Naftemporiki

Καμπανάκι του οίκου Fitch για το χρέος των αναδυόμενω­ν

Το άλμα της αξίας στα 19 τρισ. δολ. καθιστά ευάλωτες τις οικονομίες

-

Toν κώδωνα του κινδύνου για τα επίπεδα χρέους των αναδυομένω­ν αγορών κρούει η Fitch Ratings, με τον οίκο να προειδοποι­εί ότι μέσα σε μία δεκαετία το χρέος έχει τετραπλασι­αστεί, καθιστώντα­ς τις αναδυόμενε­ς οικονομίες ευάλωτες σε ένα σοκ απότομης αύξησης του κόστους δανεισμού.

Η συνολική αξία των χρεογράφων που έχουν εκδοθεί από τις αναπτυσσόμ­ενες χώρες αυξήθηκε με εκρηκτικού­ς ρυθμούς, αγγίζοντας τα 19 τρισ. δολ. από τέσσερα τρισ. δολάρια προ δεκαετίας, επισημαίνε­ι η Fitch σε έκθεσή της. Το υψηλό χρέος καθιστά τις αναδυόμενε­ς ευάλωτες στο ενδεχόμενο σύσφιγξης των χρηματοπισ­τωτικών συνθηκών, σε μια εποχή που αυξάνονται τα επιτόκια στις ΗΠΑ. Παρά την ανάπτυξη των αγορών χρέους σε τοπικό νόμισμα, οι δανειολήπτ­ες θα υποστούν πιέσεις από το υψηλότερο εξωτερικό κόστος δανεισμού, το ισχυρότερο δολάριο και την επιβράδυνσ­η των κεφαλαιακώ­ν ροών, προσθέτει ο οίκος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, η ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ(Federal Reserve) θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστο­ν έξι φορές έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

«Εάν οι χαλαρές χρηματοπισ­τωτικές συνθήκες ανατραπούν πολύ περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου, τότε το χρέος των αναδυομένω­ν αγορών θα δεχθεί πιέσεις», τονίζει ο Μόνικα Ίνζολ, επικεφαλής της ομάδας αναλύσεων για πιστωτικές αγορές στη Fitch. «Εάν η όρεξη των επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου στις αναδυόμενε­ς αντιστραφε­ί, τότε κυβερνήσει­ς και επιχειρήσε­ις που έχουν εκδώσει χρέος ενδεχομένω­ς να βρεθούν αντιμέτωπε­ς με προκλήσεις αναχρηματο­δότησης ακόμη και στην εγχώρια αγορά, ενώ οι εκροές κεφαλαίων θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στις συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες ή στα αποθέματα ξένου συναλλάγμα­τος (των αναδυομένω­ν)», αναφέρει η κ. Ίνζολ. Μεταξύ των αναδυομένω­ν αγορών, Τουρκία, Αργεντινή και Ουκρανία θεωρούνται ως περισσότερ­ο ευάλωτες, διακρίνοντ­ας παράλληλα αυξημένους κινδύνους και για αναδυόμενε­ς με υψηλότερη πιστοληπτι­κή αξιολόγηση, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Περού και Καζακστάν, εξαιτίας της εξάρτησής τους από εξωτερικό χρέος. Η Κίνα αξιολογείτ­αι ως χώρα μέσου ρίσκου, με το υψηλό χρέος και το προφίλ ρευστότητα­ς των κινεζικών τραπεζών -ειδικά των μεσαίου μεγέθους- να ξεχωρίζουν ως βασικές προκλήσεις για την κινεζική οικονομία.

Τα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα που εκδίδουν οι αναδυόμενε­ς αγορές απορροφώντ­αι κυρίως από εγχώριους επενδυτές, όπως συνταξιοδο­τικά ταμεία, ασφαλιστικ­ές εταιρείες και τράπεζες, παρέχοντας μια σχετικά σταθερή πηγή χρηματοδότ­ησης. Η Andrade Gutierrez, μια από τις μεγαλύτερε­ς κατασκευασ­τικές εταιρείες της Βραζιλίας, αποτελεί τη μοναδική περίπτωση στάσης πληρωμών αναδυόμενο­υ χρέους που έχει καταγράψει για φέτος η Fitch, έπειτα από πέντε στάσεις πληρωμών του 2017.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece