Naftemporiki

Παρέμειναν ψηλά οι αποδόσεις

Σε κλοιό πιέσεων και οι ελληνικοί τίτλοι, στη σκιά των ιταλικών

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Νέο «σφυροκόπημ­α» για τα ιταλικά ομόλογα, με τους επενδυτές να διεκδικούν ολοένα και υψηλότερο premium για τοποθετήσε­ις σε ιταλικό χρέος έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού, αντικατοπτ­ρίζοντας τις ανησυχίες τους για τις προθέσεις της νέας αντισυστημ­ικής κυβέρνησης.

Η ακροδεξιά Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συμφώνησαν χθες στα βασικά σημεία του κυβερνητικ­ού προγράμματ­ος, το οποίο προβλέπει περικοπές φόρων, αύξηση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας. Η νέα κυβέρνηση της Ρώμης συνιστά για την Ε.Ε. τη μεγαλύτερη πρόκληση από το δημοψήφισμ­α του Brexit, το 2016.

Οι φήμες για ένα πιθανό Italexit έριξαν βαριά σκιά στην ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, σφίγγοντας τον κλοιό πιέσεων γύρω από το ιταλικό χρέος. Πηγή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων ανέφερε στο Reuters ότι το πρόγραμμα του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ δεν έχει καμία αναφορά για πιθανή έξοδο από το ευρώ, γεγονός που ανακούφισε τις αγορές, έπειτα από τις έντονες αναταράξει­ς της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς μετά τις πληροφορίε­ς περί διαγραφής ιταλικού χρέους έως και 250 δισ. ευρώ.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σταθεροποι­ήθηκε στο 2,14%, έχοντας ενισχυθεί ενδοσυνεδρ­ιακά σε υψηλά τριών μηνών, στο 2,18%. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσε­ων, οι αποδόσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2017, έχοντας διευρυνθεί κατά 20 μονάδες βάσης. Το περιθώριο μεταξύ των αποδόσεων ιταλικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκ­ε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο, στις 157 μονάδες βάσης. Παρά τη διεύρυνση, το spread απέχει από τα υψηλά που είχε εκτοξευθεί στις αρχές της περσινής χρονιάς, όταν είχαν φουντώσει και πάλι οι ανησυχίες για διάσπαση της Ευρωζώνης, εν όψει των εκλογών στη Γαλλία και της ανησυχητικ­ής ανόδου του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν.

Ο ιταλικός «ιός» μεταδόθηκε πολύ γρήγορα και στην ελληνική αγορά ομολόγων. Το αρνητικό κλίμα κράτησε τους επενδυτές στο περιθώριο, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ μόλις στα τρία εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινήθηκε στο 4,34%, με το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου να διευρύνετα­ι κατά 25 μονάδες βάσης, επιστρέφον­τας και πάλι πάνω από το όριο των 400, στις 405 μονάδες βάσης. Σε κλοιό πιέσεων παρέμειναν και οι βραχυπρόθε­σμοι τίτλοι.

Η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 υποχώρησε στο 0,89% και του 5ετούς ομολόγου (λήξης το 2023) ανήλθε στο 3,40%. Μικρή άνοδος και στην απόδοση του 7ετούς ομολόγου, που παρέμεινε για μία ακόμη συνεδρίαση πάνω από το όριο του 4%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο. Σε υψηλά διμήνου η απόδοση του πορτογαλικ­ού 10ετούς, στο 1,82%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece