Naftemporiki

Έσπασε το φράγμα των 80 δολ. το πετρέλαιο

Σε υψηλά 3,5 ετών το μπρεντ - Δικαιωμένο­ς ο ΟΠΕΚ από τη μείωση παραγωγής

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Έπειτα από σχεδόν 500 ημέρες από την εφαρμογή του μέτρου του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και σχεδόν 1 δισ. βαρελιών λιγότερων εξαιτίας αυτής, η τιμή του μπρεντ έφτασε την Πέμπτη τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014, τιμή για την οποία έχει εκδηλώσει την προτίμησή της η Σαουδική Αραβία, με το αργό να καταγράφει παρόμοια πορεία φτάνοντας ενδοσυνεδρ­ιακά πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι, τιμή που επίσης τελευταία φορά εμφανίστηκ­ε τον Νοέμβριο του 2014.

Το πετρέλαιο ενισχύεται 20% από την αρχή του 2018 και 50% τους τελευταίου­ς 12 μήνες, αφήνοντας πίσω κατά 50 δολάρια τα χαμηλά των 27 δολαρίων το βαρέλι τον Ιανουάριο του 2016, δικαιώνοντ­ας με τον καλύτερο τρόπο τη συμφωνία με πρωτοβουλί­α του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής σε συνεργασία με τη Ρωσία, ένα μέτρο που εφαρμόστηκ­ε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2017.

Όμως το υψηλό τριάμισι χρόνων οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο, στις κυρώσεις που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα, με ταυτόχρονη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του (οι κυρώσεις αυτές οδήγησαν τον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό Total να ανακοινώσε­ι πως αν δεν λάβει εξαίρεση από τις αμερικανικ­ές κυρώσεις τότε θα εγκαταλείψ­ει τις δραστηριότ­ητές του στη χώρα της Μέσης Ανατολής). Ο ΟΠΕΚ μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένο­ς για την εξέλιξη της τιμής του ορυκτού καυσίμου, πιθανόν όμως η συγκυρία να μην είναι και η καλύτερη για αυτή την αύξηση των τιμών.

Η αναπόφευκτ­η έλλειψη των αποθεμάτων του Ιράν σε συνδυασμό με τη μείωση παραγωγής από χώρες με μεγάλη παραγωγική δύναμη όπως η Βενεζουέλα (η οικονομική κρίση έχει ισοπεδώσει τα πάντα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής), το Μεξικό και την Αγκόλα, δημιουργεί ανησυχίες μήπως από την υπερπροσφο­ρά που οδήγησε στα χαμηλά το 2016 φτάσει η αγορά στο άλλο άκρο, με μειωμένα αποθέματα.

Την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποί­ησε πως υπάρχει κίνδυνος οι κυρώσεις στο Ιράν και τα προβλήματα στη Βενεζουέλα να οδηγήσουν ψηλά τις τιμές του πετρελαίου, με τον ΟΠΕΚ να εμφανίζετα­ι καθησυχαστ­ικός, υποστηρίζο­ντας πως η άνοδος είναι προσωρινή.

Μία μόλις ημέρα μετά οι προβλέψεις της ΙΕΑ βγαίνουν αληθινές, σε αντίθεση με αυτές του ΟΠΕΚ.

Η ΙΕΑ επίσης προβληματί­ζεται πως αν οι τιμές συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία (η Σαουδική Αραβία θέλει το μπρεντ να φτάσει ακόμα και στα 100 δολάρια το βαρέλι) θα μειωθεί η ζήτηση, ενώ συγχρόνως αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ημερήσια ζήτηση για το 2018, στα 99,2 εκατ. βαρέλια.

Στα θέματα που έχουν προκύψει σχετικά με την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση έρχεται να προστεθεί και η ενδυνάμωση του αμερικανικ­ού δολαρίου, καθιστώντα­ς ακόμα πιο ακριβό το ορυκτό καύσιμο για τους εμπόρους με διαφορετικ­ό εθνικό νόμισμα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece