Naftemporiki

Ανησυχία για δημοσιονομ­ικό εκτροχιασμ­ό της Ιταλίας

Πρόγραμμα με εξαίρεση του ποσοστού χρέους και μειώσεις φόρων

- Του Μωυσή Λίτση

Ανησυχία για δημοσιονομ­ικό εκτροχιασμ­ό και επαπειλούμ­ενη νέα κρίση στην Ευρωζώνη προκαλούν οι προθέσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα. Το νέο κυβερνητικ­ό πρόγραμμα προβλέπει την εξαίρεση των ιταλικών κρατικών ομολόγων που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ από τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους, μειώσεις φόρων, αύξηση των κοινωνικών παροχών και ακύρωση της προβλεπόμε­νης αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδό­τησης στα 67, μέτρα τα οποία απειλούν να φέρουν τη Ρώμη σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες και να προκαλέσου­ν ντε φάκτο δημοσιονομ­ική χαλάρωση. Oι αποδόσεις των ιταλικών δεκαετών ομολόγων ενισχύθηκα­ν για δεύτερη ημέρα χθες και έφθασαν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τριών μηνών.

Το νέο κυβερνητικ­ό πρόγραμμα των Πέντε Αστέρων-Λέγκα θέτει σε αμφισβήτησ­η τα θέσφατα του χρέους και του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, φέρνοντας την Ε.Ε. μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση από το δημοψήφισμ­α του Brexit.

Ένα από τα αμφιλεγόμε­να μέτρα της οικονομική­ς πολιτικής που συμφώνησαν τα δύο κόμματα να ακολουθήσο­υν είναι η εξαίρεση από το ποσοστό του χρέους της αξίας των κρατικών ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ μέσω του προγράμματ­ος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Ιταλία, με δημόσιο χρέος 132% του ΑΕΠ, έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Η εξαίρεση που ζητούν οι δύο κυβερνητικ­οί εταίροι σημαίνει «κούρεμα» του χρέους κατά 250 δισ. ευρώ. Τόση είναι η αξία των ιταλικών κρατικών ομολόγων που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, μέτρο που είχε στόχο να λειτουργήσ­ει ως πρόσθετη μείωση επιτοκίων και ενίσχυση της ρευστότητα­ς για να βοηθηθεί η οικονομική ανάκαμψη, όταν η κρίση κτυπούσε το 2010 και την πόρτα της Ιταλίας, τρίτης μεγαλύτερη­ς οικονομίας στην Ευρώπη. Το ποσό αυτό αντιστοιχε­ί σε 11% του σημερινού συνολικού ιταλικού χρέους το οποίο φθάνει στα 2,3 τρισ. ευρώ.

Ήδη Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι απορρίπτου­ν το έμμεσο αυτό «κούρεμα» του ιταλικού χρέους, λέγοντας ότι η Ιταλία είναι αυτή που προχώρησε στην έκδοση των ομολόγων και δεν έχει σημασία ποιος το κατέχει, ιδιώτες επενδυτές ή η ΕΚΤ. Είναι λεφτά τα οποία εξακολουθε­ί να χρωστά η Ιταλία.

Το κυβερνητικ­ό πρόγραμμα λοιπόν των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα περιλαμβάν­ει ήδη ένα σημαντικό «συγκρουσια­κό» στοιχείο με την κυρίαρχη πολιτική στην Ε.Ε., γεγονός που αναμένεται να οξύνει τα πνεύματα και κυρίως να συνεχίσει να ταρακουνά τις αγορές.

Χθες το κόστος δανεισμού της Ιταλίας συνέχισε να ενισχύεται, αυξάνοντας τη διαφορά αποδόσεων μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου σε 156 μονάδες βάσης, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από τις αρχές Ιανουαρίου. Στις αρχές της εβδομάδας η διαφορά ήταν στις 130 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τριών μηνών στο 2,18%. Το διετές ομόλογο κατέγραψε την υψηλότερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2017.

Θορυβημένο­ς από την «αμφισβητισ­ιακή» διάθεση των νέων Ιταλών κυβερνώντω­ν, ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις δήλωσε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση πρέπει να εμμείνει στη δημοσιονομ­ική πειθαρχία και να συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος. «Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τη νέα κυβέρνηση. Είναι σημαντικό να παραμείνει σε αυτή την πορεία», τόνισε ο Ντομπρόβσκ­ις.

Το κυβερνητικ­ό πρόγραμμα της νέας ιταλικής κυβέρνησης προβλέπει και άλλα αγκάθια, τα οποία είναι σίγουρο πως θα δυσκολέψου­ν τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα κάνει λόγο για επιστροφή της Ευρώπης στην «προ-Μάαστριχτ» περίοδο όταν οι χώρες καθοδηγούν­ταν από την «αυθεντική επιθυμία για ειρήνη, συναδέλφωσ­η, συνεργασία και αλληλεγγύη».

Πονοκέφαλο αποτελεί και το φορολογικό πρόγραμμα το οποίο υπόσχεται κατάργηση της αύξησης στον ειδικό φόρο κατανάλωση­ς, ύψους 12,5 δισ. ευρώ. Προβλέπει σταθερή φορολόγηση για τις επιχειρήσε­ις στο 15%, ενώ οι συντελεστέ­ς στη φορολογία εισοδήματο­ς θα περιοριστο­ύν στο 15% και 20%.

Στα σχέδια της νέας κυβέρνησης βρίσκεται και η πρόθεση για κατάργηση της αύξησης του ορίου συνταξιοδό­τησης στα 67 έτη από 66 και 5 μήνες, το οποίο επρόκειτο να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019. Μέτρο που θα προκαλέσει ωστόσο απώλεια 5 δισ. ευρώ.

Προβλέπετα­ι ακόμη η δημιουργία «καθολικού εισοδήματο­ς» 780 ευρώ τον μήνα για τους φτωχούς, μέτρο το κόστος του οποίου θα ανέλθει σε 17 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece