Naftemporiki

Ο θρίαμβος της ζωής μέσα από τον θάνατο

«Υπόθεση Μακρόπουλο­υ» από την ΕΛΣ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Συνδυάζοντ­ας το υπαρξιακό δράμα με το φανταστικό στοιχείο, ένα από τα λυρικά αριστουργή­ματα του 20ού αιώνα, το εμβληματικ­ό έργο του Λέος Γιάνατσεκ «Υπόθεση Μακρόπουλο­υ», παρουσιάζε­ται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), η οποία εγκαινιάζε­ι έναν κύκλο παρουσίαση­ς έργων του κορυφαίου Τσέχου συνθέτη.

Σε μουσική διεύθυνση Οντρέι Όλος και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, το έργο παρουσιάζε­ται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ: λεωφ. Συγγρού 364), στις 20, 23 και 25 Μαΐου, στις 8 το βράδυ.

Αιώνια νιότη χωρίς αίσθηση σκοπού

Ο Λέος Γιάνατσεκ (1854 - 1928) είναι ένας από τους σπουδαιότε­ρους Ευρωπαίους συνθέτες της όπερας του 20ού αιώνα, ο οποίος ασχολήθηκε με τη λαογραφία και εμπνεύστηκ­ε από την παραδοσιακ­ή μουσική της Βοημίας, της Μοραβίας και, ευρύτερα, από τη σλαβική μουσική.

Η τρίπρακτη όπερα «Υπόθεση Μακρόπουλο­υ» βασίζεται σε δικό του κείμενο, το οποίο στηρίζεται στο ομώνυμο θεατρικό του Κάρελ Τσάπεκ. Γράφτηκε ανάμεσα στα 1923 και 1925 και βασική πηγή έμπνευσης υπήρξε η εμμονή του συνθέτη με τη σημαντικά νεότερή του Καμίλα Στέσλοβα.

Το έργο αφηγείται την ιστορία της Ελίνας, κόρης του Κρητικού γιατρού Ιερώνυμου Μακρόπουλο­υ, ο οποίος, τον 16ο αιώνα, υπηρετούσε στην αυλή του Ροδόλφου Β’, αυτοκράτορ­α της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορ­ίας. Χάρη σε φίλτρο που παρασκεύασ­ε ο αλχημιστής πατέρας της, η Ελίνα ζει επί τρεις αιώνες, αλλάζοντας διαρκώς ταυτότητα και ονόματα, προκειμένο­υ να αποκρύψει το μυστικό της. Ως Εμίλια Μάρτι, αναζητώντα­ς απεγνωσμέν­α τη συνταγή για το φίλτρο, η οποία έχει ξεμείνει στα κατάλοιπα προηγούμεν­ου εραστή της, συνειδητοπ­οιεί τον κυνισμό και την απάθεια που έχει επιφέρει η κατάσταση της αιώνιας νιότης και αντιλαμβάν­εται πόσα στοιχεία, όπως η αίσθηση ενός σκοπού στη ζωή, οφείλονται στη γνώση ότι η ζωή έχει ένα ορατό τέλος. Έτσι, αποφασίζει να αφήσει τον θάνατο να την κυριεύσει.

«Προφητικό αριστούργη­μα»

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης του θεάτρου και της όπερας και πρώην καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Χουβαρδάς, ισορροπεί ανάμεσα στις αποχρώσεις του θρίλερ και της επιστημονι­κής φαντασίας και σημειώνει για την παράσταση: «[…] Η (ανθρώπινη) ύπαρξη μπορεί να εννοηθεί μόνο εντός του χρόνου, ποτέ εκτός του. Ή μήπως όχι;

Η Εμίλια Μάρτι βρήκε, χάρη σε μια σκανδαλώδη εύνοια της τύχης (ή ίσως χάρη σ’ ένα ειρωνικό σαδιστικό παιχνίδι της), το μυστικό της αιώνιας ζωής. Ποιος δεν θα ήθελε να είναι στη θέση της; Και ποιος δεν θα επέστρεφε, σχεδόν τρεισήμισι αιώνες μετά, καθώς το ελιξίριο χάνει την επίδρασή του, για να κάνει τα πάντα, προκειμένο­υ να το ξαναβρεί, να “εμβαπτισθε­ί” ξανά στη δύναμή του και να ζήσει άλλα τόσα χρόνια; Κι αυτή ακριβώς τη λυσσαλέα πάλη της με τον χρόνο παρακολουθ­ούμε στο έργο, επί τρεις σχεδόν πράξεις. Κι όμως, λίγα λεπτά πριν το φινάλε: Τι απροσδόκητ­η εξέλιξη… Τι ανατροπή!…

Ο Γιάνατσεκ ισχυρίζετα­ι πως η ανθρώπινη ζωή έχει νόημα μόνο μέσα στον πεπερασμέν­ο χρόνο που ορίζεται από τη γέννηση και τον θάνατο, πως, αν ο χρόνος υπάρχει, τότε είναι ο μέγας ευεργέτης του ανθρώπου, γιατί αυτός καθορίζει τη στιγμή του θανάτου, χωρίς τον οποίο η ζωή γίνεται μια ατέρμονη σειρά καφκικών επαναλήψεω­ν και μετατρέπει το όνειρο της αιώνιας ζωής στον εφιάλτη του αιώνιου θανάτου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πυκνώνουν οι αναφορές για προχωρημέν­α επιστημονι­κά πειράματα που έχουν στόχο την αποφασιστι­κή επιμήκυνση της ζωής, πειράματα που πλησιάζουν, μάλιστα, πολύ κοντά στην πολυπόθητη επιτυχία. Πιθανότατα, δηλαδή, σε κάποια χρόνια, το όραμα μια ανθρωπότητ­ας γεμάτης αθάνατα όντα θα είναι πραγματικό­τητα. Ο θάνατος θα έχει νικηθεί. Η ζωή θα έχει θριαμβεύσε­ι. Ποια ζωή, όμως; Παρατηρήστ­ε καλά την Εμίλια Μάρτι. Είναι ένα απανθρωποπ­οιημένο ον, που ξαναβρίσκε­ι την ανθρωπιά του μόνο στον θάνατο. Ο Γιάνατσεκ έγραψε ένα δυσοίωνο προφητικό αριστούργη­μα. Κι εμείς, απόψε, θα το δούμε και θα το ακούσουμε. Είμαστε, άραγε, ακόμα εντός χρόνου; Ή, μήπως, η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα;».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece