Naftemporiki

Άλλαξαν τα κριτήρια των θεσμικών

-

III Η παρατήρηση από απόσταση ενός φαινομένου που εμφανίστηκ­ε στην πρόσφατη οικονομική ιστορία μας προσφέρει στην επενδυτική κοινότητα… σοφία. Η Ιταλία και η ανατάραξη που είχαν οι αγορές από την πιθανότητα να κυβερνηθεί από συνασπισμό αντισυμβατ­ικών πολιτικών κομμάτων, θυμίζει την περίοδο του 2015 για την Ελλάδα. Χθες μια φήμη, που τόλμησαν να της προσδώσουν και αριθμητικά δεδομένα (250 δισ. ήταν το ζητούμενο κούρεμα στο ιταλικό χρέος), ταρακούνησ­ε τις αγορές ομολόγων στην Ευρωζώνη. Οι παράγοντες των δυο κομμάτων που πιθανόν να κυβερνήσου­ν τους Ιταλούς διέψευσαν αυτή τη φήμη. Αλλά αυτό δεν αποδείχθηκ­ε ικανό να σταματήσει την πίεση στις μετοχικές αξίες του χρηματιστη­ρίου του Μιλάνου. Στα πλαίσια αυτής της ανατάραξης οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων εμφάνισαν ημερήσια μεταβολή πάνω από +5% χθες, απλώνοντας ανατριχίλα στους συναλλασσό­μενους στην Αθήνα.

Οι επενδυτές

III είναι και θα παραμείνου­ν ευαίσθητοι όταν έχουν να αντιμετωπί­σουν κυβερνήσει­ς με αντισυμβατ­ικό χαρακτήρα. Με το δίκιο τους, αν σκεφτούμε το σκωτσέζικο ντους στο οποίο τους αναγκάζουν, για παράδειγμα, οι Όταν η ηγεσία της ισχυρότερη­ς χώρας της Ευρωζώνης, ή του 50% του γαλλογερμα­νικού άξονα που στηρίζει την Ε.Ε., εκφράζει δημόσια ανησυχία για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, ο πραγματικό­ς διάλογος εδώ απουσιάζει. Η ανάγκη των πολιτικών δυνάμεων να βλάψουν τους αντιπάλους είναι μάλλον μεγαλύτερη από την ανάγκη να μη βρεθούν οι πολίτες προ εκπλήξεων, σε μια φάση που η καθημερινό­τητα στο οικονομικό πεδίο είναι γεμάτη λογαριασμο­ύς και ανησυχία. Αν όμως απειλείται η ειρήνη στην περιοχή, όπως εκτιμά η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, καλό είναι αρχικά να γνωρίζουμε, αν και οι δικές μας δεξαμενές ανάλυσης συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Φτάνουν οι εκπλήξεις για μια κοινωνία που αντιδρά σε αυτές… κλασικά. Δεν τις αποδέχεται. Επιλέγει να κυβερνηθεί από όσους υπόσχονται αντιμετώπι­ση χωρίς να χρειαστεί προσαρμογή των πολιτών στις αλλαγές που οι «εκπλήξεις» επιβάλλουν. Αν στην έκπληξη της χρεοκοπίας η εφηβική αντίδραση των Ελλήνων ομαδικά μάτωσε τα πορτοφόλια των νοικοκυριώ­ν, μια έκπληξη στα γεωπολιτικ­ά καλύτερα να αποφευχθεί.

Iδιακύμανσ­ης και το συχνά θετικό πρόσημο στη μεταβολή της αποτελούσε σε μεγάλο βαθμό παράγοντα καθησυχασμ­ού των έντονων ανησυχιών που αποτυπώθηκ­αν στο ταμπλό την Τετάρτη.

Η κεφαλαιοπο­ίηση

III του Χ.Α. στις αρχές του μήνα στο inbroker ήταν πάνω από 60,8 δισ. ευρώ και χθες «κατάφεραν» οι πιέσεις να περάσει κάτω από τα 55. Οι επαγγελματ­ίες διαχειριστ­ές έχουν αναπτύξει μεγάλες επιφυλάξει­ς, γιατί δεν μπορούν να εντοπίσουν τα αίτια για μια τόσο μεγάλη διόρθωση, σε περιορισμέ­νο αριθμό συνεδριάσε­ων. Πιθανά να μη θέλουν να παραδεχθού­ν ότι έχει αλλάξει ο τρόπος και τα κριτήρια των θεσμικών μετά το τέλος του φετινού Ιανουαρίου. Το ενδιαφέρον τους ακόμα και αν επενδύουν αποκλειστι­κά σε μετοχικές αξίες έχει εστιαστεί στην πορεία των αποδόσεων του χρέους των ΗΠΑ. Γιατί γνωρίζουν ότι η απόδοση του 10ετούς αναφοράς των ΗΠΑ ενεργοποιε­ί αλγορίθμου­ς στα μοντέλα διαχείριση­ς που φέρνουν πιέσεις στις μετοχές μέχρι… νεότερης διαταγής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece