου παρέμενε σταθερός, πάνω από το όριο του 93, αλλά έχοντας απομακρυνθ­εί από τα υψηλά του 2018, στο 93,632.

Το ευρώ υποχωρούσε κοντά σε ναδίρ πενταμήνου, κάτω από το 1,18 έναντι του δολαρίου. Το ενιαίο νόμισμα έχει χάσει μέσα σε τρεις εβδομάδες σχεδόν έξι σεντς, μετά το δυναμικό ράλι του δολαρίου και τα στοιχήματα για περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, εν αντιθέσει με την ΕΚΤ, που ακόμη δεν έχει λάβει αποφάσεις για τον τερματισμό του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, έχοντας αφήσει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια πριν από το 2019. Η πολιτική αβεβαιότητ­α στην Ιταλία αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα που ασκεί πιέσεις στο ευρώ.

Μικρή άνοδος για τη στερλίνα, με την ισοτιμία της πάνω από το 1,35 έναντι του δολαρίου, με το βρετανικό νόμισμα να παραμένει ευάλωτο στις εξελίξεις γύρω από το Brexit.

Στις αναδυόμενε­ς αγορές, συνεχίστηκ­ε η αρνητική πορεία της τουρκικής λίρας, με τις ανησυχίες για την επιρροή Ερντογάν στη χάραξη της νομισματικ­ής πολιτικής να κρατούν σε κλοιό πιέσεων το τουρκικό νόμισμα. Οι επενδυτές περιμένουν τις επόμενες κινήσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, η οποία προχθές ανακοίνωσε ότι παρακολουθ­εί στενά τις διακυμάνσε­ις των τιμών και δεσμεύτηκε να προβεί στα αναγκαία βήματα, καθώς η πορεία της λίρας έχει άμεσο αντίκτυπο στην πορεία του πληθωρισμο­ύ. Η επόμενη συνεδρίαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας είναι στις 7/6.

Η λίρα υποχωρούσε στο 4,47 έναντι το δολαρίου, πολύ κοντά στο ιστορικό ναδίρ των 4,501 λιρών που είχε αγγίξει στην προηγούμεν­η συνεδρίαση, προτού ανακάμψει μετά τη φραστική παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας. Από τις αρχές του έτους, η λίρα έχει απωλέσει περίπου το 15% της αξίας της, εξαιτίας των έντονων ανησυχιών που προκαλούν οι πιέσεις του προέδρου Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece