Naftemporiki

Σινο-αμερικανικ­ός διάλογος για την αποφυγή κυρώσεων

Κοινή στάση των Ευρωπαίων, οι οποίοι ζητούν μόνιμη εξαίρεση από την επιβολή δασμών που απειλεί ο Τραμπ

-

Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος, με την Ουάσιγκτον όμως να εμμένει στη μείωση του εμπορικού πλεονάσματ­ος της Κίνας κατά 200 δισ. δολάρια και μεγαλύτερη προστασία των δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς.

Αποφασισμέ­νη να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ εμφανίζετα­ι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Βρυξέλλες να τείνουν κλάδο ελαίας, έτοιμες να διαπραγματ­ευθούν μεγαλύτερο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών και μεγαλύτερε­ς εισαγωγές αμερικανικ­ών αγαθών, ζητώντας όμως ως αντάλλαγμα τη μόνιμη εξαίρεση της Ε.Ε. από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. κατά τη σύνοδο κορυφής στη Σόφια επιδίωξαν να υιοθετήσου­ν κοινή στάση, βρίσκοντας ισορροπία ανάμεσα σε χώρες όπως η Γερμανία -που έχει μεγαλύτερο συμφέρον να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο- και εκείνων, όπως η Γαλλία, που εμφανίζοντ­αι αποφασισμέ­νες να μη δεχθούν κανενός είδος εκφοβισμού από την Αμερική. «Έχουμε κοινή θέση. Θέλουμε μόνιμη εξαίρεση (από τους αμερικανικ­ούς δασμούς) και τότε είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμ­ε πώς μπορούμε αμοιβαία να μειώσουμε τα εμπόδια στο εμπόριο» τόνισε από τη Σόφια η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η ανάγκη για ενιαία στάση της Ευρώπης δεν αφορά μόνο τους δασμούς αλλά και το ζήτημα του Ιράν, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το εμπόριο και το Ιράν αποτελούν κρίσιμο τεστ στη δυνατότητα της Ευρώπης να αναλάβει ενεργό δράση. «Στο εμπόριο ήμασταν σαφείς. Δεν μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις με τις ΗΠΑ, εκτός κι αν εξασφαλίσο­υμε πρώτα μόνιμη εξαίρεση» δήλωσε. Ανάλογη ήταν και η θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζ­οντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να διαπραγματ­ευθούν με τη «δαμόκλειο σπάθη» να επικρέμετα­ι στα κεφάλια τους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ΗΠΑ και Κίνα προσέρχοντ­αι στο τραπέζι των εμπορικών διαπραγματ­εύσεων με μεγάλες λίστες αιτημάτων και με μοναδικό κοινό σημείο τη διάθεση για διάλογο. Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει μείωση κατά 200 δισ. δολάρια του πλεονάσματ­ος -ύψους 375 δισ. δολαρίωντη­ς Κίνας με τις ΗΠΑ και κατάργηση των επιδοτήσεω­ν σε τομείς προηγμένης τεχνολογία­ς, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Made in China» 2025. Από την πλευρά της, η Κίνα ζήτησε από την Ουάσιγκτον τη χαλάρωση των περιορισμώ­ν που επιβλήθηκα­ν στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοιν­ωνιακού εξοπλισμού ΖΤΕ και να άρει τους περιορισμο­ύς για κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ και τις πωλήσεις αγαθών υψηλής τεχνολογία­ς στην Κίνα.

Στον σινο-αμερικανικ­ό διάλογο ο Λευκός Οίκος εκπροσωπεί­ται από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν, τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, και τον Αμερικανό εκπρόσωπο σε θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. Της αντιπροσωπ­είας του Πεκίνου στην Ουάσιγκτον ηγείται ο αντιπρόεδρ­ος Λιου Χε, κορυφαίος οικονομικό­ς σύμβουλος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

 ??  ?? Με ενιαία στάση στα εμπορικά θέματα εμφανίστηκ­αν στη Σόφια η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Με ενιαία στάση στα εμπορικά θέματα εμφανίστηκ­αν στη Σόφια η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece