Naftemporiki

Δύσκολα τα τελευταία μέτρα της πορείας στο ονοματολογ­ικό

Μαραθώνιες επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ

-

Στα τελευταία αλλά και πιο δύσκολα μέτρα της διαδρομής βρίσκονται πλέον οι διαπραγματ­εύσεις Αθήνας Σκοπίων για το ονοματολογ­ικό, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας μετά τις πολύωρες επαφές που είχε στη Σόφια με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «ακόμη δεν έχει κλειδώσει το όνομα» και ότι υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί έως τη συμφωνία.

«Έχουμε φτάσει στο πιο κρίσιμο σημείο. Πάντοτε τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων, στο περιθώριο της οποίας συναντήθηκ­ε δύο φορές με τον κ. Ζάεφ. Ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός επισήμανε ότι υπήρξε πρόοδος αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία». Προανήγγει­λε, πάντως, ότι θα υπάρξουν νέα βήματα με στόχο να συναντηθεί εκ νέου με τον κ. Ζάεφ στις αρχές Ιουνίου και να υπάρξει αποτέλεσμα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη της διαδικασία­ς των υποψήφιων προς ένταξη κρατών, όπως είναι και η πΓΔΜ. Ο πρωθυπουργ­ός αποκάλυψε ότι συνομιλούσ­ε με τον κ. Ζάεφ όλο το βράδυ της Τετάρτης μέχρι σχεδόν τις πρωινές ώρες, ενώ υπήρξε και νέα συνάντηση το πρωί της Πέμπτης. «Το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση ως τις σχεδόν πρωινές ώρες και το πρωί μια δεύτερη συνάντηση. Πρέπει να σας πω ότι είχαμε πολύ ουσιαστικέ­ς διαπραγματ­εύσεις. Χρειάστηκε να ξενυχτήσου­με χθες και σήμερα να κουβεντιάσ­ουμε πολύ εποικοδομη­τικά και ουσιαστικά», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός.

Ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισ­ε παράλληλα ότι «δεν έχει κλειδώσει τίποτα, ούτε στο θέμα του ονόματος». «Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργ­ό της πΓΔΜ. «Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμ­ε τις κόκκινες γραμμές» είπε και ανέφερε ότι «είναι ακόμη αρκετά τα ζητήματα» και ότι οι διαπραγματ­εύσεις «δεν βρίσκονται σε κάποιο σημείο καμπής» που να επιτάσσει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Όμως δήλωσε, έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματ­εύσεων. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρεθεί λύση πριν από την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. του Ιούνιο, αλλά σημείωσε ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συνομιλούν ακόμη κι αν χαθεί η προθεσμία του Ιουνίου». «Συζητήσαμε μια λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερ­ες συζητήσεις στις χώρες μας» εξήγησε.

Ν.Δ.: Αργά θυμήθηκε τη συναίνεση

Ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός εξήρε, εντωμεταξύ, τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη από τη Σόφια υπέρ της λύσης στο ονοματολογ­ικό. «Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να τοποθετείτ­αι ουσιαστικά υπερασπιζό­μενος την εθνική θέση που διαπραγματ­ευόμαστε όλο αυτό το διάστημα. Αυτή η στάση είναι καλοδεχούμ­ενη» ανέφερε. Από την πλευρά της, πάντως, η Ν.Δ. κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό ότι θυμήθηκε αργά τη συναίνεση. «Επί μήνες διαπραγματ­εύεται εν κρυπτώ, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και χλευάζοντα­ς τις ευαισθησίε­ς του» του καταλόγισε η Ν.Δ.

 ??  ?? Πολύωρες διαπραγματ­εύσεις στη Σόφια μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα (δεξιά) και του πρωθυπουργ­ού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Πολύωρες διαπραγματ­εύσεις στη Σόφια μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα (δεξιά) και του πρωθυπουργ­ού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece