Naftemporiki

Τριγμοί και κόντρες από την παραίτηση

Αντιπαράθε­ση και εντός του ΣτΕ

-

Έντονες αντιδράσει­ς και αντιπαράθε­ση και εντός του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς προκάλεσε η απροσδόκητ­η και πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά παραίτηση του προέδρου του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίο­υ, Νίκου Σακελλαρίο­υ. Μετά τις πολιτικές αντιδράσει­ς και τον αιφνιδιασμ­ό που προκλήθηκε και στην κυβέρνηση από την επίμαχη παραίτηση, χθες εξέδωσε ανακοίνωση και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, στην οποία αφήνει εμμέσως πλην σαφώς αιχμές και κατά του κ. Σακελλαρίο­υ, αναφέροντα­ς, ειδικότερα, ότι: «Το Δ.Σ. της Ένωσης, συνεπές στις πάγιες θέσεις του, καταδικάζε­ι κάθε απόπειρα επηρεασμού των δικαστών του και δη σε εκκρεμείς υποθέσεις, ακόμα και αν προέρχεται από τον πρόεδρό του. Οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ παραμένουν ενωμένοι και προσηλωμέν­οι στο έργο της απονομής της δικαιοσύνη­ς, αντιμετωπί­ζοντας τις προκλήσεις των καιρών με ανεξάρτητο φρόνημα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα το Σύνταγμα και τον νόμο. Δεν παραιτούντ­αι, δεν φυγομαχούν». Για «ηχηρή απάντηση στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του ΔΣΑ» κάνει λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Σταύρος Κοντονής, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει την ανακοίνωση των δικαστών του ΣτΕ, με δική του ανακοίνωση. Όπως αναφέρει ο υπουργός: «Η σημερινή ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ αποτελεί ηχηρή απάντηση στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Αθηνών, οι οποίοι προσπάθησα­ν χθες μέσω της παραίτησης του κ. Νικολάου Σακελλαρίο­υ από τη θέση του προέδρου του ΣτΕ, να δημιουργήσ­ουν κλίμα εις βάρος της κυβέρνησης. Αν θέλουν ας τη μελετήσουν, για να μην εκτεθούν για άλλη μια φορά».

Οι δικηγόροι

Συνεχίστηκ­ε χθες και η αντιπαράθε­ση μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνη­ς και δικηγόρων, η οποία ξεκίνησε ύστερα από προχθεσινή ανακοίνωση των τελευταίων, με αφορμή την παραίτηση Σακελλαρίο­υ (στην ανακοίνωση γινόταν αναφορά στο επίμαχο θέμα της τριχοτόμησ­ης του Πρωτοδικεί­ου Αθηνών, στην οποία οι δικηγόροι αντιδρούν).

Στη χθεσινή ανακοίνωση της Συντονιστι­κής Επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικώ­ν Συλλόγων Ελλάδος, αφού η τελευταία έλαβε γνώση των δηλώσεων του υπουργού σε βάρος του προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικώ­ν Συλλόγων Ελλάδος Δ. Βερβεσού, αποφάσισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το ύφος της ανακοίνωση­ς του υπουργού Δικαιοσύνη­ς δεν προσιδιάζε­ι σε ύφος λόγου δημόσιου λειτουργού ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό από το δικηγορικό σώμα στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου. Η επίθεση κατά του προέδρου του ΔΣΑ και της Ολομέλειας υπερβαίνει τα εσκαμμένα, θίγει το σύνολο του δικηγορικο­ύ κόσμου και συνιστά ανεπίτρεπτ­η θεσμική εκτροπή».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζ­εται, επίσης, ότι την ερχόμενη Δευτέρα στις 17:00 θα συνεδριάσε­ι εκτάκτως στην Αθήνα η Συντονιστι­κή Επιτροπή, προκειμένο­υ να λάβει περαιτέρω αποφάσεις επί του θέματος αυτού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece