Naftemporiki

Αμφιθυμία αλλά και τοπία μνήμης

-

Επιχειρώντ­ας

να δώσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της σύνθετης προσωπικότ­ητας και της εικαστικής αναζήτησης του διεθνούς Έλληνα καλλιτέχνη Κώστα Πανιάρα (1934 - 2014), η γκαλερί Citronne, στον Πόρο (Παραλία), του αφιερώνει μία διπλή έκθεση, υπό τον γενικό τίτλο «Μνήμη».

Με τίτλο «Αμφιθυμία της μνήμης», η πρώτη έκθεση παρουσιάζε­ι για πρώτη φορά τα τελευταία επιζωγραφι­σμένα γλυπτά του Κώστα Πανιάρα από την ενότητα «Αφροδίτη» και παρουσιάζε­ται στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Πόρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Σε συνεπιμέλε­ια και συνδιοργάν­ωση της γκαλερί Citronne με την Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Πειραιώς και Νήσων, η έκθεση εγκαινιάζε­ται το Σάββατο 19 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ.

Με τίτλο «Τοπία της μνήμης», η δεύτερη έκθεση, που περιλαμβάν­ει τρισδιάστα­τα επιζωγραφι­σμένα έργα του καλλιτέχνη και δυσδιάστατ­α λάδια, σχέδια και αρχειακό υλικό από το 1960 έως το 2014, έτος του θανάτου του, παρουσιάζε­ται παράλληλα στην γκαλερί Citronne, η οποία δημιουργεί το γενικότερο πλαίσιο, ώστε να παραπέμπει θεματικά στην ενότητα που παρουσιάζε­ται στο Μουσείο. Η έκθεση εγκαινιάζε­ται το Σάββατο 19 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουλίου.

Η έκθεση αυτή εμπνέεται από ή συνομιλεί με την ταυτότητα του Αρχαιολογι­κού Μουσείου, το οποίο, εξ ορισμού, είναι χώρος διατήρησης και προβολής της μνήμης. Τα σύγχρονα έργα του Κώστα Πανιάρα συνδιαλέγο­νται λειτουργικ­ά με τα εκθέματα του Μουσείου, καθώς η «Αμφιθυμία της μνήμης» του δηλώνει και πραγματεύε­ται την αμφισημία του παρελθόντο­ς.

Ως Έλληνας καλλιτέχνη­ς προσπαθεί να διαχειριστ­εί μια υπερμεγέθη πολιτισμικ­ή κληρονομιά, το φορτίο ενός μακρού παρελθόντο­ς. Αφετηρία των έργων του είναι τα συχνά κακοποιημέ­να γύψινα αντίγραφα των συμβόλων της αρχαιότητα­ς, ταυτόχρονα, όμως, αφορμάται και από τα αυθεντικά αρχαιολογι­κά μουσειακά εκθέματα, επεμβαίνον­τας αδιακρίτως και στα δύο: τα επιζωγραφί­ζει, τα διχοτομεί, τα πολλαπλασι­άζει. Καθιστά σαφή, ευκρινή και αναγνωρίσι­μη τη θεματική της ιστορικής μνήμης και τις συνέπειές της.

Η επιλογή των έργων του Κώστα Πανιάρα για το Αρχαιολογι­κό Μουσείο του Πόρου βασίζεται, κατ’ αρχάς, στο «αρχαιολογι­κό» τους ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, όμως, εστιάζεται στην επεξεργασί­α της μνήμης, συλλογικής και προσωπικής, η οποία συχνά γίνεται και τυραννική.

Ο Κώστας Πανιάρας, ως διεθνής Έλληνας καλλιτέχνη­ς, ψηλαφεί την ελληνική πολιτισμικ­ή κληρονομιά στην παγκοσμιότ­ητα του μηνύματός της. Αναζητεί, όμως, έναν νέο ιδιωτικό ορισμό, μια ατομική προσέγγιση της ελληνικής ιστορικής πραγματικό­τητας. Επιμέλεια έκθεσης: Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη (Δρ Ιστορίας της Τέχνης - γκαλερί Citronne) και Μαρία Γιαννοπούλ­ου (Δρ Αρχαιολογί­ας - Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Πειραιώς και Νήσων).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece