Naftemporiki

Η Ε.Ε. παραμένει στη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν

Απόφαση με στόχο την προστασία εταιρειών

-

ην παραμονή της Ε.Ε. στη συμΤφωνία

για τα πυρηνικά με το Ιράν αποφάσισαν χθες ομόφωνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όσο παραμένει σε αυτή και η Τεχεράνη. Κύριο μέλημα ωστόσο των Ευρωπαίων ηγετών και ιθυνόντων είναι η προστασία των συμφερόντω­ν των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στο Ιράν και οι οποίες κινδυνεύου­ν να υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του από τη Σόφια, όπου διεξήχθη η σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η Ε.Ε. πρέπει να προστατεύσ­ει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις και κυρίως τις μικρομεσαί­ες. Ο Γιούνκερ είπε ακόμη πως η Κομισιόν ξεκινά σήμερα κιόλας να τροποποιεί το καταστατικ­ό αποκλεισμο­ύ για να συμπεριλάβ­ει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν. Σκοπός, είπε, είναι να εφαρμοστεί πριν από την έναρξη των κυρώσεων στις 6 Αυγούστου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι η Ευρώπη θα προσπαθήσε­ι να προστατεύσ­ει τις επιχειρήσε­ις της που δραστηριοπ­οιούνται στο Ιράν από τις αμερικανικ­ές κυρώσεις, πρόσθεσε ωστόσο πως κολοσσοί όπως η πετρελαϊκή βιομηχανία Total πρέπει να αποφασίσου­ν μόνοι τους το τι θα πράξουν. Η Total ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ενδεχομένω­ς να εγκαταλείψ­ει τη συμφωνία πολλών δισεκατομμ­υρίων δολαρίων που αφορά το αέριο του Ιράν αν δεν εξασφαλιστ­εί προστασία από τις αμερικανικ­ές κυρώσεις.

Η Total

Μία τέτοια κίνηση θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, ο οποίος παρουσίαζε τη συμφωνία με την Total ως απόδειξη της επιτυχίας της συμφωνίας για τα πυρηνικά με τη Δύση και προάγγελο ανάλογων μεγάλων επενδύσεων που θα έρχονταν στο μέλλον. Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ναμντάρ Ζανγκανέ δήλωσε χθες ότι η κινεζική εταιρεία CNPC θα αντικαταστ­ήσει την Total στη συμφωνία για την ανάπτυξη του ιρανικού κοιτάσματο­ς αερίου στο νότιο Παρς σε περίπτωση αποχώρησης της γαλλικής εταιρείας.

«Η Total ανακοίνωσε ότι αν δεν λάβει εξαίρεση από τις ΗΠΑ για να συνεχίσει τις δραστηριότ­ητές της, θα ξεκινήσει τη διαδικασία της αποχώρησης από τη συμφωνία (…). Σε αυτή την περίπτωση η κινεζική εταιρεία CNPC θα αντικαταστ­ήσει την Total (…). Αν με τη σειρά της η CNPC αποχωρήσει, θα μείνει η ιρανική εταιρεία Petropars», επισήμανε ο Ζανγκανέ.

Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2017, αξίας 4,8 δισ. δολαρίων, η Total έχει το 50,1% του μεριδίου της κοινοπραξί­ας, η CNPC το 30% και η Petropars το 19,9%.

Την πρόθεσή της να αποχωρήσει από το Ιράν εξέφρασε και η μεγαλύτερη μεταφορική εταιρεία στον κόσμου, η δανέζικη A.P. Moller-Maersk. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σόρεν Σκου, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, είπε πως «με τις κυρώσεις που πρόκειται να επιβάλουν οι Αμερικανοί, δεν μπορείς να κάνεις μπίζνες με το Ιράν αν έχεις και επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στις ΗΠΑ και έχουμε τέτοια σε μεγάλη κλίμακα».

 ??  ?? O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (φωτογραφία) τόνισε πως η Ε.Ε. πρέπει να προστατεύσ­ει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις και κυρίως τις μικρομεσαί­ες.
O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (φωτογραφία) τόνισε πως η Ε.Ε. πρέπει να προστατεύσ­ει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις και κυρίως τις μικρομεσαί­ες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece